25 Οκτωβρίου 2012

"Μειονότητα" σε λίγα χρόνια οι Ελληνες Κύπριοι στην Κύπρο;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δραματική ακούγεται η προειδοποίηση: Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, σε μερικά χρόνια η Κύπρος δεν θα ανήκει στους Κύπριους! Οχι, δεν υπονοούμε ότι θα την έχουν πάρει οι Τούρκοι στη βάση κάποιας παραλλαγής του Σχεδίου Ανάν που θα έχει αποδεχθεί ο φανατικός «ανανιστής» και προαλειφόμενος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ηγέτης του δεξιού ΔΗΣΥ και υποστηριζόμενος από το κεντροδεξιό κόμμα ΔΗΚΟ του εκλιπόντος Τάσσου Παπαδόπουλου. Αυτό καθόλου δεν αποκλείεται να γίνει, αλλά εμείς άλλο πράγμα εννοούμε σήμερα. Αναφερόμαστε στις ραγδαίες πληθυσμιακές αλλαγές που συντελούνται στο νησί με απολύτως ειρηνικό τρόπο, όπως απέδειξε η τελευταία απογραφή.

Ο συνολικός πληθυσμός της ελεύθερης Κύπρου ανέρχεται στις 840.407. Μιλάμε για τον πληθυσμό εκτός των κατεχόμενων εδαφών. Από τον πληθυσμό των ελεύθερων εδαφών, κυπριακή υπηκοότητα έχουν μόνο 667.398 άτομα. Υπάρχει ο εντυπωσιακός αριθμός των 170.383 ατόμων που κατοικούν στην ελεύθερη Κύπρο και έχουν ξένη υπηκοότητα, ενώ για 2.626 άτομα δεν καταγράφηκε υπηκοότητα για διάφορους λόγους. Οι 170.000 όμως αποτελούν το 20% των 840.000 - με άλλα λόγια ο ένας στους πέντε (!) κατοίκους της Κύπρου δεν είναι Κύπριος! Εξαιρετικά απροσδόκητο για όσους δεν κατοικούν στο νησί.

Από τους ξένους που ζουν στην Κύπρο, οι 106.270 είναι πολίτες χωρών της ΕΕ και οι 64.113 είναι υπήκοοι τρίτων χωρών. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 αποτέλεσε όντως σημείο καμπής στον τομέα αυτόν. Ενώ π.χ. το έτος 2000 η καθαρή μετανάστευση προς την Κύπρο (μείον δηλαδή οι μεταναστεύσεις Κυπρίων σε ξένες χώρες) ήταν μόνο 3.960 άτομα, από το 2004 και μετά ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς: 7.070 άτομα το 2004 και 8.128 το 2005, εν συνεχεία 10.299 το 2006 και 15.222 το 2007. Νέα αύξηση σε 16.586 το 2008 και 17.784 το 2009. Μικρή κάμψη στα 15.913 άτομα το 2010 και νέο ρεκόρ με 18.142 άτομα το 2011. Συνολικά, δηλαδή, μέσα σε μια οκταετία εγκαταστάθηκαν στο νησί 109.144 άτομα, πολύ περισσότερα από όσα είχαν εγκατασταθεί εκεί επί πολλές, πολλές δεκαετίες.

Αν τώρα νομίσει κανείς ότι... στίφη Ελλήνων έχουν μεταναστεύσει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια της κρίσης και έτσι οι Ελλαδίτες συνιστούν τον κύριο όγκο των υπηκόων άλλων κρατών, πλανάται πλάνην οικτράν. Ναι μεν όντως οι ελληνικής ιθαγένειας μετανάστες αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων υπηκόων με 31.044 άτομα, αλλά το ποσοστό τους δεν είναι και τόσο αξιόλογο. Οι Ελληνες αποτελούν μόλις το 18,2% των «ξένων», πολύ κοντά με τους προερχόμενους από τη Βρετανία (15,6%). Εκείνο όμως που προκαλεί πραγματικό σοκ είναι η διαπίστωση ότι οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι μαζί είναι περισσότεροι από τους... Ελλαδίτες στην Κύπρο! Πραγματικά, 24.376 Ρουμάνοι (14,3% των ξένων) και 19.197 Βούλγαροι (11,3%) αθροίζονται σε 43.573 άτομα - πολύ περισσότερα δηλαδή από τους 31.000 Ελλαδίτες. Ρουμάνοι και Βούλγαροι δηλαδή αποτελούν το ένα τέταρτο (!) των ξένων που ζουν στην Κύπρο.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια ακόμη λανθασμένη άποψη - ότι δήθεν οι Ρώσοι έχουν κατακλύσει την Κύπρο. Οι 8.663 Ρώσοι υπήκοοι που ζουν στο νησί αποτελούν μόλις το 5% των ξένων και το 1% του συνολικού πληθυσμού. Σίγουρα όμως μένει κανείς άναυδος όταν μάθει ότι περίπου ίσοι με τους Ρώσους είναι οι μετανάστες στην Κύπρο από τη... Σρι Λάνκα (7.350) ή το Βιετνάμ (7.102), ενώ περισσότεροι από τους Ρώσους είναι οι Φιλιππινέζοι (9.744)! Θα σταματήσει άραγε με την κρίση η τάση συρρίκνωσης του ποσοστού των Κυπρίων στον πληθυσμό της Κύπρου; Οψόμεθα. Στους Δήμους Λευκωσίας και Πάφου πάντως η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. Στην κυπριακή πρωτεύουσα... ο ένας στους τρεις (!) κατοίκους είναι ξένος (ποσοστό 35,3% ή 19.398 άτομα σε συνολικό πληθυσμό 55.014 κατοίκων), ενώ στην Πάφο οι ξένοι ξεπέρασαν το... 41,6% του πληθυσμού του δήμου - 13.692 σε συνολικό πληθυσμό 32.892 ατόμων!

πηγή ΕΘΝΟΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.