10 Απριλίου 2013

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ : ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ.

Την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, επ’ευκαιρία της 192ας επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και στα πλαίσια των εθνωφελών μας εκδηλώσεων, δόθηκε στην Αίθουσα «Γρίβας –Διγενής» διάλεξη με θέμα:

«Η ΜΕΓΑΛΗ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ», με ομιλητή τον κ. ΣΠΥΡΟ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ».

Αφετηρία της ομιλίας του κ. Σπ. Σταυρ. ήταν η πτώση της Κωνστ/λεως στις 29 Μαΐου, ημέρα Τρίτη το 1453 και ο ηρωικός θάνατος του τελευταίου αυτοκράτορα Κων. Παλαιολόγου. Η διαθήκη του, που την υπέγραψε με το αίμα του, αφορούσε τα δικαιώματα του Ελληνικού Γένους επί της προγονικής του κληρονομιάς.  Στα τετρακόσια χρόνια που ακολούθησαν, οι 15 γενιές των υποδούλων Ελλήνων προσεύχονταν για την λευτεριά τους στα εικονίσματα των αγίων και τους ζητούσαν να τους δίνει υπομονή και αντοχή στα βάσανά τους τα φρικτά. Παράλληλα, όμως, δεν σταμάτησαν τον πόλεμο κατά των Οθωμανών. 1200 εξεγέρσεις και κινήματα, μικρά και μεγάλα, πραγματοποιήθηκαν σε Σπάρτη, Ακαρνανία, Ναύπλιο, Λήμνο… Ο άρχοντας Κροκόδειλος Κλαδάς, με ορμητήριο την Μάνη, διασχίζει τον Ελλαδικό χώρο, νικώντας παντού τους Τούρκους, φθάνει στην Χειμάρρα, με σημαία τον Δικέφαλο αήτο, την σημερινή Αλβανική σημαία, καθώς το 1479 έτρεξε να βοηθήσει τον Έλληνα τοπικό επαναστάτη στην Κρούγια Ιωάννη Καστριώτη, γιο του Γεωργίου Καστριώτη, του γνωστού μας Σκεντέρμπεη. Τα επαναστατικά κινήματα φούντωσαν σε όλη την Ελλάδα και σημειώθηκε το 1532 η πρώτη παρασπονδία των ξένων από τον ναύαρχο των Γενοβέζων Αντρέα Ντόρια, ο οποίος είχε ξεσηκώσει τον Μοριά, κατ’ εντολήν του Γερμανού αυτοκράτορα Καρόλου του Ε’, αλλά μόλις είδε τους επερχόμενους Τούρκους από ξηρά και θάλασσα, λιγοψύχησε και έφυγε, εγκαταλείποντας τους Έλληνες στην σφαγή των Οθωμανών. Το 1571 οι Kύπριοι αντιστέκονται, ακολουθεί η μεγάλη ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπου πολέμησαν ενωμένες οι Χριστιανικές Δυνάμεις Ελλήνων και Δυτικών και πρωτοστάτησαν στην νίκη οι Επτανήσιοι καραβοκύρηδες.

