20 Ιουλίου 2013

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974. ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. («Έρθεν ο Τούρκον ο κακόν κι’ εκόνεψεν στην χώραν»)

Ενα εξαιρετικό άρθρο για την Κυπριακή τραγωδία του Αντ/γου Νικόλαου Φωτιάδη
(Αυγ 2012) 

Σάββατο στις 5 το πρωί της 20ης Ιουλίου του 1974 άρχισε η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Εφαρμόσθηκε το Σχέδιο «Αττίλας Ι» (από το όνομα του βασιλιά των Ούννων), κατά το οποίο τα Tουρκικά πολεμικά πλοία αποβίβασαν στρατιωτικές δυνάμεις στην ακτή «Πέντε Μίλι» της Κερύνειας, με ταυτόχρονο βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Λευκωσίας, του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ και  άλλων εγκαταστάσεων από πολεμικά αεροσκάφη και ρίψη αλεξιπτωτιστών στον Τουρκικό θύλακα Λευκωσίας-Κερύνειας.

Παρά την αναποφασιστικότητα και την απραξία των πολιτικών ηγεσιών Ελλάδος και Κύπρου, οι Αξιωματικοί και Οπλίτες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ πολέμησαν με απαράμιλλη ανδρεία, εντελώς ακάλυπτοι από πλευράς αεροπορικής υποστηρίξεως και κάτω από άνισες, σε όλους τους τομείς, συνθήκες.

Τον «Αττίλα Ι» ακολούθησε ο «Αττίλας ΙΙ» στις 14 Αυγούστου στις 4.30 το πρωί (παρά της αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί κατάπαυσης του πυρός) μέχρι τις 17 Αυγούστου με αποτέλεσμα  να καταληφθεί το 36,3% του Κυπριακού εδάφους, να πέσουν στα πεδία των μαχών 2.000 νεκροί (Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες) και να αγνοούνται ακόμη 1619.

Έγραφα σε άλλο άρθρο μου ότι η Κυπριακή τραγωδία ενηλικιώθηκε (1974-2005=31 χρόνια),  τα πνεύματα των νεκρών ηρώων μας δεν βρίσκουν ανάπαυση και πλανώνται γύρω μας και οι αγνοούμενοι μας φτύνουν για το χαμένο αίμα των νεκρών, τις κραυγές των βιασμένων γυναικών, την αδιαφορία για τους γονείς-τις συζύγους-τα παιδιά τους.

Οι πολύπλευρες οδυνηρές πτυχές της Κυπριακής τραγωδίας του 1974 έχουν δημιουργήσει βαθιές πληγές, αλλά και ενοχές σε πολλά επίπεδα (πολιτικά, στρατιωτικά, κοινωνικά) της Ελλαδικής και Κυπριακής ζωής.

Οι 1619 αγνοούμενοι (Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες) αποτελούν για τον «πεπολιτισμένο» κόσμο του 21ου αιώνα ντροπή, αίσχος, έγκλημα για την υποκριτική Διεθνή Κοινότητα που δεν τόλμησε ΠΟΤΕ να ζητήσει εξηγήσεις από τους Μογγόλους εισβολείς της Ανατολής.

Οι 5.000 οικογένειες Ελλήνων-Κυπρίων βιώνουν την καθημερινή αγωνία αν ζει ή όχι ο δικός τους άνθρωπος και σ’ αυτό το βασανιστικό ερώτημά τους δεν έχουν καμία απάντηση από «επίσημα χείλη».

Το περιβόητο Σχέδιο  του Ανάν δεν «περπάτησε», οι "περιβόητες" τηλεφωνικές επικοινωνίες Σημίτη-Μπους-Ανάν-Κληρίδη-Τάσου Παπαδόπουλου-Ντενκτάς έμειναν στην ιστορία ως "έπεα πτερόντα", οι συνομιλίες ΘΑ επαναληφθούν, η «εφεύρεση» για κατάργηση της πράσινης γραμμής έπιασε τόπο και άρχισαν τα «γκίτ-γκέλ». Όποιος  διάβασε στον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ το σχετικό άρθρο του Κύπριου καθηγητού Διεθνούς Πολιτικής Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, θα έβγαλε τα συμπεράσματά του για τα οικονομικά οφέλη των Τουρκοκυπρίων με την «εμπορευματοποίηση» του έρωτα των προσφύγων Κυπρίων να επισκεφθούν  ως "τουρίστες", στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, τις εστίες τους.

Δεν ξέρω αν το πρωϊ της 20ης  Ιουλίου θα οι Κύπριοι  αδελφοί μας ξυπνήσουν με το ανατριχιαστικό ουρλιαχτό των σειρήνων που θυμίζουν την ημέρα αυτή.

Ίσως φέτος να μην ηχήσουν οι σειρήνες, για να μη διαταραχθεί το "φιλικό" κλίμα στις σχέσεις μας με τους απογόνους των Μογγόλων, όπως έγινε στο παρελθόν με τα "ζεϊμπέκικα" του ΥΠΕΞ.

Τον πόνο και την "πίκρα του Κυπριακού" δεν μπορούν να τον νιώσουν τα παχύδερμα, οι "βολεμένοι", οι "διεθνιστές". Το ζουν μόνο όσοι πολέμησαν, όσοι τραυματίστηκαν, όσοι έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και την πατρογονική τους εστία. 

Οι «ρεαλιστές» (Real Politik) αντιμετωπίζουν ψυχρά τα πράγματα σαν αλγεβρικό άθροισμα θετικών και αρνητικών παραμέτρων, ξεχνώντας βέβαια ότι σε μερικές περιπτώσεις το άθροισμα αυτό είναι ΜΗΔΕΝ.

Κάπου γύρω μας κυκλοφορούν μερικοί από τους "νεκροθάφτες" του Κυπριακού , όμως κάποτε θα δώσουν λόγο των πράξεών τους, επειδή "Έστι δίκης οφθαλμός, ός τα πάνθ’ ορά".

Αντγος ε.α.
Νικόλαος Φωτιάδης
Επίτιμος Υδκτής Δ΄ΣΣ

*Αφιερώνεται στη μνήμη των συμμαθητών μου ηρώων που έπεσαν στην Κύπρο το 1974, πιστοί στον όρκο τους. Δημήτρη Τσουκνίδα και Σωτήρη Τσώνο, Υπολοχαγών ΠΖ.
 
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
Α. Η Μάχη της Κύπρου, Ταξιάρχου ε.α Γεωργίου Σέργη.
Β. Για την Κύπρο. Υπουργείο Εθνικής Αμύνης 1998.
Γ. Οι 1619 αγνοούμενοι  του 1974. Ι. Βαρνάκος, Εκδόσεις Πελαργός.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.