30 Αυγούστου 2011

Ο ΜΗΝΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ... ΤΗ ΛΥΤΡΩΣΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ.

Ενα ατέρμονο γαϊτανάκι λογαριασμών και έκτακτων εισφορών καλούνται να σύρουν οι πολίτες αμέσως μετά τις καλοκαιρινές αποδράσεις τους.

Πρώτη απ' όλους η εφορία θα «υποδεχτεί» όσους επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα του 2010 έχουν ήδη φύγει από την ΓΓΠΣ. Ο Σεπτέμβρης αποτελεί τον μήνα μιας ανώμαλης προσγείωσης στην καθημερινότητα των πληρωμών, καθώς όλοι καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υπάρχουν δεν υπάρχουν λεφτά.

Σε μια περίοδο καλπάζουσας ανεργίας, πρωτόγνωρης ύφεσης και οικονομικών δεδομένων, που -τηρουμένων των αναλογιών- ωθούν τη χώρα προς συνθήκες Μεσοπολέμου, δύσκολα θα βρεθούν πολλοί που θα θεωρήσουν ότι η κρίση δεν τους επηρεάζει.

1. Πρώτη απ' όλους, η εφορία «υποδέχεται» όσους επιστρέφουν από τις διακοπές του. Καθ' οδόν είναι η αποστολή των ειδικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα του 2010. Επί της ουσίας, στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ γενναιόδωροι στις επιστροφές φόρου μέσω της συλλογής αποδείξεων και ανακάλυψαν τρόπους για να πάρουν πίσω τα λεφτά, ενίοτε και με καπέλο. Με ποσοστό 1% σε εισόδημα 12.000 έως 20.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 120 έως 200 ευρώ και το ποσό ανεβαίνει για τα πιο μεγάλα πορτοφόλια...

2. Στο ίδιο εκκαθαριστικό θα έχει την τιμητική του και το αυτοκίνητο. Οποιος θέλησε να έχει ένα με κινητήρα χωρητικότητας άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, είτε επειδή οι οικογενειακές του ανάγκες αυτό του υπαγόρευαν, είτε επειδή θέλησε να εξασφαλίσει καλύτερη ενεργητική ασφάλεια στα ταξίδια του, καλείται να το πληρώσει.
Από 276 ευρώ ξεκινά το χαράτσι, ενώ εάν σκεφτεί να πουλήσει το αυτοκίνητό του μάλλον είναι αργά. Οσα είναι μεγάλου κυβισμού έχουν κατρακυλήσει οι τιμές τους στην αγορά και ουσιαστικά είναι στα αζήτητα στις μάντρες. Το όποιο ενδιαφέρον έχει στραφεί εξ ανάγκης στα μικρά.

3. Οπως και να 'χει, όμως, όλοι θα έχουν να πληρώσουν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, ακριβότερα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, τα τεκμήρια που αφορούν στα αυτοκίνητα αυξάνονται από 33% έως 71 % ανάλογα με τον κυβισμό.

4. Η φαεινή ιδέα ενός νέου φόρου ακούει στο όνομα «τέλος επιτηδεύματος» και θέλει όποιον κάνει μια δουλειά να πληρώνει. Από 300 ευρώ φέτος, ενώ από του χρόνου πάει στα 400 ευρώ για όσους εργάζονται σε περιοχές μέχρι 200.000 κατοίκων και 500 ευρώ σε μεγαλύτερες. Πάλι καλά που εξαίρεσαν χωριά και μικρονήσια.

5. Θα παρακαλάμε να έχει καλό καιρό. Το κόστος της θέρμανσης ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς αυξάνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο και αναμένεται να φτάσει τα 95 λεπτά ανά λίτρο. Θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο την επόμενη διετία, όταν ο αντίστοιχος φόρος πρέπει να φτάσει στο 80% του πετρελαίου κίνησης, στέλνοντας την τιμή στα 1,2 ευρώ το λίτρο με τα σημερινά δεδομένα.
Ηδη, από 1ης Σεπτεμβρίου εξισώνεται ο φόρος για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Οσο για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλεται επίδομα στις ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, αυτός ακόμη αναζητείται.

