28 Ιουνίου 2011

Στην εποχή του μεσοπρόθεσμου τα μέλη της οικογένειας Δεσποτοπούλου ζητούν από το κράτος να καλύψει τα χορηγικά κενά των Special Olympics!

Οικογενειοκρατία με... χορηγία του Δημοσίου! Πολλά "συμπτωματικά" και παράξενα εξελίχθηκαν με επίκεντρο το γεγονός των αγώνων Special Olympics, που ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα. Μια διεθνής διοργάνωση, ένα σημαντικό γεγονός που αφορά ανθρώπους που επιζητούν την ευαισθησία μας, αναδείχθηκε σε... οικογενειακή υπόθεση, αφού τα μέλη μιας συγκεκριμένης οικογένειας έχουν καταλάβει όλα τα κρίσιμα "πόστα".

Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρες πληροφορίες που φέρνει σήμερα στο φως το "Εθνος της Κυριακής", η όλη διαχείριση της διοργάνωσης είναι τέτοια που μπορεί να προσελκύσει μέχρι και το εισαγγελικό ενδιαφέρον. Το κόστος των αγώνων αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αντίστοιχοι αγώνες στη Σανγκάη και στο Δουβλίνο είχαν κοστίσει μόλις τα μισά!

Η τελετή έναρξης
Μόνο το κόστος της τελετής έναρξης των αγώνων υπολογίζεται στα 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ το "χρεοκοπημένο" ελληνικό κράτος καλείται να συμβάλει με 28,2 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και με χορηγίες από κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες. Δηλαδή, εκτός των αμιγώς κρατικών χορηγιών, το Δημόσιο αναμένεται να... συνδράμει με επιπλέον 40 εκατ. ευρώ. Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας και την επικρατούσα λογική των περικοπών ακόμη και των χαμηλότερων μισθών και συντάξεων.

Την αντίδρασή τους στη φιέστα της κ. Δεσποτοπούλου εξέφρασαν πολίτες στη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας.
Η ανάληψη καθηκόντων προέδρου των Special Olympics από τη Γιάννα Δεσποτοπούλου, σύζυγο του Βασίλη Δεσποτόπουλου, προέδρου της ΕΛΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του τέταρτου κατά σειρά εκτελεστικού διευθυντή και των εκτελεστικών μελών που αντιστέκονταν στην ατζέντα της. Μαζί με τον γιο της Ηλία Δεσποτόπουλο, ο οποίος ηγείται του τομέα τεχνολογίας -με τον υψηλότερο προϋπολογισμό της διοργάνωσης με 10,8 εκατ. ευρώ για προμήθειες-, ετοιμάζουν το... οικογενειακό τους beach party στην υγειά των... υπερχρεωμένων!

Ποια είναι όμως η "Σιδηρά Κυρία" των Special Olympics; Η φιλία της οικογένειας Δεσποτοπούλου με την οικογένεια Καραμανλή είναι γνωστή. Λέγεται, μάλιστα, ότι για την ανάληψη των αγώνων είχε "βάλει πλάτη" προσωπικά ο τέως πρωθυπουργός. Το 2004 η κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου βρέθηκε στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις... αναδουλειές του συζύγου της τα τελευταία χρόνια -η ΕΛΠΑ ελέγχεται για χρέη προς τρίτους και φυσικά προς το ΙΚΑ-, έστρεψε το ενδιαφέρον τους στη διοργάνωση των Special Olympics. Τα γραφεία των Special Olympics στεγάζονται στην ΕΛΠΑ, στα γραφεία του συζύγου της, Β. Δεσποτόπουλου.

Μάλιστα, εδώ και 3 χρόνια ο 30χρονος γιος της Ηλίας είναι υπεύθυνος του τομέα τεχνολογίας των αγώνων και αμείβεται με 93.000 ευρώ ετησίως. Οπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του σε γνωστή ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης, οι εμπειρίες του σε καμία περίπτωση δεν προδίκαζαν την ανάληψη τέτοιας ευθύνης, καθώς η προηγούμενη σταδιοδρομία του αφορούσε στην κατασκευή ιστοσελίδων και κάποιες υπηρεσίες στην... οικογενειακή τους επιχείρηση.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Η σύμβαση του 2008 που "έδεσε" τη χώρα

