22 Απριλίου 2011

Πασχαλινή ευχή: Να βρούμε τη φώτιση και να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Η ιδιότητά μου με μου επιτρέπει να στέλνω «μηνύματα». Απόψεις καταθέτω, σχολιασμούς κάνω, κατά καιρούς μπορώ να φτάσω μέχρι και σε «παραινέσεις». Και λόγω του Πάσχα και των συγκλονιστικών γεγονότων που εξελίσσονται αλλά και των πιο συγκλονιστικών που –κατά πάσα πιθανότητα- έρχονται, γεγονότα και καταστάσεις που δεν τις διανοούμεθα γιατί απλά, κανείς απ΄ αυτούς που έχουν την υποχρέωση δεν είχε την ευαισθησία να μας τα πει, παίρνω το θάρρος να κάνω μιαν αυτοκριτική.

Πολλοί, πάρα πολλοί απ΄ τους Αθηναίους και Αθηναίες που από το 2002 με ψηφίζουν και με εκλέγουν ( ή ΔΕΝ με εκλέγουν) δεν διστάζουν να μου θέσουν το ερώτημα : «Κι εσύ, τι θα κάνεις για μας;».

Νόμιζα ότι αρκούσε ν απαντήσω πώς «θα προσπαθήσω να κάνω καλά τη δουλειά μου». Αλλά δεν νόμιζα σωστά. Ο απλός πολίτης, ψηφοφόρος, εκλογές είχε εθιστεί σε άλλες φόρμες υποσχέσεων, είχε «εκπαιδευτεί» να θεωρεί τον «εκλεκτό» του ως εντολέα Παροχής Ατομικών Υπηρεσιών, είχε «διδαχτεί» ότι ο βουλευτής ΠΡΕΠΕΙ να ικανοποιεί αιτήματα και ότι αυτό ήταν «η δουλειά» του.

Φυσικά, είναι κι αυτό, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας να διορθωθούν αδικίες, παραλείψεις, κακοτεχνίες, ελλείψεις στην καθημερινή διαβίωση του πολίτη, στις παρεχόμενες υπηρεσίες της καθημερινότητας, στην ικανοποίηση εξειδικευμένων αιτημάτων. Αλλά όχι μόνο αυτό. Ο βουλευτής είναι στην ουσία νομοθέτης και παρακολουθητής της εφαρμογής του νόμου με δικαιοσύνη και ισότητα.

Σήμερα που τίποτε δεν πάει καλά και που η γενική μας κατάπτωση οξύνεται , ο βουλευτής γιαουρτώνεται, επικρίνεται, απαξιώνεται, καθυβρίζεται, προπηλακίζεται αδιακρίτως ονόματος, προσωπικότητας, προσφοράς και αποτελεσματικότητας επειδή κατηγορείται ότι « καλοπληρώνεται και δεν κάνει τη δουλειά του». Και επειδή δεν κάνει καλά τη δουλειά του, «όλοι ίδιοι είναι» και «έπρεπε να είχε προσέξει για να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε».

Μα πώς να γίνει αυτό αφού μέχρι πριν 2-3 χρόνια, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούσε ότι δουλειά του βουλευτή είναι να εξυπηρετεί ατομικά αιτήματα και η πλειοψηφία των βουλευτών αυτό προσπαθούσε να εκπληρώσει αφού η μη εκπλήρωση αυτών των «καθηκόντων» οδηγούσε μαθηματικά στη μη εκλογή του; Πώς να πείσεις τον πολίτη να σε αφήσει να κάνεις τη δουλειά σου αφού «δουλειά σου» εκείνος θεωρούσε την ικανοποίηση του δικού του αιτήματος;

Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το σκέφτηκα πολύ όλους αυτούς τους μήνες της απαξίωσης και του εξευτελισμού πολιτικής και πολιτικών και με βοήθησε πολύ στη διαμόρφωση μιας άποψης η συνέντευξη που πήρα από τον συνταγματολόγο Γεώργιο Κασιμάτη για το επόμενο CRASH. Ιδιαίτερα σ΄ένα σημείο που λέει ότι :