Σε όλους τους Βενετοτουρκικούς και Ρωσοτουρκικούς πολέμους, οι Έλληνες χύνουν το περισσότερο αίμα, αλλά απογοητεύονται συνεχώς, από τους ξένους, που κοιτάζουν μόνο τα συμφέροντά τους. Δείγματα γραφής τους οι Ναπολεόντιοι πόλεμοι (Φραγκοκάστελο στα Σφακιά, Χατζημιχάλης Νταλιάνης, Δροσουλίτες), τα  Ορλωφικά (αφανισμός της Πελοποννήσου από τους ληστοαλβανούς μισθοφόρους), οι προδοσίες των Βενετσιάνων (τεμαχισμός και καρατόμηση του Ανδρίτσου, πατρός του Οδυσσέα)   και τόσες άλλες, που στοίχησαν τον μαρτυρικό θάνατο τόσων και τόσων Ελλήνων ηρώων. Όμως, οι Έλληνες οπλαρχηγοί πάνω στα βουνά διαιωνίζουν τον τύπο του ηθικοανδρειωμένου πολεμιστή και εξυμνούνται από την λογοτεχνία, την ποίηση και ιδιαιτέρως από το δημοτικό μας τραγούδι. Μεγάλη είναι και η προσφορά του κλήρου, όπου η πνευματική κληρονομιά του Γένους μας καταδιωγμένη, τραβήχτηκε στα μοναστήρια και εκεί μάζευε γύρω της τα σκλαβόπουλα στις ολοσκότεινες νύχτες και άναβε το καντηλέρι της φυλής, για να κρατά άσβεστη την φλόγα της πατρίδος, της παραδόσεως, της γλώσσης, των τεχνών και ιδίως της πολεμικής προετοιμασίας. Το αίμα 6000 και πλέον ιερέων και κληρικών στα χρόνια του ζόφου εκείνου, 90 μητροπολιτών και 11 πατριαρχών είναι ιστορική αλήθεια, για να φωτίζει την σκέψη και την κρίση μας. Από τον κλήρο ξεπήδησαν οσιομάρτυρες όπως ο πολέμαρχος Μητροπολίτης Διονύσιος ο Β΄Τρίκκης και Λαρίσσης [ο γνωστός από τους Τούρκους ως ‘Σκυλόσοφος’], ο Πατρο –Κοσμάς στην Δυτική Ελλάδα, Βόρειο Ήπειρο και Ιόνια Νησιά, και ο καλόγερος Σαμουήλ στο Κούγκι. Οι σκλάβοι Έλληνες πήραν θάρρος από το παρἀδειγμά τους και τις προφητείες για τα ‘Ποθούμενον’ και άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια. Και ήρθε η ευλογημένη μέρα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, που το Έθνος έσπασε τα δεσμά 4 αιώνων και πέταξε στο πρόσωπο του Τούρκου τις σκουριασμένες αλυσίδες.

Ο Κολοκοτρώνης, μιλώντας στον Ναύαρχο του Αγγλικού Στόλου της Μεσογείου Έντουαρντ Κόδριγκτον του είπε τα εξής:

«Ποτέ ο Σουλτάνος δεν υπήρξε αυθέντης μας. Ο βασιλιάς μας δεν έκλεισε ειρήνη ποτέ μαζί του και 350 χρόνια, ο στρατός του βασιλιά μας πολεμάει τον Σουλτάνο. ‘Άλλωστε, σε όλο αυτό το διάστημα, ο βασιλιάς μας κράτησε δύο φρούρια απόρθητα».

Και   όταν ο Άγγλος τον ρώτησε: «Ποιος είναι ο βασιλιάς σας, ποιος ο στρατός και ποια τα φρούριά του;», ο γέρος του Μοριά του έδωσε την απάντηση:

«Βασιλιάς μας είναι ο Κων/νος Παλαιολόγος, στρατός του οι αρματολοί και κλέφτες και φρούριά του το Σούλι και η Μάνη». Την αγνή ελευθερία, που εμείς επί αιώνες γνωρίζαμε, την διδάξαμε στους άλλους λαούς, οι οποίοι γνώριζαν ελευθερία μόνο με αλλαγή άρχοντος, με υλικές και ταξικές αλλαγές, κατά καιρούς και συμφέροντα, που προσπαθούσαν, με επαναστασούλες, να επιτύχουν και οι οποίες στην πραγματικότητα ήσαν εμφύλιοι πόλεμοι, όπως επεσήμανε και ο Κολοκοτρώνης. Ο Ιωάννης Καποδίστριας έπεισε την Ιερά Συμμαχία (το ΝΑΤΟ της εποχής) για την αναγνώριση του δικαίου της εξεγέρσεως των Ελλήνων, με αποτέλεσμα αυτή να μην επέμβει για την καταστολή της, όπως έκανε συνήθως με άλλα κινήματα. Την Εθνεγερσία μας δεν την βοήθησαν ούτε ξένες δυνάμεις, ούτε την ενίσχυσαν οικονομικά οργανώσεις, τράπεζες, μεγάλα κόμματα, κεφάλαια, μυστικές υπηρεσίες και κομάντος ανατροπών, τύπου Λιβύης, Τυνησίας, Ιράκ, Συρίας κλπ. Η μόνη  οικονομική ενίσχυση ήταν οι περιουσίες και τα οικονομικά μέσα διαφόρων Ελλήνων καραβοκύρηδων πατριωτών, και ιδιαιτέρως της Διασποράς, των Λαϊκών μας Συνεταιρισμών και τα πλούτη της Μπουμπουλίνας και της Μαντώς Μαυρογένους. Οι αρματολοί και οι κλέφτες, για να ζήσουν, αναγκάζονταν συχνά να κλέβουν τον κατακτητή. Στρατηγική τους ήταν ο κλεφτοπόλεμος εναντίον των Οθωμανών και των προσκυνημένων.

Και βέβαια, παραστάτης των ηρώων μας είναι και η Ελληνίδα ηρωίδα, η μάνα, η αδελφή, η γυναίκα, η κόρη: Σουλιώτισσες, Μανιάτισσες και οι τραγικές Μεσολογγίτισσες, οι μεγάλες ιέρειες ηγέτιδες: Η Μπουμπουλινα και η Μαντώ Μαυρογένους, η Δέσπω, χήρα του Γιωργάκη Μπότσαρη, η Τζαβέλαινα, η Παπατσὠνενα, η Λένω Μπότσαρη αδελφή του Μάρκου, αυτές και άπειρες άλλες, πρότυπα γυναικείας μορφής, υψηλής φιλοσοφικής διανοήσεως, σωματικής αγνότητας και πολλές φορές ανδρικής ρώμης.

Κάποιες Μακεδονίτισσες έπεσαν με τα παιδιά τους στον καταρράκτη της Αραπίτσας στην Νάουσα και 220 Σουλιώτισσες έπεσαν στα παγόνερα του Αχελώου, στην Μονή του Σέκκου στα Άγραφα. Στο Άργος, όπου εισβάλλει ο Κεχαγιά Μπεης,    18 Αργίτισσες παρθένες πέφτουν και πνίγονται στα πηγάδια,  για να μην γίνουν σκλάβες των Τούρκων.

Όλη η Ελλάδα γίνεται  ένα τεράστιο ηφαίστειο. Στην  Πελοπόννησο, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει την σημαία της εθνικής απελευθερώσεως και η επανάσταση γενικεύεται. Στο αναμεταξύ, ξεσηκώνονται τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά και αυτή η Κρήτη και τα Ιόνια νησιά στέλνουν χιλιάδες εθελοντές. Στις 10 Απριλίου 1821, ημέρα της Ορθοδόξου Αναστάσεως, ο Τουρκικός και Εβραϊκός όχλος ξεχύνεται στην Κων/λη και επακολουθεί σφαγή των Ελλήνων, ενώ στην πύλη του Πατριαρχείου απαγχονίζεται ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, πνευματικός ηγέτης του Γένους. Εξαγριωμένοι οι Έλληνες απαντούν με την σφαγή Τούρκων στην  Πελοπόννησο. Ακολουθεί η σφαγή των 65.000 κατοίκων της Χίου  από τον Καρά Αλί και ο Κανάρης εκδικείται πυρπολώντας και τινάζοντας στον αέρα την ναυαρχίδα του Καρά Αλί με 2.500 στρατό. Οι σφαγές συνεχίζονται, αλλά οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν συγκινούνται, διότι η ευρωπαϊκή διπλωματία δεν επιθυμούσε το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και άφηνε τους Έλληνες να σφάζονται, ως συνήθως. Την τιμή της Δύσεως έσωσαν οι ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ, που έδωσαν την ζωή τους στον βωμό της δικής μας ελευθερίας. Το Έθνος μας τους ευγνωμονεί που με την ζωή τους συνέβαλαν στην ελευθερία μας και στην αλλαγή της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. 