Το 2008, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, ο τότε υπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανός, καθώς και ο μετέπειτα κ. Γ. Ιωαννίδης υπέγραψαν την ανάληψη της συγκεκριμένης διοργάνωσης με μια σύμβαση που "έδενε τα χέρια" του ελληνικού Δημοσίου. Το κόστος της ήταν 87 εκατ. ευρώ. Το 2010, έπειτα από επίσημη πρόταση του υφυπουργού Υγείας κ. Χρήστου Αηδόνη, έγινε εφικτό να μειωθεί έστω κάπως ο προϋπολογισμός. Η πρόταση στηριζόταν στη διαπίστωση ότι υπήρχε υστέρηση ή ακόμα ανυπαρξία εσόδων από χορηγίες, καθώς και αδυναμία κάλυψής τους από το Δημόσιο, όπως αυτό υποχρεωνόταν από το αρχικό συμβόλαιο.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει κάθε έλλειμμα του προϋπολογισμού της διοργάνωσης. Η συμφωνία που τελικά υπεγράφη από τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο περιορίζει τη συνδρομή της πολιτείας στα 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό κόστος του Δημοσίου με χορηγίες από ΟΠΑΠ, Εθνική, ΕΟΤ κ.ά. προσαυξάνεται κατά 28,2 εκατ. ευρώ, καθώς αυτή η συμφωνία δεν επιτρέπει περαιτέρω περικοπές.

Παράνομη δέσμευση.

Είκοσι μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων ο προϋπολογισμός τους δεν εγκρίθηκε, γιατί δέσμευε προκαταβολικά με οργανωτικές δαπάνες τη "ρεζέρβα" των 2,6 εκατ., που η κυβέρνηση είχε κρατήσει για ενδεχόμενα απρόβλεπτα έξοδα, πέρα από την άμεση συνδρομή της. Με άλλα λόγια, η διοίκηση της οργανωτικής επιτροπής προχωρούσε στην παράνομη δέσμευση αυτών των χρημάτων, αρνούμενη να περικόψει έστω και μέρος των εξόδων, εμμένοντας στην πλήρη υλοποίηση ματαιόδοξων δαπανών, όπως τα 7,7 εκατ. της τελετής έναρξης, και πανηγυρικών εκδηλώσεων για VIP προσκεκλημένους.

Το σκεπτικό για την απόρριψη του αναθεωρημένου προϋπολογισμού αφορούσε όχι μόνο στη μη νομιμότητα προεξόφλησης της "ρεζέρβας", αλλά και στις αμφιβολίες της κατά πόσον τα υπόλοιπα εικαζόμενα έσοδα παρέμεναν ρεαλιστικά. Η οργανωτική επιτροπή ενοχλήθηκε από την έλλειψη ενημέρωσης για πολλά και σοβαρά θέματα και αυτό στάθηκε η αιτία να παραιτηθεί από την οργανωτική επιτροπή ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ενώ στην πόρτα εξόδου κατευθύνθηκαν και άλλα μέλη υπό τον φόβο των επιπτώσεων της κακοδιαχείρισης στα πρόσωπά τους.

Σήμερα, λίγες μέρες από την τελετή έναρξης των αγώνων, ο προϋπολογισμός παραμένει έωλος. Η Γιάννα Δεσποτοπούλου προσπαθεί να εκβιάσει την κυβέρνηση μέσω των "δικών της" ανθρώπων, για να συμπληρώσει τα έσοδα που δεν έχουν καλυφθεί από τις χορηγίες και κάθε είδους αρχικό σχεδιασμό, ενώ η ίδια την ίδια στιγμή αρνείται να προχωρήσει σε περικοπές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι προμηθευτές λόγω ελλείμματος, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εισαγγελικής έρευνας για παρατυπίες. Η πιθανότητα οι αγώνες να εκτροχιαστούν είναι πλέον πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση η εκκαθάρισή τους θα προβληματίσει...

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

"Διαγωνισμοί" και έρανοι

Εκεί που, σύμφωνα με πληροφορίες, "χάνεται η... μπάλα" είναι στους διάφορους διαγωνισμούς για επιμέρους έργα ενόψει των Special Olympics. Σε κάποιους "διαγωνισμούς" υπάρχουν πληροφορίες ότι εμφανίζονταν 3-4 εταιρείες με διαφορές 5-10%, ώστε να υπάρχουν εναλλασσόμενες αναθέσεις, μόνο που οι εταιρείες αυτές είχαν ίδιο ιδιοκτήτη!

