25 Αυγούστου 2011

Ορκίστηκε για «νίκη ή θάνατο» ο Καντάφι.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι σε μήνυμα του προς το λαό της χώρας χαρακτήρισε «κίνηση τακτικής» την αποχώρησή του από το αρχηγείο του. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου, Α. Τζαλίλ, τόνισε ότι «σε οκτώ μήνες θα γίνουν εκλογές, ενώ θα δικαστεί και ο Καντάφι».

Νίκη ή θάνατο ορκίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, τονίζοντας πως η αποχώρηση του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη, ήταν «κίνηση τακτικής», που αποφάσισε μετά από την ισοπέδωση της πρωτεύουσας που προκάλεσαν οι 64 νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές.

Η δήλωση του συνταγματάρχη μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ-Ορούμπα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι, αποδεικνύοντας την ανένδοτη στάση του απέναντι στις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του λιβυκού λαού, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι άντρες, μέλη των φυλών και γυναίκες πρέπει να ερευνήσουν την Τρίπολη για να εντοπίσουν τους προδότες», είπε χαρακτηριστικά ο Καντάφι και συμπλήρωσε πως «γύρισε διακριτικά την πόλη, χωρίς να τον αντιληφθούν και δεν αισθάνθηκε πως η πόλη διατρέχει κίνδυνο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστός, φυσικά, στο πνεύμα του Μουαμάρ Καντάφι, ορκίστηκε με τη σειρά του, να μετατρέψει τη Λιβύη σε ηφαίστειο γεμάτο λάβα, και δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια στις επιθέσεις που δέχεται.

Παράλληλα, οι Λίβυοι εξεγερμένοι που αγωνίζονται για την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι εξασφάλισαν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης δυτικά της Τρίπολης, στην Ζουάρα, μετέδωσε απόψε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Η στρατιωτική εγκατάσταση ονομάζεται Μαζράκ αλ Σαμς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στην Τρίπολη το Σαββατοκύριακο και συνεχίζουν τις συγκρούσεις με θυλάκους μαχητών που είναι πιστοί στον Καντάφι μέσα και γύρω από την Τρίπολη.

Εν τω μεταξύ, οι Λίβυοι πρέπει να συνενωθούν εναντίον του NATO και να σταθούν στο πλευρό του Μουάμαρ Καντάφι εν μέσω της ξένης επέμβασης στη χώρα, υποστήριξε μια γυναίκα, η οποία δήλωσε ότι είναι η κόρη του συνταγματάρχη μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Orouba, που πρόσκειται στο καθεστώς του.

«Λέω στο λιβυκό λαό να σταθεί χέρι-χέρι και να πολεμήσει το NATO», είπε η γυναίκα στον τηλεοπτικό σταθμό τηλεφωνικά. «Λέω στο λιβυκό λαό να μη φοβάται τις ένοπλες δυνάμεις. Ο ηγέτης έχει δίκιο». Ο Καντάφι έχει μόνο μία κόρη, την Αΐσα.

Οι εξεγερμένοι έθεσαν υπό έλεγχο το οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην Τρίπολη χθες, όμως το πού βρίσκεται ο Καντάφι και η οικογένειά του παραμένει άγνωστο.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως ο Καντάφι συνεχίζει να βρίσκεται στη Λιβύη, δια στόματος του εκπροσώπου του συνταγματάρχη Ντέιβ Λάπαν.

Οι εξεγερμένοι έχουν επικηρύξει το συνταγματάρχη, που καλεί τους άνδρες του να συνεχίσουν να μάχονται.

Ο Άμπντελ Σαλάμ Τζαλούντ, ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι ο οποίος αποστάτησε προ ημερών, δήλωσε εξάλλου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι ο συνταγματάρχης πιστεύει πως μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία όταν το NATO τερματίσει την αεροπορική του εκστρατεία.

«Ο Καντάφι έχει παραισθήσεις διότι νομίζει πως μπορεί να εξαφανιστεί στη Λιβύη και, όταν το NATO αποχωρήσει, πιστεύει πως μπορεί να συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του», δήλωσε ο Τζαλούντ.

Ο Τζαλούντ ήταν μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου που προέβη στο πραξικόπημα του 1969 που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία.

«Οι εξεγερμένοι πρέπει να ανοίξουν τους δρόμους. Αφού ανοίξουν οι δρόμοι, μπορεί να μεταμφιεστεί φορώντας γυναικεία ρούχα και να φύγει από την Τρίπολη για τα σύνορα με την Αλγερία ή το Τσαντ. Είναι μεθυσμένος με την εξουσία», πρόσθεσε.

