31 Ιουλίου 2011

Δολοφονήθηκε ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές, ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας των ανταρτών της Λιβύης.

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας των ανταρτών της Λιβύης μετά τον Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, τον Πρόεδρο του Προσωρινού Συμβουλίου της Βεγγάζης.

Ο στρατηγός, ενώ προετοίμαζε την επίθεση ενάντια στο καθεστώς Καντάφι, και ευρισκόμενος στην Μπρέγκα, κλήθηκε από το
Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο (NTC) για ανάκριση πίσω στη Βεγγάζη. Απόσπασμα του NTC τον συνόδευσε μαζί με δύο συνταγματάρχες πιστούς σ' αυτόν. Μετά από λίγα χιλιόμετρα όμως διαδρομής, άγνωστοι σκότωσαν αυτόν και τους δύο συνταγματάρχες του.

Το 'Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο' ανακοίνωσε, αργά την Πέμπτη, ότι ''σκοτώθηκε από επιτεθέντες ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές, που είχε προσχωρήσει στην εξέγερση'' κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή ότι, ο στρατηγός ''είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον Επιτροπής, που διερευνά για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκεί δέχθηκε τη φονική επίθεση''.

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές υπήρξε πρωτεργάτης και ήρωας στην επανάσταση του ΄68 που εγκαθίδρυσε την Λιβυκή Τζαμαχιρία, το νεώτερο Λιβυκό ανεξάρτητο κράτος. Υπήρξε υπουργός Δημόσιας Τάξης στο καθεστώς Καντάφι. Αυτομόλησε στην επανάσταση κατά του Καντάφι και ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός του NTC. Είχε όμως μια καθαρή και ανεξάρτητη ματιά στον τρόπο που έβλεπε την διαμορφωμένη μετά από 5 μήνες μαχών κατάσταση στη Λιβύη. Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ενεργούμενο των καθοδηγητικών Νατοϊκών δυνάμεων. Συχνά κατηγορούσε τον τρόπο που οι Νατοϊκές δυνάμεις δρούσαν ενάντια στόχων διακινδυνεύοντας την απώλεια ανθρώπινων άμαχων ζωών. Πρόσφατα σε δηλώσεις του εκτίμησε πως ο τρόπος που συμπεριφέρεται και ενεργεί το ΝΑΤΟ θα έχει σαν συνέπεια να διαλύσει και να οδηγήσει σε κατάρρευση τόσο το καθεστώς Καντάφι όσο και τους εξεγερμένους, με αποτέλεσμα να γίνουν οι δυτικές δυνάμεις όχι απλά ο ρυθμιστής αλλά ο επικυρίαρχος της Λιβύης.

Αν συνδυάσουμε τις παραπάνω πληροφορίες με την εκτίμηση που έχει γραφεί και σε διάφορα Γαλλικά φύλλα πως στο NTC υπάρχουν τρεις διαφορετικές ομάδες που προσπαθούν να αναγορευθούν οι αυριανοί ηγέτες της όποιας κρατικής οντότητας θα οδηγηθούμε στην πιθανότητα ενός θρίλερ σχετικά με ποιός μπορεί να σκότωσε τον Γιουνές. Κατ' αυτήν την ανάλυση ένα κομμάτι των ανταρτών υπακούει στις Νατοϊκές δυνάμεις, ένα άλλο εκφράζεται μέσα από τους φύλαρχους και ένα τρίτο έχει οργάνωση και καταβολές από την Αλ Κάϊντα.

Εντύπωση προκαλεί στους παρατηρητές πως το πτώμα του Γιουνές δεν παραδόθηκε στους ανθρώπους της φυλής του, που το ζητούσαν κυρίως για να διαπιστώσουν την ταυτότητα των δολοφόνων του. Θάφτηκε την επόμενη μέρα το μεσημέρι μετά από σύντομη διαδικασία, αφήνοντας σκιές για την σκοπιμότητα της ταχύτατης αυτής ενέργειας.