6. Μπορεί μέχρι τα τέλη του 2013 να αναστέλλεται το «πόθεν έσχες» για όσους θέλουν να αγοράσουν ακίνητο, αλλά σε χειρότερη μοίρα μοιάζουν να είναι όσοι ήδη διαθέτουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Το όριο για το φόρο ακίνητης περιουσίας μειώνεται στις 200.000 ευρώ (μειώθηκε στο μισό) φέρνοντας ακόμη περισσότερους στο ταμείο της εφορίας. Η καταβολή θα γίνει σε τρεις δόσεις.

7. Μειωμένες θα είναι οι απολαβές των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ξεκινούν οι εισφορές υπέρ των ταμείου για την ανεργία (2% του μισθού) και του ταμείου πρόνοιας (1%).

8. Οι αλλαγές στις φοροαπαλλαγές θα φέρουν σημαντικές αλλαγές για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Αλλάζουν οι εκπτώσεις για ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών, που ξεκίνησαν προ του 2002, και ιατρικές δαπάνες.

9. Ούτε οι συνταξιούχοι εξαιρούνται. Εισφορά που ξεκινά από 6% για όσους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ και φτάνει στο 14% για εκείνους που λαμβάνουν πάνω από 3.500 ευρώ το μήνα. Διαφορετική κλίμακα θα ακολουθούν όσοι είναι κάτω των 60 ετών. Από τη φοροκαταιγίδα δεν γλιτώνουν ούτε οι επικουρικές, στις οποίες μπαίνει εισφορά 3% για ποσά άνω των 300 ευρώ και ανεβαίνει στο 10% εάν είναι άνω των 650 ευρώ. Αφορά έναν στους πέντε συνταξιούχους.

10. Σε εξίσου άσχημη μοίρα βρίσκονται και όσοι δεν είναι ούτε εργαζόμενοι ούτε άνεργοι. Είναι όσοι πληρώνονται με κάποια χρήματα έναντι του μισθού τους, ενώ την ίδια ώρα καλούνται να πληρώνουν τοις μετρητοίς τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, το ενοίκιο και να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες. Σε περίπτωση που έχουν και δόσεις τραπεζικού δανείου, τα πράγματα περιπλέκονται: η τράπεζα δεν δέχεται διακανονισμό, αφού θεωρεί ότι εργάζονται κανονικά, ασχέτως ότι δεν πληρώνονται το μισθό τους!

Η ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει τσουνάμι 100.000 λουκέτων και 134.000 άτομα εκτός εργασίας μέχρι το τέλος του έτους. Αλλες 250.000 θέσεις εκτιμούν ότι απειλούνται το πρώτο εξάμηνο του 2012.

11. Στον οικογενειακό προγραμματισμό οι αποφάσεις αναθεωρούνται. Οπως σε οικογένειες που θέλησαν να παρακολουθούν τα παιδιά τους ιδιωτικά σχολεία. Οχι γιατί τα κόμματα στη Βουλή συναίνεσαν στο θέμα της παιδείας, αλλά γιατί όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τέτοιες δαπάνες, αφού ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι αισθητά μειωμένος. Την τελευταία τριετία, οι εγγραφές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εμφανίζουν μείωση της τάξης του 25%.

12. Ακόμη και η προσφιλής έξοδος σε μια συνοικιακή ταβέρνα ή σε καφετέρια πλέον θα είναι ακόμη πιο απρόσιτη. Η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% στην εστίαση θέλει σχεδόν ένα στα πέντε ευρώ της τιμής του προϊόντος να καταλήγει στο κρατικό ταμείο. Οπως κι αν το μετρήσει κανείς, λίγα δεν είναι. Ενας χυμός ή ένα αναψυκτικό ανάγεται σε είδος... πολυτελείας; Η απόφαση βεβαίως απειλεί το μέλλον τουλάχιστον 100.000 εργαζομένων στις αντίστοιχες επιχειρήσεις.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.