Τζαλίλ: «Εκλογές σε οκτώ μήνες και δίκη Καντάφι»

Ο Μουάμαρ Καντάφι και οι οπαδοί του έχουν χάσει τον έλεγχο του 95% του εδάφους της Λιβύης και το καθεστώς του έχει φθάσει στο τέλος του, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Το καθεστώς του Καντάφι είναι κατά 95% τελειωμένο, το 95% της Λιβύης είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων», δήλωσε στο δορυφορικό κανάλι ο συνταγματάρχης Αμπντάλα Αμπού Άφρα, εκπρόσωπος της στρατιωτικής επιτροπής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων.

«Αυτός που κυβερνά τη Λιβύη είναι αυτός που ελέγχει το Μπαμπ αλ Αζιζίγια (το στρατιωτικό συγκρότημα της Τρίπολης), αυτή είναι η πραγματικότητα. Για εμάς, ο Καντάφι έχει τελειώσει», τόνισε.

Επίσης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου -κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων της Λιβύης-, Άμπντελ Τζαλίλ, διαβεβαιώνει ότι η χώρα του πρόκειται να σεβασθεί όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να τηρήσει στο ακέραιο όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η κύρια πρόθεση των μελών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είναι να μπορέσουν να δικαστούν ο Καντάφι και η συμμορία του εδώ στην Λιβύη, με μια σωστή δίκη. Για το λόγο αυτό πρέπει να τους εντοπίσουμε ζωντανούς και να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από εκείνη με την οποία ο Συνταγματάρχης αντιμετώπιζε τους εχθρούς του», δηλώνει ο Τζαλίλ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, «η νέα Λιβύη θα πρέπει να είναι μια χώρα διαφορετική από εκείνη του παρελθόντος, να βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης, με τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Ο Τζαλίλ διαβεβαιώνει επίσης τον απεσταλμένο της Λα Ρεπούμπλικα ότι σε οκτώ μήνες θα διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, διότι ο στόχος είναι η έγκριση ενός δίκαιου συντάγματος και η σύσταση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι δηλώνει ότι «το 80% της Τρίπολης είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. Παραμένουν, όμως, κάποιοι θύλακες αντίστασης μέσα στην πρωτεύουσα και μεγάλος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Σύρτης, ιστορικό προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι».

Ελεύθεροι οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Rixos

Όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο Rixos στην Τρίπολη μετά από τέσσερις ημέρες που εμποδίζονταν να φύγουν από ένοπλους πιστούς στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, μεταδίδουν ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκονταν σε αυτό.

Οι δημοσιογράφοι είπαν πως αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πήγε στο ξενοδοχείο και διαπραγματεύθηκε τη φυγή τους από το ξενοδοχείο, παρέχοντας επίσης μεταφορικά μέσα.

Αμνηστία σε όποιο μέλος του Καντάφι, σκοτώσει ή συλλάβει τον συνταγματάρχη

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι προσφέρει αμνηστία σε οποιοδήποτε μέλος του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι σκοτώσει ή συλλάβει τον συνταγματάρχη.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, δήλωσε επίσης ότι ένας επιχειρηματίας της Βεγγάζης, τον οποίο δεν κατονόμασε, προσέφερε αμοιβή δύο εκατομμυρίων δηναρίων Λιβύης (1.300.000 δολάρια) για τη σύλληψη του Καντάφι.

«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι οποιοσδήποτε από τον στενό του κύκλο σκοτώσει ή συλλάβει τον Καντάφι, η κοινωνία θα του χορηγήσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει διαπράξει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι δεν θα τελειώσει αν δεν συλληφθεί ζωντανός ή νεκρός», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η συμπεριφορά του μας κάνει να φοβόμαστε μια καταστροφή», χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Είπε επίσης ότι οι πιστοί σε αυτόν στρατιώτες συνεχίζουν τα πυρά στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην Τρίπολη, απ' όπου ο Μουάμαρ Καντάφι διοικούσε τη Λιβύη και το οποίο έπεσε την Τρίτη στα χέρια των ανταρτών.

«Οι νομιμόφρονες θα συνεχίζουν τα πυρά για όσο ο Καντάφι δεν έχει συλληφθεί», δήλωσε ο Άμπντελ Τζαλίλ.

Διευκρίνισε ότι το ξενοδοχείο Rixos, στο οποίο διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη, εξακολουθεί να είναι στα χέρια των Κανταφικών.

Συγκρούσεις στην Τρίπολη

Μετά την ευφορία της κατάληψης του κτιριακού συγκροτήματος του αρχηγείου του Μουάμαρ Καντάφι, οι Λίβυοι συνειδητοποιούν ότι η μάχη για την Τρίπολη θα πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος.

Αν και εξεγερμένοι εισέβαλαν στο συγκρότημα Μπαμπ Αλ Αζιζίγια απ' όπου ο Καντάφι χλεύασε τις δυτικές δυνάμεις κατά την έναρξη της εκστρατείας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το Μάρτιο, ο ηγέτης δεν βρέθηκε και οι εναπομείναντες πιστοί στρατιώτες του αρνούνται να τα παρατήσουν.

