28 Απριλίου 2010

Πως επιδιώκουν οι ομοφυλόφιλοι να αποτρέψουν την διάγνωση της ομοφυλοφιλίας ως ψυχωτικής ανωμαλίας και σεξουαλικής διαστροφής.

Το 1973, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία /American Psychiatric Association (APA) http://psych.org αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τη 2η έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών / Diagnostic και Statistical Manualof Mental Disorders (DSM-II)

Η απόφαση αυτή ήταν μια σημαντική νίκη για τα ομοφυλόφιλα δραστήρια στελέχη και συνέχισαν να ισχυρίζονται, ότι η APA εδραίωσε την απόφαση της σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, που απεδείκνυαν, ότι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι φυσιολογική και θα πρέπει να επικυρωθεί στην πνευματική μας καλλιέργεια.

Αυτό είναι ψεύδος και μέρος των πολυπληθών ομοφυλοφιλικών αστικών μύθων, που έχουν διεισδύσει σε κάθε πτυχή του πολιτισμού μας. Η αφαίρεση της ομοφυλοφιλίας ως μιας ψυχικής διαταραχής έχει δώσει στους ομοφυλόφιλους ακτιβιστές αξιοπιστία στα πολιτιστικά θέσμια και έχουν ζητήσει η σεξουαλική τους συμπεριφορά να είναι δεδηλωμένη στην κοινωνία.

Τι συνέβη πραγματικά;
Πολυάριθμοι ψυχίατροι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχουν περιγράψει ποιες δυνάμεις όντως εργάστηκαν τόσο εντός όσο και εκτός της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας - και τι οδήγησε στην αφαίρεση της ομοφυλοφιλίας ως μιας ψυχικής διαταραχής.


Ο Δρ.Ronald Bayer http://hivcenternyc.org/people/ronaldbayer.html ένας υποστηρικτής των ομοφυλοφίλων ψυχίατρος έχει περιγράψει τι ακριβώς συνέβη στο βιβλίο του, Homosexuality and American Psychiatry: The Politicsof Diagnosis = Ομοφυλοφιλία και Αμερικανική Ψυχιατρική: Η Πολιτική της Διαγνώσεως (1981) http://books.google.gr/books?id=Nxb_yVY4gCdq=Homosexuality+and+American+Psychiatry:+
The+Politics+of+Diagnosis&printsec=frontcover που εξηγεί πώς οι δραστήριοι ομοφυλόφιλοι κατέλαβαν την APA προς πολιτικό όφελος. 

Στο 4ο κεφάλαιο, λέει, ότι η 1η επίθεση ενεργών ομοφυλόφιλων κατά της APA άρχισε το 1970, όταν αυτή η οργάνωση διεξήγε το συνέδριο της στον Άγιο Φραγκίσκο / San Francisco. Τα ομοφυλόφιλα δραστήρια στελέχη αποφάσισαν να διαταράξουν τη συνεδρίαση διακόπτοντας τους ομιλητές και υποχρεώνοντας με τις κραυγές τους να σιωπήσουν και γελοιοποιώντας τους ψυχιάτρους, που θ(ε)ωρούσαν την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή. Το 1971, ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής FrankKameny http://kamenypapers.org εργάστηκε με το συνεταιρισμό του Ομοφυλοφιλικού Απελευθερωτικού Μετώπου / Gay Liberation Front (GLF) http://en.wikipedia.org/wiki/Gay_Liberation_Front για να διαδηλώσουν κατά του συνεδρίου της APA. Στη συνεδρίαση του 1971, ο Kameny άρπαξε το μικρόφωνο και ωρυόταν, "Η Ψυχιατρική είναι ο εχθρός προσωποποιημένος. Η Ψυχιατρική έχει διεξάγει έναν αδυσώπητο πόλεμο εξόντωσης εναντίον μας. Μπορείτε να το λάβετε αυτό ως μια πολεμική διακήρυξη εναντίον σας." 

Οι ομοφυλόφιλοι παραχάραξαν τα διαπιστευτήρια της APA και κέρδισαν πρόσβαση σε εκθεσιακούς χώρους στη συνεδρίαση. Απείλησαν όποιον ισχυριζόταν, ότι οι ομοφυλόφιλοι είχαν ανάγκη θεραπείας. 

Ο Kameny είχε βρει 1 σύμμαχο εντός της APA εν ονόματι KentRobinson, που βοήθησε τον ομοφυλόφιλο ακτιβιστή να παρουσιάσει το αίτημα του να αφαιρεθεί η ομοφυλοφιλία από το DSM. Στο συνέδριο του 1972, επετράπη στους ενεργούς ομοφυλόφιλους να "στήσουν" έναν πρόχειρο πάγκο εκθεμάτων, υπό τον τίτλο "Ομοφυλόφιλος, Υπερήφανος και Υγιής."

Επετράπη τότε στον Kameny να συμμετέχει μετά ψυχιάτρων σε μια δημόσια συζήτηση για την ομοφυλοφιλία. Η προσπάθεια να απομακρυνθεί η ομοφυλοφιλία ως μια ψυχική διαταραχή από το DSM ήταν το αποτέλεσμα πολιτικής ισχύος, απειλών και εκφοβισμού, όχι επιστημονικών ευρημάτων.