Στις 20 Οκτωβρίου του 1827 έγινε η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπου ο ο στόλος των 3 Μεγάλων Δυνάμεων, υπό τους ναυάρχους Δεριγνύ (Γαλλία), Κόδριγκτον (Αγγλία) και Χέυδεν (Ρωσία) , υπερισχύει του τουρκοαιγυπτιακού στόλου του Ιμπραήμ. Η ναυμαχία αυτή σήμανε ουσιαστικά την ελευθερία της Ελλάδας, με την θέληση των 3 Μεγάλων Δυνάμεων και παρά τη συνεχιζόμενη σφοδρή άρνηση του Σουλτάνου. Και με τον ερχομό του μεγάλου Καποδίστρια και του Ελληνολάτρη βασιλέως Όθωνος, η Ελλάδα είχε ξαναγεννηθεί. Η αναγέννησή της αυτή, όπως και άλλες παρόμοιες, είχαν στοιχίσει άπειρα δάκρυα και αίμα. Μέσα από τις θυσίες και τα ολοκαυτώματα, πρόβαλε και πάλι η Ελευθερία ολόλαμπρη, η γεννημένη από τα κοκάλα των Ελλήνων τα ιερά και βροντοφώναξε «Γεννηθείτω φως, Ελλάς εγείρου». Σαν ήλιος, ανέτειλε η Ελλάς του τρίτου Ελληνικού πολιτισμού, τον οποίον οι σημερινοί Έλληνες πατριώτες καλούνται να ολοκληρώσουν.

Μετά  τον  κ. Σπ. Σταυρόπουλο, ο λόγος δόθηκε στον κ. Αντώνη Ξεπαπαδάκο, γνωστό από μία παλαιότερη τηλεοπτική εκπομπή «Επί των Επάλξεων»,για να απαγγείλει «Το Όραμα του Κολοκοτρώνη». 

Το ποίημα περιγράφει πως ο Κολοκοτρώνης, καταδιωκόμενος από τους Τούρκους, ανέβηκε με το άλογό του στα βουνά της Καρύταινας, μες τον πάγο και τα χιόνια, και πήγε στην Αγιά Μονή, έναν μικρό ναό, για να προφυλαχτεί λίγο από το κρύο.  Όμως τον βρήκε γκρεμισμένο από τους Αρβανιτάδες που είχαν περάσει από εκεί και τον πήρε το παράπονο. Είπε «Βόηθα Παναγιά», έπεσε σε μία πέτρα όπου αποκοιμήθηκε, και είδε το εξής όραμα:

Μία φωτεινή και λευκοντυμένη γυναίκα  ξεπρόβαλε μέσα από τα χαλάσματα  της Μονής, τον πλησίασε, του είπε να μην θρηνεί και τον προέτρεψε  να σηκωθεί κα να τραβήξει για τον  μεγάλο αγώνα που τον καλούσε. Ο Κολοκοτρώνης στο πρόσωπό της  αναγνώρισε την Παναγία, η οποία  του προφήτεψε ότι θα έχει έναν πολύ δύσκολο δρόμο να διανύσει. Σε αυτό θα τον βοηθήσει το άλογό  του, και με αυτό θα μπει στην Ιστορία.

Στο σημείο αυτό, ο Κολοκοτρώνης ξύπνησε, ανέβηκε επάνω στο άλογο και  συνέχισε την πορεία του. Και έκτοτε, πάντα καβάλα στο άλογό του, σε εμάς δείχνει τον δρόμο της τιμής και στους λαούς δείχνει πως γίνονται «της λευτεριάς οι αγώνες».  

Επιμελεια Κειμένου : ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.