9 Απριλίου 2013

Εφυγε η "Σιδηρά κυρία" της Βρετανίας.

Την τελευταία της πνοή άφησε το πρωί της Δευτέρας η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, βαρόνη Μάργκαρετ Θάτσερ. Η γνωσή και ως σιδηρά κυρία πέθανε στην ηλικία των 87 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. 

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι οι Μαρκ και Κάρολ Θάτσερ ανακοίνωσαν τον θάνατο της μητέρας τους, βαρόνης Θάτσερ η οποία πέθανε ήσυχα έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο σήμερα το πρωί» δήλωσε ο λόρδος Μπελ σύμφωνα με το BBC.

Η βαρόνη Θάτσερ ή Μάργκαρετ Ρόμπερτς όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, διετέλεσε πρωθυπουργός της Μ. Bρετανίας από το 1979 μέχρι το 1990, και η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο έχοντας αναλάβει τα ηνία των Συντηρητικών το 1975 και κερδίζοντας τις εκλογές, εκτός από το 1979, το 1983 και το 1987.  


Λίγα βιογραφικά στοιχεία 

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών, θα παραμείνει στη μνήμη των Βρετανών ως η "Σιδηρά Κυρία" που αναδιοργάνωσε τη χώρα ακολουθώντας μια αδιάλλακτη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και αποκαθιστώντας το διεθνές κύρος του Λονδίνου. Η κατηγορηματική άρνησή της να συμβιβάσει τις αρχές της, τον κοινωνικό συντηρητισμό, τον οικονομικό φιλελευθερισμό, την ιδέα του μεγαλείου της πατρίδας της, τηρήθηκε απαρέγκλιτα κατά τα 11 χρόνια που παρέμεινε στην πρωθυπουργία της χώρας, από το 1979 έως το 1990.

Οι πεποιθήσεις της αυτές προέρχονταν πιθανότατα από την αυστηρή ανατροφή της από το μεθοδιστή πατέρα της.

Η Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς μετέπειτα βαρόνη του Κέστεβεν γεννήθηκε στο Γκράνταμ της Κεντρικής Αγγλίας στις 13 Οκτωβρίου 1925. Σπούδασε στο Κολέγιο Σόμερβιλ της Οξφόρδης και αρχικά έκανε έρευνες στον τομέα της χημείας. Όμως μετά τον γάμο της με τον Ντένις Θάτσερ, το 1951, ασχολήθηκε με τη δικηγορία και εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα.

Το 1959 εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1961 ανέλαβε κοινοβουλευτική γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στην κυβέρνηση του Έντουαρντ Χιθ (1970-4) ήταν υφυπουργός Παιδείας και Επιστημών ενώ το 1975 αναλαμβάνει την αρχηγία των Συντηρητικών. Τέσσερα χρόνια αργότερα πετυχαίνει σαρωτική νίκη επί των Εργατικών και γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, αξίωμα που θα διατηρήσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 1990 αφού κέρδισε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, στο 1983 και το 1987.

Μια νέα λέξη, ο "θατσερισμός" μπαίνει τη δεκαετία του '80 στο λεξιλόγιο των Βρετανών. Για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας που είχε καταστήσει τη Βρετανία τον "ασθενή της Ευρώπης", προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις με κάθε κόστος, μειώνει τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες και φιμώνει τα συνδικάτα. Όχι χωρίς τίμημα: οι άνεργοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ενώ η απεργία των ανθρακωρύχων, στις αρχές της δεκαετίας του '80, προσκρούει στην αδιαλλαξία της.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να αποκαταστήσει το κύρος της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας. Σε αυτό συμβάλλει σημαντικά η επιτυχημένη εκστρατεία για την ανακατάληψη των νησιών Φόκλαντ, το 1982. Διατηρεί στενές σχέσεις με τους προέδρους των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ, Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Η αδιαλλαξία της τελικά στρέφεται εναντίον της: Η απόρριψη του λεγόμενου "κεφαλικού φόρου" τον οποίο δεν κατάφερε να επιβάλει, σήμανε το τέλος της.

Καθώς την αμφισβητούσαν πλέον ανοιχτά μέσα στο ίδιο της το κόμμα, παραιτείται, με δάκρυα στα μάτια, τον Νοέμβριο του 1990 και αποσύρεται στην σικ συνοικία Μπελγκράβια του Λονδίνου για να γράψει τα απομνημονεύματά της που εκδόθηκαν το 1993 με τον τίτλο "Τα χρόνια της Ντάουνινγκ Στριτ". Το 1992 οι Συντηρητικοί, με αρχηγό πλέον των Τζον Μέιτζορ, κέρδισαν και πάλι τις εκλογές, όμως η Θάτσερ δεν εξελέγη. Της απονεμήθηκε όμως ο τίτλος της βαρόνης του Κέστεβεν, που της εξασφάλιζε μια θέση στη Βουλή των Λόρδων.
Το 2002 η "Σιδηρά Κυρία" ανακοινώνει ότι αποσύρεται οριστικά από τη δημόσια ζωή και δεν θα εκφωνήσει πλέον καμία ομιλία γιατί η υγεία της έχει πληγεί από τα αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια που υπέστη.

Τον επόμενο χρόνο, μένει χήρα καθώς ο "αφανής" σύζυγος της πέθανε σε ηλικία 88 ετών, γεγονός που την επηρέασε βαθύτατα, σε συνδυασμό και με τις δικαστικές διαμάχες που είχε αργότερα ο γιος της, Μαρκ Θάτσερ, ο οποίος κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό την οργάνωση πραξικοπήματος στην Ισημερινή Γουινέα.

Τον Δεκέμβριο του 2005, δύο μήνες αφότου γιόρτασε τα 80ά γενέθλιά της με δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου παρουσία και της βασίλισσας Ελισάβετ, εισήχθη σε νοσοκομείο για νοσηλεία. Η κόρη της, Κάρολ Θάτσερ, αποκάλυψε το 2008 ότι η Μάργκαρετ έπασχε από άνοια και μερικές φορές ξεχνούσε ότι ο σύζυγός της είχε πεθάνει από χρόνια.

Στα τέλη του 2012 εισήχθη και πάλι σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση για όγκο στην κύστη και βρισκόταν ακόμη στην ανάρρωση μέχρι σήμερα το πρωί που έσβησε ήσυχα, μετά από ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.