«Γίνονται κάποιες μάχες, αλλά ελπίζουμε ότι όλα θα τελειώσουν σήμερα», δήλωσε ένας μαχητής των εξεγερμένων.

Οι εξεγερμένοι έχουν επανδρώσει σημεία ελέγχου σε όλη την πόλη, όπου ακούγεται ο ήχος από αυτόματα όπλα και αντιαεροπορικά πυροβόλα, αλλά καθώς πέρασαν οι σκηνές της άγριας αγαλλίασης οι πολίτες με σύνεση επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι αντάρτες άρχισαν να καταστρέφουν τα σύμβολα του καθεστώτος Καντάφι, σκίζοντας τις γιγαντοαφίσες του ανθρώπου που κυβέρνησε αυτή την πετρελαιοπαραγωγό χώρα για 42 χρόνια, και γράφοντας πάνω από τα ονόματα των δρόμων μετονομάζοντας τους προς τιμήν των ανταρτών που έπεσαν ως «μάρτυρες» στις μάχες κατά του Καντάφι.

Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η ασφάλεια παραμένει ακόμη πολύ ανεπαρκής, για να μπορέσει η ζωή να ξαναρχίσει τον κανονικό της ρυθμό. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και τα σκουπίδια συσσωρεύονται αμάζευτα στους δρόμους.

Ενώ χούφτες ανταρτών ήρθαν για να συλλέξουν από τα κατεστραμμένα τσιμέντα και τα στραβωμένα σίδερα -απομεινάρια του συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζίγια τιμαλφή ή ενθύμια, το επίκεντρο της σύγκρουσης μετατοπίστηκε προς την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos, όπου περίπου 35 ξένοι δημοσιογράφοι είχαν παγιδευτεί από τις μάχες και τους ένοπλους φρουρούς οπαδούς του Καντάφι. Τελικά αποχώρησαν από το ξενοδοχείο τη συνοδεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Μέσα στο πέντε αστέρων ξενοδοχείο, τα τρόφιμα και το νερό είχαν σχεδόν εξαντληθεί, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς που βρισκόταν εκεί.

Οι προμήθειες επίσης έχουν μειωθεί στο ελάχιστο σε νοσοκομεία και οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ανταρτών.

«Υπάρχει μια πραγματική καταστροφή εδώ. Όλα τα νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγείας στην Τρίπολη υποφέρουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Εκκλήσεις έγιναν χθες στους δρόμους και τα τζαμιά για επείγουσα βοήθεια. Υπάρχει επίσης μια επικίνδυνη έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία για τους τραυματίες», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Άκαρπη η προσπάθεια πλοίου να παραλάβει εκπατρισμένους

Ένα πλοίο το οποίο είχε σταλεί για να απομακρύνει ξένους πολίτες από την Τρίπολη επιστρέφει στην Μάλτα καθώς το λιμάνι της πρωτεύουσας θεωρείται επικίνδυνο, ανέφερε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πλοίο Trivia 1 αναμενόταν να απομακρύνει περίπου 60 εκπατρισμένους από την Τρίπολη την Κυριακή, αλλά δέχθηκε πυροβολισμούς κατά την είσοδό του στο λιμάνι.

«Το λιμάνι της Τρίπολης είναι επισφαλές. Το πλοίο επιστρέφει στην Μάλτα για αλλαγή πληρώματος. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις» δήλωσε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μάλτας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η εφημερίδα Times της Μάλτας ανέφεραν ότι οι ξένοι δυσκολεύονται να αφήσουν τις κατοικίες τους και να φτάσουν με ασφάλεια στο λιμάνι της Τρίπολης.

ΕΕ: Ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατ. δολαρίων στην Τρίπολη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διανείμει στην Τρίπολη και σε άλλες παράκτιες πόλεις που ελέγχουν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αρχικά έμφαση θα δοθεί να παραδοθούν στα νοσοκομεία εφόδια, αφού αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες «ενός πιθανώς μεγάλου αριθμού τραυματιών πολέμου και τις άμεσες κατεπείγουσες ανάγκες του γενικού πληθυσμού», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοινωθέν της.

«Μια ακόμα προτεραιότητα θα είναι η προστασία, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης στην αποναρκοθέτηση και την αναγνώριση των περιοχών υψηλού κινδύνου, προκειμένου να είναι ασφαλής η επιστροφή των αμάχων», πρόσθεσε.

Την Δευτέρα, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Τρίπολη είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην πόλη «πολύ ανησυχητική» καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει εγκαταλείψει τα νοσοκομεία και τα εφόδια είναι «ελάχιστα».

Χθες η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον είχε δηλώσει πως δεν αναμένει η Λιβύη, μια «πλούσια χώρα», όπως είπε, να χρειαστεί μεγάλα ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το τέλος του πολέμου.