Πριν το συνέδριο της APA του 1973, αρκετοί ψυχίατροι επιχείρησαν να οργανώσουν αντίσταση στις προσπάθειες των ομοφυλόφιλων να απομακρύνουν την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά από το DSM. Οργανωτές αυτής της προσπάθειας ήταν οι Δρ. Irving Bieber http://en.wikipedia.org/wiki/Irving_Bieber και CharlesSocarides http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9C05E1DE1330F93BA15751C1A9639C8B63 (Ο Ελληνορθόδοξος Κάρολος Σωκαρίδης δίδαξε Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Columbia http://columbia.edu στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (SUNY) State University of New York Downstate Medical Center http://downstate.edu και ήταν Κλινικός Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ταλμουδικό Πανεπιστήμιο / YeshivaUniversity Albert Einstein College of Medicine (AECOM) http://einstein.yu.edu από το 1978 έως το 1996. 

Το 1988 ήταν μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής /International Advisory Committee του 2ου Διεθνούς Ψυχαναλυτικού Συμποσίου Δελφών / 2nd Delphi International Psychoanalytic Symposium με θέμα "Maternal Configurations and Psychoanalysis = Μητρικές Διαμορφώσεις και Ψυχανάλυση" http://www.med.upatras.gr/delphi που διεξήχθη στοEuropean Cultural Centre of Delphi / Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού http://eccd.eu ) που σχημάτισαν την Ειδική Επιτροπή κατά της Απάλειψης της Ομοφυλοφιλίας από τοDSM-II.
To DSM-II συγκαταριθμούσε την ομοφυλοφιλία ως μια ανώμαλη συμπεριφορά υπό την παράγραφο "302. Σεξουαλικές Διαστροφές." Ήταν η 1η πινακογραφημένη διαστροφή.

Μετά από μεγάλης έντασης πολιτική πίεση, μια επιτροπή της APA συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών το 1973 και ψήφισε να αφαιρεθεί η ομοφυλοφιλία ως μια ψυχική διαταραχή από το DSM-II. Στους αντιτιθέμενους αυτής της προσπάθειας δόθηκαν 15' να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την αλλαγή, σύμφωνα με το Δρ. Jeffrey Satinover http://quintium.org στην Homosexuality and the Politics of Truth = Ομοφυλοφιλία και η Πολιτική της Αλήθειας 

Ο Satinover γράφει, ότι μετά από τη λήψη αυτής της ψήφου, η απόφαση ήταν να λάβει χώρα ψηφοφορία επί τούτου από όλο το σύνολο (εγγεγραμμένων) μελών της APA. Η Εθνική Ομοφυλοφιλική Τακτική (Στρατιωτική) Δύναμη / National Gay Task Force (NGTF) - πλέον καλείται Εθνική Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Τακτική (Στρατιωτική) Δύναμη /National Gay and Lesbian Task Force (NGLTF) http://thetaskforce.org αγόρασε τον κατάλογο παραληπτών αλληλογραφίας της APA και απέστειλε 1 γράμμα στα μέλη της APA προτρέποντας τους να ψηφίσουν να απομακρυνθεί η ομοφυλοφιλία ως μια διαταραχή. Κανένα μέλος της APA δεν πληροφορήθηκε, ότι η αλληλογραφία είχε χρηματοδοτηθεί από αυτόν τον ομοφυλοφιλικό ακτιβιστικό όμιλο. 

Σύμφωνα με το Satinover, "Πόσο η απόφαση της APA του 1973 ήταν πολιτικά υποκινούμενη φαίνεται απλώς ξεκάθαρα ακόμη και τώρα. Ενώ παρακολουθούσα μια συνεδρίαση στην Αγγλία το 1994, συνάντησα έναν άντρα, που μου αφηγήθηκε κάτι, που κανείς άλλος δεν είχε πει. Ήταν χρόνια ομοφυλόφιλος, αλλά είχε αποστασιοποιηθεί. Μου αφηγήθηκε (λεπτομερώς) πώς μετά την απόφαση της APA του 1973, αυτός και ο εραστής του, μαζί με έναν πολύ υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του Διοικητικού Συμβουλίου της APA και τον εραστή του, βρέθηκαν όλοι στο διαμέρισμα του αξιωματούχου γιορτάζοντας τη νίκη τους. Μεταξύ των ομοφυλόφιλων δραστήριων υψηλά ιστάμενων στελεχών στην APA, που κινούνταν επιδέξια και προσεκτικά με σκοπό να διασφαλίσουν μια νίκη, ήταν αυτός ο διεφθαρμένος εκ των άνω άνδρας για να παρουσιάζεται τόσο στα μέλη όσο και στο κοινό ως μια ανιδιοτελής αναζήτηση της αλήθειας." 

Ο Δρ. Σωκαρίδης μιλάει άφοβα 

Ο Δρ. Σωκαρίδης επανόρθωσε την πλάνη πώς οι ομοφυλόφιλοι εντός και εκτός της APA ανάγκασαν αυτόν τον οργανισμό να αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία ως μια ψυχική διαταραχή. Αυτό έγινε χωρίς καμιά έγκυρη επιστημονική απόδειξη, που να αποδεικνύει, ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι μια διαταραγμένη συμπεριφορά. 

