26 Φεβρουαρίου 2013

Οι γεννήσεις πέφτουν ραγδαία και οι εκτρώσεις ανεβαίνουν... Σβήνει η πατρίδα.

Οι τοκετοί στη Θεσσαλονίκη έχουν μειωθεί κατά 20% και είναι αμφίβολο αν φτάνουν τους 8.000 ετησίως, ενώ κάθε μέρα γίνονται κατά μέσο όρο 40 εκτρώσεις, δηλαδή περίπου 9.500 το χρόνο, εκτιμούν οι μαιευτήρες - γυναικολόγοι. 

Σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, αποκαλυπτική είναι η εικόνα που περιγράφουν μαιευτήρες - γυναικολόγοι με βάση την πολυετή εμπειρία τους σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια της Θεσσαλονίκης. Οι εκτιμήσεις τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα συγκριτικά στοιχεία, συγκλίνουν στην άποψη ότι οι γεννήσεις στη Θεσσαλονίκη δεν αγγίζουν πλέον σε καμία περίπτωση τις 12.000 - 14.000, όπως συνέβαινε προ κρίσης. Τα τελευταία 3 χρόνια μειώνονται σταδιακά σε ποσοστά που κυμαίνονται στο 15%-30%. Ετσι, από τα μέσα του 2011 η μείωση των γεννήσεων γίνεται πιο εμφανής και υπολογίζεται ότι γεννιούνται πλέον περίπου 8.000 - 9.000 μωρά, ίσως και λιγότερα, το χρόνο στη Θεσσαλονίκη.

Δυσάρεστο είναι, όπως λένε οι μαιευτήρες, ότι την ίδια ώρα η κρίση φαίνεται να «γεννάει» εκτρώσεις. Ο αριθμός τους στη Θεσσαλονίκη προσδιορίζεται στις 7.000 - 9.000 ετησίως. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν παρατηρείται αυξητική τάση, διότι η Ελλάδα κατέχει εδώ και χρόνια την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις διακοπές κυήσεων.

Από το 2010 και μετά οι γεννήσεις πέφτουν και οι εκτιμήσεις γίνονται δυσοίωνες, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μετά βίας θα αγγίζουν πλέον τις 80.000.

Οσο συνεχίζει να πέφτει με ραγδαία ταχύτητα ο αριθμός των γεννήσεων, γιγαντώνεται το δημογραφικό πρόβλημα. Και για τη Θεσσαλονίκη της ανεργίας, οι ειδικοί είναι απαισιόδοξοι. 

«Η τάση που επικρατεί είναι τα ζευγάρια να κάνουν πλέον μόνον ένα παιδί, καθαρά για οικονομικούς λόγους. Για οικονομικούς λόγους επίσης πολλά ζευγάρια δεν μπορούν να κρατήσουν ένα παιδί, όπως συνέβαινε και πριν από την οικονομική κρίση. Πλέον, όμως, παντρεμένες γυναίκες επιλέγουν να μην κρατήσουν το δεύτερο παιδί», αναφέρει στην εφημερίδα ο μαιευτήρας - γυναικολόγος Ευθύμιος Σιδερόπουλος.

Δημοσιονομική κρίση, αβεβαιότητα και φόβος επισκιάζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό, δυσχεραίνοντας την απόκτηση απογόνων και γκρεμίζοντας τα όνειρα για τη δημιουργία οικογένειας ακόμη και για τα νεότερα ζευγάρια. «Ενα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων και Ελληνίδων νεαρής ηλικίας, ακόμα και ζευγαριών, αναγκάζεται να μένει ακόμα ή να επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι, για να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στην απόκτηση παιδιών», υπογραμμίζει ο κ. Πράπας.

«Θα συνεχίσουν να μειώνονται οι τοκετοί και να αυξάνονται οι εκτρώσεις. Αυτό καταγράφεται σαν τάση. Το βλέπουμε πλέον στα ζευγάρια. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που, ενώ θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, δεν το κάνουν, επειδή σκέφτονται το οικονομικό και πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ανατροφή του. Εκτιμώ ότι οι εκτρώσεις είναι λίγο λιγότερες από τους τοκετούς, αλλά είναι αυξημένες, ενώ οι τοκετοί μειώνονται», εκτίμησε μιλώντας στον «ΑτΚ» ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του ΑΠΘ, διευθυντής στη Β' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Λουφόπουλος.

Πτώση παρουσιάζει και ο αριθμός των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση στα κέντρα γονιμότητας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καταγράφεται μείωση της τάξης του 20%-25%. 

Αυξάνονται οι εκτρώσεις 

Αν και η ακριβής καταγραφή των εκτρώσεων είναι πολύ δύσκολη, καθώς το 85% γίνεται ιδιωτικά, οι ειδικοί λένε ότι συνεχίζονται σε μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό.

Υπολογίζεται ότι καταγράφεται παγκόσμιο ρεκόρ, με 140 διακοπές κύησης ανά 1.000 Ελληνίδες, αριθμός που εκτιμάται ότι ίσως φτάνει πλέον και τις 300.000 ετησίως.

Η θλιβερή πρωτιά σχετίζεται συχνά, όπως τονίζουν οι γιατροί, με παράγοντες που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα και η αύξηση της ανεργίας. Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των εκτρώσεων στο συνδυασμό άγχους, πολλών ωρών εργασίας και έλλειψης χρημάτων. Οι παράγοντες αυτοί, όπως εξηγούν, δημιουργούν για την έγκυο ένα περιβάλλον με πολλές δυσκολίες όσον αφορά την ιατρική παρακολούθηση και τη διαβίωσή της.

Η εικόνα που έχουν σχηματίσει πάντως οι μαιευτήρες - γυναικολόγοι στη Θεσσαλονίκη είναι ότι ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται πλέον σε τεχνητή διακοπή της κύησης εμφανίζεται αυξημένος συγκριτικά με πέρσι. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.