Πληροφορίες λένε ότι, όποιος δεν βρισκόταν στο περιβάλλον της οικογένειας Δεσποτόπουλου, κοβόταν κατά την προκήρυξη με τεχνητά χαμηλή βαθμολογία. Παρά το γεγονός ότι στο master plan γινόταν λόγος για διεξαγωγή 40 διεθνών, εθνικών και πρόχειρων διαγωνισμών, προκηρύχθηκαν ελάχιστοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ακολουθηθεί η γνωστή στρατηγική της "σαλαμοποίησης" και των προμηθειών της τελευταίας στιγμής, ώστε να προσχωρούν σε πρόχειρους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις.

Ενα άλλο θέμα που ενέσκηψε αφορά στους εράνους.. υπέρ της διοργάνωσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ερυθρού Σταυρού, που, σε επίπεδο υπόσχεσης, είχε αρχικά δεσμευτεί να εκχωρήσει το αποτέλεσμα 2 εράνων του στη διοργάνωση Special Olympics. Ομως η τρέχουσα οικονομική κρίση και η επανεξέταση της αξίας της δωρεάς ώθησε τον Ερυθρό Σταυρό να... ανακρούσει πρύμνα και να ακυρώσει τη δωρεά που η κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου είχε καταγράψει ως έσοδα 2 εκατ. ευρώ. Στον τηλεμαραθώνιο της UNICEF-Special Olympics του περασμένου Δεκέμβρη, εμφανιζόταν στον αρχικό προϋπολογισμό των αγώνων σαν έσοδό τους, κατέληξε στα ταμεία της επιτροπής διοργάνωσης, δηλαδή στο ταμείο της Γιάννας Δεσποτοπούλου.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Αρνείται να προσκομίσει τις συμβάσεις

Οι Special Olympics είναι ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού που μετέχουν μόνο τα άτομα με νοητική στέρηση, δηλαδή μία μόνο κατηγορία ατόμων με αναπηρία από τις πέντε που λαμβάνουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν έχουν καμία σχέση με την Παραολυμπιάδα, ούτε και με οποιασδήποτε μορφής αθλητικούς αγώνες. Διοργανώνονται από το ελληνικό ιδιωτικό σωματείο Special Olympics, που αποτελεί παράρτημα του αντίστοιχου αμερικανικού που ίδρυσε το Ιδρυμα Κένεντι το 1968.

Δεν αποτελεί ομοσπονδία και διοικείται από ένα ισόβιο προεδρείο που έχει οριστεί από το αντίστοιχο αμερικανικό, με πρόεδρο τη Γιάννα Δεσποτοπούλου. Και τα ευτράπελα δεν σταματούν εδώ?
Σύμφωνα με το νόμο 2725 περί αθλητισμού, το ελληνικό κράτος όταν συμβάλλει οικονομικά σε μια αθλητική διοργάνωση πρέπει να ορίσει και μία ανεξάρτητη οργανωτική επιτροπή που θα ελέγχει την ορθή διάθεση των πόρων. Σ' αυτό το σημείο παρατηρείται μια σημαντική παρατυπία, καθώς πρόεδρος της επιτροπής αυτής είναι και πάλι η κ. Δεσποτοπούλου.

Προκλητικά έξοδα

Μέσα στην αβεβαιότητα που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα σε κάθε Ελληνα πολίτη, η Γιάννα Δεσποτοπούλου φαίνεται αποφασισμένη να υλοποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό της. Με καμία, μάλιστα, έκπτωση και για την προσωπική της καλοπέραση: 5.000 ευρώ κόστισε στην Οργανωτική Επιτροπή το αεροπορικό εισιτήριο της "Σιδηράς Κυρίας" για το τελευταίο της σόου τον Νοέμβριο του 2010 στην Ουάσιγκτον, κι ακόμη 5.000 ευρώ το ξενοδοχείο όπου διέμεινε!

Τις αμφιβολίες για το πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα τις επιβεβαιώνει η ίδια η πρόεδρος, αρνούμενη πάγια να προσκομίσει τις συμβάσεις από τις χορηγίες στην Εκτελεστική και Οργανωτική Επιτροπή. Μάλιστα, όσοι τη ρωτούν, η ίδια τους παραπέμπει στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στο γραφείο του πρωθυπουργού!

Μαρίνα Ζιώζιου
marina@pegasus.gr

πηγή ΕΘΝΟΣ
(ευχαριστώ την φίλη μου Σαλογραία)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.