Ο Δρ. Σωκαρίδης, συγγράφοντας τη Sexual Politics and Scientific Logic: The Issue of Homosexuality = Σεξουαλική Πολιτική και Επιστημονική Λογική: Το Επίμαχο Θέμα της Ομοφυλοφιλίας http://narth.com/docs/sexualpolitics.html διατυπώνει γραπτώς: "Για να δηλώσει (επισήμως ή ρητώς) μια ασθένεια ως "μη ασθένεια" μια ομάδα επαγγελματιών ιατρών την αφαίρεσε από τον κατάλογο των σοβαρών ψυχοσεξουαλικών διαταραχών. Αυτή η ενέργεια ήταν όλως διόλου αξιοπρόσεκτη, όταν λάβει κανείς υπόψη, ότι περιελάμβανε μια αβασάνιστη και επιτακτική περιφρόνηση και απόρριψη όχι μόνο εκατοντάδων ψυχιατρικών και ψυχαναλυτικών ερευνητικών διατριβών και αναφορών, αλλά επίσης ενός αριθμού άλλων σοβαρών μελετών ομάδων ψυχιάτρων, ψυχολόγων και παιδαγωγών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών..." 

Και συνεχίζει:"Για τα επόμενα 18 χρόνια, η απόφαση της APA χρησίμευσε ως ένας Δούρειος ίππος, ανοίγοντας τις πύλες μιας ευρείας ψυχολογικής και κοινωνικής αλλαγής στα ερωτικά ήθη και έθιμα. Η απόφαση επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε πολυάριθμες περιστάσεις για πολυπληθείς σκοπούς με επιδίωξη την ομαλοποίηση της ομοφυλοφιλίας και την ανύψωση της σε 1 εξέχον καθεστώς. 

"Σε ορισμένους Αμερικανούς ψυχιάτρους, αυτή η πράξη παραμένει μια παγερή υπόμνηση, ότι, εάν δε μαχόμαστε για επιστημονικές αρχές, αυτές μπορούν να είναι χαθούν - μια προσγειωμένη στην σκληρή πραγματικότητα προειδοποίηση, ότι μέχρις ότου σταματήσουμε να κάνουμε εξαιρέσεις στην επιστήμη, (καθ)υποτασσόμαστε στις λούμπες του πολιτικού φατριασμού της διάδοσης αναληθειών σε 1 ανύποπτο και ανενημέρωτο κοινό, στη λοιπή ιατρική κοινότητα και στις επιστήμες της συμπεριφοράς." 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ DSM

Το DSM είναι το πιο ευρέως σε χρήση διαγνωστικό βιβλίο αναφοράς αξιοποιούμενο από επαγγελματίες ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Είναι 1 εγχειρίδιο από το οποίο προέρχονται όλοι οι διαγνωστικοί κωδικοί για διάγνωση και θεραπεία - ο καθείς (ένας και) μοναδικός (επιστήμονας) ιατρός ( μια στατιστική εκτίμηση 850.000 για το 2002 σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο / American Medical Association (AMA) http://ama-assn.org ) στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται σε αυτό το βιβλίο προκειμένου να κωδικοποιήσει μια διάγνωση. Σε απλά Ελληνικά, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι για περισσότερα από 30 έτη οι ιατροί εμποδίζονται να διαγνώσουν δεόντως την ομοφυλοφιλία ως μια αποκλίνουσα συμπεριφορά και συνεπώς, δε δύνανται να συστήσουν μια ενδεδειγμένη θεραπεία για αυτά τα άτομα. 

Προϊόντος εκείνου του χρόνου, η ομοφυλοφιλία αντιμετωπιζόταν ως μια ψυχική διαταραχή υπό την παράγραφο "302. Σεξουαλικές Διαστροφές" του DSM-II. Η παράγραφος 302, αποσπασματικά:"Αυτή η κατηγορία είναι για άτομα, που τα σεξουαλικά τους ενδιαφέροντα κατευθύνονται πρωταρχικά προς αντικείμενα άλλα από ανθρώπους του αντίθετου φύλου, προς σεξουαλικές πράξεις ... εκτελούμενες κάτω από παράδοξες συνθήκες. ... Παρά το γεγονός ότι πολλοί βρίσκουν τις έξεις τους δυσάρεστες, παραμένουν ανίκανοι να υποκαταστήσουν φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά σε αυτούς." Η ομοφυλοφιλία συντασσόταν 1η στον κατάλογο των σεξουαλικών διαστροφών υπό την παράγραφο 302. Όταν ο διαγνωστικός κωδικός για την ομοφυλοφιλία αφαιρέθηκε, οι ιατροί, περιλαμβανομένων των ψυχιάτρων, παρακωλύονται να διαγνώσουν την ομοφυλοφιλία ως μια ψυχική διαταραχή για πάνω από 3 δεκαετίες.

από το Θεραπεία Ομοφυλοφιλίας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.