19 Φεβρουαρίου 2013

Αρχαιολόγοι Μακεδονίας προς Αττικό Μετρό Α.Ε: Μην θάψετε την κληρονομιά μας με πρόσχημα την κρίση…

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

Από την πρώτη στιγμή που η τύχη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτέλεσε θέμα της δημόσιας συζήτησης, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει επιδοθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μία προσπάθεια προβολής των απόψεών της.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκάστοτε εκπρόσωποί της δήλωναν αρχικά ότι δεν είναι δυνατή τεχνικά η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του σταθμού του μετρό. Κατά συνέπεια, η διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν θα σήμαινε την κατάργηση του σταθμού με όλες τις οικονομικές επιπτώσεις που θα επέφερε το γεγονός αυτό. Στη συνέχεια, όταν στη συζήτηση άρχισαν να παρεμβαίνουν και άλλοι ειδικοί περί τα τεχνικά, οι δηλώσεις τους διαφοροποιήθηκαν και η διατήρηση των αρχαιοτήτων μέσα στο σταθμό δεν θεωρείται πλέον αδύνατη, αλλά μία οικονομικά ασύμφορη λύση. Στην κατεύθυνση αυτή επικαλούνται τον οικονομικό μαρασμό που θα προκαλέσει η καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ειδικότερα, σε όσους δραστηριοποιούνται οικονομικά στο κέντρο της πόλης.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. σε όλη τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης έχει επιδείξει αλαζονεία απέναντι σε ειδικούς επιστήμονες και φορείς, όσο και προς τον ελληνικό λαό και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Δεν απαντά στην έκκληση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να δημοσιοποιήσει τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που διαθέτει και αποδεικνύουν ότι η ένταξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό θα ήταν καταστροφική για την οικονομία της πόλης. Αντί να επιστρατεύει επιχειρήματα, αντιμετωπίζει με επιθετική ρητορική τις αντίθετες απόψεις.

Ως Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ως έλληνες πολίτες εξακολουθούμε να ζητούμε μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει σοβαρή και μάλιστα εξαγώγιμη τεχνογνωσία, την οποία απέκτησε κατά την κατασκευή του μετρό στην Αθήνα, αλλά -κατά δήλωση συνεργάτη της-  δεν έχει χρησιμοποιήσει στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την τεχνογνωσία της πρέπει να την θέσει στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας. Αντί να επιμένει σε μονομερείς και μη αποδείξιμες προσεγγίσεις,  αντί να επικαλείται αυθεντίες σε κάθε είδους επιστημονικά και τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσε να συνδιαλέγεται με θεσμικούς φορείς, ώστε να συνδυαστούν απόψεις και να προταθούν διαφορετικές λύσεις.

Αντί να προκαλεί τεχνητές αντιθέσεις ανάμεσα στους Θεσσαλονικείς, θα μπορούσε η ίδια να προωθήσει δράσεις και ενέργειες για να ανακουφιστεί οικονομικά η πόλη, ακόμα και στη διάρκεια της κατασκευής του μετρό.

Στον αντίποδα της πρότασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου, προτείνουμε την αξιοποίησή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ένταξή τους στο σταθμό, προφανώς και με όρους οικονομίας. Η μοναδική αποκάλυψη ενός από τα κεντρικότερα σημεία της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής Θεσσαλονίκης, και μάλιστα σε τέτοια έκταση, είναι μια είδηση που έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και έχει προκαλέσει την περιέργεια του μη ειδικού κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των τεχνικών εργασιών θα ήταν δυνατό να δοθεί η δυνατότητα, σε όσους ενδιαφέρονται, να επισκέπτονται το χώρο. Η περιοχή του σταθμού της Βενιζέλου είναι ήδη και θα παραμείνει αποκλεισμένη από την εμπορική δραστηριότητα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από τις αρχαιολογικές εργασίες στη συγκεκριμένη ή σε άλλες περιοχές. Είναι προφανές ότι η αύξηση των επισκεπτών θα αυξήσει και την εν γένει οικονομική δραστηριότητα της πόλης, ενώ θα διαφοροποιήσει τον ίδιο το χαρακτήρα των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του σταθμού Βενιζέλου, περιορίζοντας τελικά την υποβάθμιση την οποία έχει υποστεί και υφίσταται.

Ως έλληνες πολίτες, ως κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και ως επιστήμονες διεκδικούμε να μην ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης με μόνο κριτήριο τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρα μας, την οποία όλοι αντιμετωπίζουμε. 

Ζητούμε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και όσους ασπάζονται, ή και άκριτα υπερασπίζονται τις απόψεις της, να μην θέτουν προσχηματικά, ακόμη και ψευδή διλήμματα στους συμπολίτες μας, αλλά να επιδείξουν σύνεση και δημιουργική φαντασία, ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα να γίνουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη της πόλης. Από το ιστορικό κεντρικό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης περνάει ο δρόμος για το μέλλον της.

πηγή olympia.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.