Ένα άλλο σημείο που ενδεχόμενα θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο δολοφονηθείς Γιουνές ανήκε στην πολυπληθέστερη φυλή της ανατολικής Λιβύης, στη φυλή των Ομπέϊντι.

Το απόγευμα, μετά την προσευχή της Παρασκευής στο προπύργιο των ανταρτών τη Βεγγάζη πλήθος κόσμου θρήνησε τον χαμό του στρατηγού. Και ενώ έκδηλες ήταν οι υποψίες για ενδεχόμενη ανάμειξη ακόμη και μέρους της ηγεσίας στη δολοφονία, το NTC δήλωσε ότι ερευνά τη δολοφονία του Γιουνίς και των δύο συνταγματαρχών, και το καθεστώς Καντάφι καρφώνει ως δράστη την Αλ-Κάιντα.

Και όλα αυτά δύο μέρες πριν την έναρξη του ραμαζανιού που θα σημάνει την διακοπή των εχθροπραξιών και ίσως προετοιμάσει νέες εξελίξεις στο αιματοβαμμένο θέατρο στρατιωτικών και πολιτικών επιχειρήσεων της Λιβύης.

Σήμερα δε με βομβαρδισμούς ακρίβειας οι Νατοϊκές δυνάμεις κατέστρεψαν τους δορυφορικούς σταθμούς του καθεστώτος Καντάφι, στερώντας του το επικοινωνιακό πλεονέκτημα ενημέρωσης σ' αυτή την κρίσιμη φάση.

πηγή Ακτιβιστής


Financial Times: Ποτέ μην ξεκινάς ένα πόλεμο αν δεν ξέρεις να τον λήξεις!


Οι Σαουδάραβες με τους Ιρανούς διαφωνούν σε πολλά, ωστόσο και οι δύο πλευρές αντιπαθούν τον Καντάφι. Αν εξαιρέσουμε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, καμία από τις χώρες της Διεθνής Παγκόσμιας Κοινότητας ουσιαστικά δεν συμπαθεί τον Καντάφι. Το πρόβλημα όμως είναι πως αποδεικνύεται ιδιαίτερα “ανθεκτικός” στις επιθέσεις που δέχεται. Η αντιπολίτευση στη Λιβύη, ή αλλιώς και αντικαθεστωτικοί δεν έχουν σημειώσει κάποια σοβαρή επιτυχία. Απεναντίας δολοφονήθηκε μόλις προχθές και ο στρατιωτικός τους ηγέτης, Abdel Fattah Younis, ο οποίος αποστάτησε από τον Καντάφι το περασμένο Φεβρουάριο.

Άξιος προσοχής και συζήτησης ήταν ο τρόπος με την οποίο η Δύση αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο εναντίον του Καντάφι. Η Δύση με χαρακτηριστική ευκολία δεν δίστασε να ξεκινήσει τους εναέριους βομβαρδισμούς ενάντια στο καθεστώς Καντάφι, ενώ αυτοί που κράτησαν αποστάσεις στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν ελάχιστοι. Σήμερα, ο Μπάρακ Ομπάμα όπως και οι λοιποί Δυτικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την απόφασή τους σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ο καιρός περνάει και πέρα των χρηματοδοτήσεων ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν πως η Δύση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Αυτό που μένει στη Δύση να κάνει είναι, ή να συνεχίσει με την ίδια τακτική που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν αποδίδει ή να περάσει πια σε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που εμπεριέχουν ρίσκο. Για το ηθικό της ιστορίας, οι συμμετέχοντες στην επιλογή απόφασης πολέμου κατά του Καντάφι πρέπει να αντιληφθούν πως όσο υπάρχει έλλειψη διεθνούς αντίστασης, υπάρχει και ο κίνδυνος απόφασης τέτοιων επιπόλαιων αποφάσεων, που εμπεριέχουν το κίνδυνο να ξεκινάς ναι μεν το πόλεμο αλλά να μην γνωρίζεις δε, και το πως μετά θα τον λήξεις.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.