23 Νοεμβρίου 2009

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για την επικινδυνότητα της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου από το υποστράτηγο Ανδρέα Πενταρά.

Μέσα από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις διεξαγόμενες συνομιλίες, φαίνεται ότι σε ένα από τα σημεία που συμφωνούν και οι δύο πλευρές είναι η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Η αιτιολογία που προβάλλει η κυβέρνηση για την αποστρατιωτικοποίηση, είναι επειδή αυτή ήταν η θέση και όλων των προηγούμενων προέδρων και συνομιλητών αλλά και επειδή αναφορές για την αποστρατιωτικοποίηση υπάρχουν και σε κάποια ψηφίσματα των ΗΕ, όχι βέβαια ως αποφάσεις του Οργανισμού αλλά ως θέσεις της Ε/Κ πλευράς.

Όμως θα έπρεπε κατά την άποψή μου η διαπραγματευτική μας ομάδα να είχε μελετήσει καλύτερα το όλο πλέγμα της ασφάλειας όπως παρουσιάζεται σήμερα και όχι όπως ήταν πριν 30 χρόνια. Εν προκειμένω, τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά από την εποχή της δεκαετίας του 70 και 80 όπου η αποστρατιωτικοποίηση "έπαιζε" στις εκάστοτε συνομιλίες. Συγκεκριμένα υπάρχουν τέσσερεις πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Πρώτον, οι απειλές που θα αντιμετωπίζει το ομόσπονδο κράτος είναι οι "ασύμμετρες", με κυριώτερη τη λαθρομετανάστευση η οποία μέσα στα επόμενα χρόνια, εξ αιτίας των κλιματικών αλλαγών, της αύξησης του πληθυσμού και της μείωσης του εισοδήματος σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου και ιδιαίτερα της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η παρεμπόδιση εισόδου των λαθρομεταναστών έχει σχέση με τη προστασία των συνόρων –θαλασσίων για τη Κύπρο - και αυτό είναι έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.


Διότι η άμυνα και ασφάλεια ενός κράτους δεν είναι κάτι το στατικό.
Η άμυνα και ασφάλεια αποτελούν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη παράμετρο της υψηλής στρατηγικής ενός κράτους, η οποία έχει σχέση με τις εκάστοτε εμφανιζόμενες απειλές και το εγγύς και διεθνές περιβάλλον.

Δεύτερον, η εκπλήρωση της διεθνούς υποχρέωσης που έχει η Κύπρος για την έρευνα και διάσωση. Ως γνωστό, για πολλά χρόνια την υποχρέωση αυτή είχαν οι Βρεττανικές βάσεις επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διέθετε τα αναγκαία μέσα (ελικόπτερα, σκάφη κλπ). Όμως με νόμο που ψηφίσθηκε το 1995 η Κύπρος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη της έρευνας - διάσωσης και ανέθεσε στην ΕΦ την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης. Η έρευνα και διάσωση έχει τεράστια σημασία για την οντότητα του κράτους και το ρόλο που μπορεί να παίξει στο διεθνές σύστημα εξυπηρετώντας τα εθνικά του συμφέροντα. Στη περίπτωση που το νέο ομόσπονδο κράτος δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις, η διεθνής κοινότητα θα αναθέσει την υποχρέωση αυτή σε γειτονικά κράτη, δηλαδή στη Τουρκία η οποία είναι η πιο κοντινή και διαθέτει και τα κατάλληλα μέσα.


Τρίτον, η υποχρέωση που έχει η Κύπρος για συμμετοχή στο πυλώνα της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας. Με τη συνθήκη της Λισσαβώνας ο τομέας της άμυνας και ασφάλειας αναβαθμίζεται σημαντικά, με αποκορύφωμα την υποχρέωση των κρατών –μελών να προστρέχουν σε βοήθεια του κράτους που θα υποστεί επίθεση. Η διεθνής νομιμοποίηση της πρόνοιας αυτής καλύφθηκε από το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ που αναφέρεται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας. Με λίγα λόγια, προκειμένου τα κράτη –μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν την άμυνα του κράτους που θα υποστεί επίθεση, θα πρέπει πρώτα το κράτος να προβάλει αυτοάμυνα. Πως όμως η Κύπρος θα προβάλει αυτοάμυνα χωρίς στρατό;


Τέταρτον, η Κύπρος έχει την ηθική υποχρέωση να συνεισφέρει στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ. Και τούτο γιατί επί 45 χρόνια απολαμβάνει το μέρισμα της ειρήνης που η διεθνής κοινότητα μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ απλόχερα προσφέρει στη Κύπρο. Ολοι γνωρίζουμε τι θα συνέβαινε στη Κύπρο αν η Ειρηνευτική Δύναμη δεν υπήρχε ή αν αποχωρούσε σε κάποια στιγμή. Η διεθνής κοινότητα, μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρόσφερε 179 νεκρούς ειρηνευτές μέχρι σήμερα, εν ονόματι της ειρήνης και της ασφάλειας όλων ημών των ευημερούντων Κυπρίων. Η αδυναμία της χώρας μας να συνεισφέρει έστω και συμβολικά στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ δεν θα περιποιεί τιμή σε κανένα από εμάς και θα εκτιμηθεί βέβαια ανάλογα και από τη διεθνή κοινότητα.


Υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι που επιβάλλουν την ύπαρξη μεικτών Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο κράτος. Είναι με λύπη όμως που παρατηρείται το φαινόμενο, κάποια από τα πολιτικά κόμματα να σκίζουν τα ιμάτιά τους για πολύ πιο ασήμαντα θέματα όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία ή η σταθμισμένη ψήφος και να ποιούν τη νήσσαν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η θέση για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση.


του Ανδρέα Πενταρά

Υποστράτηγος ε.α.
πηγή geopolitics-gr
από το ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.