«Πρέπει, να υπενθυμίσω ότι τα μέλη της Κυβέρνησης διώκονται μόνο με πρωτοβουλία της Βουλής. Αυτό πρέπει να αλλάξει στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα πρέπει ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές να διώκονται για τα ποινικά αδικήματα που τελούν, όπως όλοι οι πολίτες. Επίσης, θα πρέπει να τονίσω ότι θα είχαμε περισσότερη προστασία του Συντάγματος και του πολιτεύματος, αν είχαμε συνταγματικό δικαστήριο, όπως οι περισσότερες χώρες. Θα είχαμε πληρέστερη δικαιοσύνη. Δυστυχώς, όμως, δεν έχομε, γιατί αντιδρούσαν τα κόμματα και οι βουλευτές, για να ενεργούν ανενόχλητα. Η προσβολή της εθνικής κυριαρχίας, του πολιτεύματος και πολλών άλλων θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος, του ευρωπαϊκού δικαίου και του διεθνούς δικαίου δεν μπόρεσαν να γίνουν αντικείμενο δικαστικής κρίσης. Μόνο για τις περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Ελληνικός Λαός περιμένει με αγωνία απόφαση για να δει αν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη»

Θα μπορούσα να προσθέσω « Και την Ελληνική Πολιτική Σκηνή». Γιατί δεν κρίνονται μόνο τα μέλη της κυβέρνησης, δεν κρίνεται μόνο ο πρωθυπουργός, δεν κρίνονται μόνο τα Δικαστήρια και ο «Ξένος Παράγων» για τα χάλια της Οικονομίας κι της Κοινωνίας μας. Κρίνεται και σύμπασα η πολιτική σκηνή. Κρίνονται και τα άτομα. Γιατί αν δεν δραστηριοποιηθούν ΚΑΙ τα άτομα, από πού και από ποιον θα βρει στήριξη ο λαός μας;

Ο απαξιωμένος και εξευτελισμένος πολιτικός κόσμος έχει ρόλο να παίξει, καθήκοντα να ασκήσει και ουσιαστικές απαιτήσεις του χειμαζόμενου λαού να ικανοποιήσει. Έχει ΤΑ πραγματικά του καθήκοντα να ασκήσει. Και ΤΩΡΑ πρέπει να κριθεί. ΤΩΡΑ πρέπει να αποδείξει ότι ορθώς ψηφίστηκε και εκλέχτηκε. ΧΩΡΙΣ τη δική του πρωτοβουλία, το ποτάμι που μας παρασύρει δεν μπορεί να ανασχεθεί. Γιατί αυτή είναι η πραγματική «δουλειά» του πολιτικού: Να πάρει τη χώρα, την πολιτική σκηνή, την κοινωνία «στην πλάτη «του.

Ας του το επιτρέψουμε. Είναι δουλειά του. Καθήκον του. Υποχρέωσή του. Κι όποιος αποδειχτεί ανάξιος, ας αποδοκιμαστεί. Αλλά δεν μπορεί να τον χαρακτηρίζουμε ανίκανο, ανάξιο, αδιάφορο, τεμπέλη αν τον κρίνουμε από την αποτελεσματικότητα με την οποία χειρίστηκε – ή δεν χειρίστηκε- το προσωπικό μας αίτημα.

Τα πράγματα αλλάζουν. Ας αλλάξουμε κι εμείς.

Καλό Πάσχα.




Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με όλο τον σεβασμό προς το αξιολογότατο blog σας , αλλά επιτέλους πια με όλους αυτούς που τώρα προσπαθούν να πάνε με τα «νερά» του κόσμου για να μην τους πάρει η μπάλα. Η Ελλάδα περιήλθε σε αυτή την θέση χάριν στις φιλότιμες προσπάθειες όλων των κατ’ επάγγελμα χριστιανομάχων όπως του εν λόγω κυρίου που νομίζει ότι απευθύνετε σε κρετίνους όταν επί χρόνια «τρώγεται με τα ρούχα» του εναντίων του Χριστιανισμού δίνοντας την εντύπωση ότι εκτελεί πληρωμένο συμβόλαιο, και τώρα ξαφνικά επικαλείται την Φώτιση για όλα όσα έκαναν οι «άλλοι». Ας σιωπήσουν τώρα οι υπαίτιοι ο καιρός τους πέρασε. Προκαλούν

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.