27 Φεβρουαρίου 2013

Οι διαδρομές του μαύρου χρήματος, η φοροδιαφυγή και οι ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδας.

Γράφει ο Στάθης Διομήδης

Εδώ και αρκετά χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν για την  τεράστια φοροδιαφυγή που υπάρχει  στη χώρα και τη διακίνηση υπέρογκων ποσών μαύρου χρήματος. Πέρα όμως από την αδυναμία(;) ανικανότητα(;), ή την επιλογή των εκάστοτε κυβερνώντων να μην ασχοληθούν σοβαρά με τη φοροδιαφυγή και τις διαδρομές του μαύρου χρήματος υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που σιωπάται εσκεμμένα. Και τι ακριβώς είναι το μαύρο χρήμα; Είναι χρήματα από αδήλωτα εισοδήματα, από λαθρεμπόριο, από κακουργηματικές ή εγκληματικές ενέργειες, από μίζες, από «αγορά» αποφάσεων σε όλο το φάσμα της δημόσια διοίκησης και των εξουσιών κτλ.

Είναι γεγονός  ότι η φοροδιαφυγή και η διακίνηση μαύρου χρήματος κάνουν πάρτι στην Ελλάδα και όχι μόνο. Όμως ποιο είναι το βασικό εργαλείο διακίνησης όλου αυτού του πακτωλού χρημάτων; Οι τράπεζες. Η συντριπτική πλειοψηφία του παράνομου χρήματος περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Και όμως όσα βαρύγδουπα έχουμε ακούσει από τις κυβερνήσεις περί πάταξης τέτοιων φαινομένων πουθενά στην ατζέντα δεν υπάρχει ο έλεγχος μέσω των τραπεζών.

Όλοι γνωρίζουν, ότι μεγάλο μέρος ξεπλένεται μέσα από το τραπεζικό και το χρηματιστηριακό σύστημα και τα προϊόντα τους, αλλά και στην αγορά ακινήτων. Κανείς όμως, ούτε οι κυβερνήσεις που στα λόγια ξιφουλκούν κατά της φοροδιαφυγής αλλά ούτε πολύ περισσότερο ο θεσμικός υπεύθυνος που είναι η Τράπεζα της Ελλάδας και η διοίκηση της, ασχολούνται με τον έλεγχο των συναλλαγών.

Ειδικά η Τράπεζα της Ελλάδας με το πάτημα ενός κουμπιού στο πληκτρολόγιο, θα μπορούσε να δώσει στις ελεγκτικές αρχές του κράτους απεριόριστα  στοιχεία για τη διακίνηση ύποπτου, σε πρώτη φάση και πιθανώς, μαύρου χρήματος. Αντί αυτού όμως, μέσα από  ένα δαιδαλώδες πλαίσιο, ακόμη και για τις περιπτώσεις που οι ελεγκτικές αρχές ζητούν στοιχεία από τις τράπεζες να υπάρχουν πολύμηνες αργοπορίες, με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Είναι πράγματι θλιβερό, να περικόπτονται μισθοί και συντάξεις μέχρι τέλους, η ανεργία  να ακουμπά το 30%, το ¼ των Ελλήνων  να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ένα άλλο ¼ να ζει στα όρια της  φτώχειας, χιλιάδες άνθρωποι να αυτοκτονούν  μην αντέχοντας την ανέχεια και την εξαθλίωση, χιλιάδες άνθρωποι να «επιβιβάζονται» στο τρένο της ανεργίας καθημερινά, αλλά κανείς να μη θέλει να ακουμπήσει τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα.

Δεν μπορεί, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της  Δανιμαρκίας. Είναι σίγουρο ότι  οι ευθύνες και της πολιτικής ηγεσίας αλλά και του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας είναι τεράστιες.

Εάν υπήρξε οποιοδήποτε  ενδιαφέρον από την πολιτική ηγεσία για την προστασία του λαού και την κοινωνική πρόνοια, το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να βρει πολύ εύκολα τις διαδρομές του βρώμικου χρήματος. Έχοντας επιλέξει το δρόμο της εξαθλίωσης του λαού όμως η ηγεσία, δείχνει ότι η ντόπια και ξένη διαπλοκή έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια με πολύ συγκεκριμένο και ξεκάθαρο τρόπο.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ακόμη και τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν με τη λίστα Λαγκάρντ, δυο χρόνια τώρα, εξυπηρετούν άνομα συμφέροντα και συγκαλύπτουν διαδρομές μαύρου χρήματος εις βάρος του Ελληνικού λαού.

Αλλά ποιος  να ασχοληθεί με τις διαδρομές του μαύρου χρήματος όταν η μεγάλη πλειοψηφία πολιτικών, επιχειρηματιών και μιντιαρχών είναι σφιχταγκαλιασμένοι, αλληλένδετοι με υπόγειες διαδρομές;

Ξέρω ότι  παραβιάζω ανοικτές θύρες καθώς όσα αναφέρω είναι λίγο πολύ γνωστά. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει απόδοση ευθυνών πολιτικών και νομικών σε κάθε έναν από όσους κατ’ επιλογήν έριξαν το λαό στην εξαθλίωση και προστάτευσαν τη διαπλοκή…



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.