Σχέδιο για αποδέσμευση πόρων της Λιβύης στο εξωτερικό

Η Γαλλία και εταίροι της στα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζουν ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο θα καταστεί δυνατή η αποδέσμευση πόρων της Λιβύης στο εξωτερικό που είχαν «παγώσει» βάσει των κυρώσεων που αποφασίστηκαν μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πρέπει να μπορέσει να λάβει τους οικονομικούς πόρους που είχαν δεσμευθεί βάσει των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εργαζόμαστε τώρα για το σκοπό αυτό στη Νέα Υόρκη, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κε ντ' Ορσέ Μπερνάρ Βαλερό.

Γαλλική διπλωματική πηγή είπε παράλληλα ότι το σχέδιο απόφασης βρίσκεται ακόμα στο προκαταρκτικό στάδιο και θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά από διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, στην Τουρκία και στον ΟΗΕ. «Είναι δύσκολο να είμαστε ακριβείς όσον αφορά τις λεπτομέρειες της απόφασης», σύμφωνα με την πηγή αυτή, που εξήγησε ότι βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση το ζήτημα των κυρώσεων και της αποδέσμευσης πόρων αλλά και του χρονοδιαγράμματος για την διαδικασία, που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί.

Στις διαπραγματεύσεις αυτές συμμετέχει και η Βρετανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, στο Λονδίνο. «Συμμετέχουμε στο διπλωματικό σχέδιο, στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση των πόρων», επισήμανε ο Χέιγκ.

«Οι πόροι αυτοί, που έχουν δεσμευθεί εδώ και πέντε μήνες ανήκουν στο λιβυκό λαό», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε πει στα μέσα Μαρτίου ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευθεί πόροι ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών (13,7 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, κάλεσε χθες να υιοθετηθεί το ταχύτερο μια απόφαση από τον ΟΗΕ η οποία θα προβλέπει την αποδέσμευση των λιβυκών πόρων που έχουν «παγώσει».

Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα προβλέπει την αποδέσμευση 1,5 δισ. δολαρίων από λιβυκούς πόρους που είχαν «παγώσει» για να καλυφθούν ανθρωπιστικές ανάγκες στη χώρα, δήλωσε διπλωμάτης.

Ο διπλωμάτης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του, είπε πως δεν αναμένει να υπάρξει ψηφοφορία επί του σχεδίου εντός της ημέρας.

Τα κεφάλαια αυτά, πρόσθεσε, είναι αναγκαία για καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και δε θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Σαρκοζί: Παύση επιχειρήσεων ΝΑΤΟ όταν εξαλειφθεί η απειλή Καντάφι

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη θα σταματήσουν όταν ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του «δεν θα αποτελούν πλέον απειλή για το Λιβυκό λαό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν, όταν δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, όταν ο κ. Καντάφι και οι συγγενείς του, δεν θα αποτελούν απειλή για το Λιβυκό λαό», δήλωσε ο Σαρκοζί στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον δεύτερο στην ιεραρχία των Λίβυων εξεγερμένων Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι ο συριακός λαός έχει και «εκείνος επίσης δικαίωμα στη δημοκρατία».

«Οι Σύροι έχουν επίσης δικαίωμα στη δημοκρατία και δεν είναι καταδικασμένοι να υφίστανται την καταστολή από ένα καθεστώς που δεν καταλαβαίνει ότι είμαστε σε έναν άλλο αιώνα», σημείωσε ο Σαρκοζί, που απέρριψε πάντως την προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία παρόμοιας με αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή




Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ξεκίνησες σαν παλικαράκι τότε που ήσουν ο ακραιφνης Νασερικός επαναστάτης. Μετά όμως εγινες λιγάκι σούργελο μετά την αναγνώριση των δυτικών καθώς και με την αναθέρμανση των πολιτικο-οικονομικών σχέσεων με Γαλλία-Ιταλία-Αμερική-Ρωσία. Εγώ προσωπικά δεν σε πήγαινα καθόλου γιατί στην κρίση με την Τουρκία έδωσες οπλισμό από τα αποθεματα Της Λιβύης στους Ταταρο- Μογγόλους που τώρα στο ξεπληρώσανε χρηματοδοτόντας με εκ. δολάρια τους επαναστάτες της χώρας σου.Ομως ήσουν τίμιος με τους Λίβυους και μοίρασες στον λαό τον πλούτο της χώρας σου, αυτον που οι δυτικοί σαν υαινες έπεσαν για να σας αρπάξουν. Ο αγώνας σου είναι τίμιος γι'αυτό και τώρα δεν εγκαταλείπεις τον λαό σου όπως θα έκανε ο κάθε πουλημένος. Ναί θα πολεμούσα και εγώ για τα δίκαια του λαού της Λιβύης.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.