15 Φεβρουαρίου 2013

Πτώση θραυσμάτων μετεωρίτη στα Ουράλια με εκατοντάδες τραυματίες.

Περίπου 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένας μετεωρίτης πέρασε πάνω από μια περιοχή της κεντρικής Ρωσίας και φλεγόμενα κομμάτια του συνετρίβησαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα παράθυρα να θρυμματιστούν, να αρχίσουν να ηχούν συναγερμοί και πολίτες να πανικοβληθούν.

Κάτοικοι που πήγαιναν στις δουλειές τους στην Τσελιάμπινσκ είπαν ότι άκουσαν έναν ήχο που έμοιαζε με έκρηξη, είδαν ένα λαμπρό φως και ένιωσαν να τους χτυπάει ένα ωστικό κύμα, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στη βιομηχανική πόλη, 1.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

Ο μετεωρίτης, αφήνοντας μια μεγάλη ουρά λευκής σκόνης στον ουρανό που ήταν ορατή από απόσταση 200 χλμ. στην Γεκατερίνμπουργκ, προκάλεσε μια 'βροχή' βράχων.

Οι αρχές στην Τσελιάμπινσκ ανέφεραν ότι περίπου 400 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα από γυαλιά που έσπασαν.

«Οδηγούσα προς την δουλειά, ήταν πολύ σκοτεινά, αλλά ξαφνικά υπήρξε τόσο εκτυφλωτικό φως σαν να ήταν ημέρα», δήλωσε ο Βίκτορ Προκόφιεβ, 36 ετών, κάτοικος της Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια Όρη. «Ένιωσα σαν να με τύφλωσαν τα φώτα αυτοκινήτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πανικόβλητοι και σοκαρισμένοι κάτοικοι της περιοχής των Ουραλίων φαντάστηκαν τα πάντα το πρωί--από το ότι σημειώθηκε πτώση αεροσκάφους, ως ότι ήλθε το τέλος του κόσμου, από το έντονο λευκό φως και τους βίαιους ήχους που έμοιαζαν με εκρήξεις.

«Ήμουν στο σπίτι. Είδα μια αστραπή φωτός. Βγήκα στο μπαλκόνι κι είδα ένα ίχνος, σαν αυτό ενός αεροσκάφους, αλλά πολύ πιο μεγάλο. Η πρώτη εντύπωση [που σχημάτισε] ήταν ότι είχε πέσει ένα αεροσκάφος», είπε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Βέστι που έχει έδρα στην Τσελιάμπινσκ, ο Ντμίτρι Τούρκιν.

Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επρόκειτο να υποδεχθεί αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών από τα κράτη-μέλη της Ομάδας των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών παγκοσμίως, αλλά και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενημερώθηκαν για την κατάσταση.

Τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων είπε ότι η βροχή μετεωριτών ίσως συνδέεται με έναν μετεωρίτη μεγέθους πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων που επρόκειτο να περάσει πολύ κοντά στη Γη, σε απόσταση 27.520 χλμ., αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Ένας πολύ ισχυρός ήχος, που έμοιαζε με αυτόν μιας έκρηξης, ακούστηκε στις 09:20 τοπική ώρα (07:20, ώρα Ελλάδας), και το ωστικό κύμα έγινε αισθητό σε πολυκατοικίες στο κέντρο της βιομηχανικής πόλης.

«Στεκόμουν σε μια στάση λεωφορείου, έβλεπα την κοπέλα μου που έφευγε», είπε ο Αντρέι, ένας κάτοικος της πόλης που δεν έδωσε το επώνυμό του. «Μετά είδα μια λάμψη και ένα ίχνος καπνού στον ουρανό κι ένιωσα ένα ωστικό κύμα που έσπασε παράθυρα». Ένας τοίχος υπέστη ζημιές σε ένα εργοστάσιο ψευδάργυρου αλλά δεν υπάρχει καμιά απειλή για το περιβάλλον, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του εργοστασίου.

Μια άλλη κάτοικος της πόλης, η Βαλεντίνα Νικολάγεβα, εκπαιδευτικός, είπε πως μια λάμψη «φώτισε όλες τις τάξεις» μονομιάς, ότι το ίχνος του μετεωρίτη ήταν «δέκα φορές πιο μεγάλο» από ό,τι θα ήταν αυτό ενός αεροσκάφους, κι ότι νόμιζε πως «αυτό είναι το τέλος του κόσμου», σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Lifenews.

Τέτοιου είδους συμβάντα είναι σπάνια. Ένας μετεωρίτης πιστεύεται ότι είχε προκαλέσει καταστροφές σε μια έκταση μεγαλύτερη από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Σιβηρία το 1908, θρυμματίζοντας παράθυρα σε κατοικίες ως και 200 χλμ. από το σημείο της πτώσης του.

Οι δημοτικές αρχές της Τσελιάμπινσκ κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων ανάγκης, όπως το να πάρουν τα παιδιά τους από νηπιαγωγεία και σχολεία.

Μια έκρηξη ακούστηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε ύψος 10.000 μέτρων, γεγονός που φαίνεται ότι συνέβη τη στιγμή που ο μετεωρίτης εισήλθε στην γήινη ατμόσφαιρα.

Η υπηρεσία διαστήματος των ΗΠΑ, η NASA, ανέφερε ότι ένας αστεροειδής γνωστός ως 2012 DA14, διαμέτρου 46 μέτρων, επρόκειτο να περάσει πιο κοντά από τη Γη αφότου άρχισαν να τον παρακολουθούν πριν από 15 χρόνια.

Διάφορα βίντεο του συμβάντος που τράβηξαν αυτόπτες αναρτήθηκαν από το πρωί στο Διαδίκτυο, ενώ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες, μαρτυρίες κι εντυπώσεις πολιτών της περιοχής. Ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε απεικονίζει φλεγόμενους μετεωρίτες να διασχίζουν τον ουρανό σε μικρό ύψος με την πορεία τους να δείχνει ότι θα συντριβούν στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο, οι κάτοικοι παρατηρούν το φαινόμενο στον ουρανό πάνω από τα σπίτια τους και ακούγονται ήχοι που μοιάζουν με εκρήξεις.

Ένας μετεωρίτης «διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσελιάμπινσκ», ανέφερε νωρίτερα το τοπικό παράρτημα του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. 

Πηγή: ΑΜΠΕ
από την Καθημερινή 

Δείτε και σχετικό βίντεο ΕΔΩ

Νεότερη Ενημέρωση 16-02-2013
 
Οι τραυματίες έφθασαν τους 1200!!! Ακόμα η διεθνής κοινότητα ψάχνει να δεί τι πραγματικά συνέβη....
Κάποιοι λένε ότι η ρωσική αεράμυνα επλήξε με πύραυλο τον μετεωρίτη πριν πέσει στην γη...
Η NASA ανακοι=ίνωσε ότι δεν γνωρίζει τί έπληξε την Ρωσία ενώ οι Ισπανοί λένε ότι ήταν θραύσματα του μετεωρίτη 2012DA14...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.