10 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς (μαζί με τα άρματα μάχης της ΕΛΔΥΚ) αναλογούν σήμερα 2,09 τουρκικά.

Αμετάβλητο το ισοζύγιο των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα του Άριστου Αριστοτέλους.

Λευκωσία: Για κάθε εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3,1 Τούρκοι στρατιώτες, διαπιστώνεται στην έρευνα για το ισοζύγιο στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο που ετοιμάζει κάθε χρόνο υπό την ιδιότητά του ως ειδικός σε θέματα άμυνας και στρατηγικής, ο βουλευτής Άριστος Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Αριστοτέλους, από τα στοιχεία για το 2009 προκύπτει ότι το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο παραμένει στις 36.000 και μαζί με τους 5.000 Τουρκοκύπριους ενόπλους, κυμαίνεται γύρω στις 41.000.

Ανδρες της Εθνικής Φρουράς σε άσκηση.

Από την άλλη, οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς ανέρχονται στις 12.000 και μαζί με τις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ φθάνουν γύρω στις 13.000 περίπου. Δηλαδή, για κάθε Εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3,1 Τούρκοι στρατιώτες.

Τα άρματα μάχης των κατοχικών δυνάμεων παραμένουν στα 449 (441 Μ-48Α5Τ1/Τ2 και 8 Μ-48 Α2 εκπαιδευτικά), όπως και κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, σε σύγκριση με 300 που ήταν το 2000.

Για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς αναλογούν σήμερα τρία τουρκικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν υπολογιστούν και τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ η αναλογία μειώνεται σε ένα άρμα της ΕΦ για κάθε 2,09 τουρκικά.

Ο κ. Αριστοτέλους διαπιστώνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα ικανοτήτων τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένων των προτεραιοτήτων της στρατηγικής της Κύπρου για ενδυνάμωση της θέσης της στην ΕΕ και τη συμμόρφωση της με τους οικονομικούς δείκτες της Ενωσης, καθώς και των βελτιωμένων συνθηκών ασφάλειας στο νησί, σημειώθηκε επιβράδυνση στο ρυθμό εισαγωγής οπλισμού.

Σε αυτό, συνεχίζει ο κ. Αριστοτέλους, συνέβαλε και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Ως εκ τούτου οι αμυντικές δαπάνες στην Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουν σταθερά στο 2.1% - 2.3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΠΕ). Παρά ταύτα αυτές είναι κάπως πιο ψηλές ως ποσοστό από το μέσο όρο αμυντικών δαπανών στο χώρο της Ε.Ε., ο οποίος ανέρχεται στο 1.9%.

Σχετικά με τον αριθμό των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) των κατοχικών δυνάμεων, αυτός παραμένει στα 627.

Από τα 627, τα 361 είναι τουρκικής κατασκευής τύπου ΑΑΡC και τα 266 αμερικανικής τύπου Μ-133. Στην Εθνική Φρουρά ο αριθμός των ΤΟΜΠ είναι 402.

Ο κ. Αριστοτέλους αναφέρεται και στις τουρκικές προθέσεις και διαπιστώνει ότι με τη διατήρηση αυξημένων στρατιωτικών ικανοτήτων στην Κύπρο, η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει την προς όφελός της διατήρηση της υφιστάμενης ανισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί και κατ’ επέκταση της συνεχούς διασφάλισης της ισχυρής διαπραγματευτικής της θέσης στο Κυπριακό, καθώς και τη στήριξη των προσπαθειών νομιμοποίησης του καθεστώτος.

Επίσης, επιδιώκει την υπογράμμιση της εμμονής της στη διαιώνιση και μονιμοποίηση της στρατιωτικής της παρουσίας και του στρατηγικού ελέγχου της στην Κύπρο και τη διατήρηση του ελέγχου της επί του κατοχικού καθεστώτος και της πολιτικής δραστηριότητας των Τουρκοκυπρίων, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις στρατηγικές της επιδιώξεις στο νησί.

Άλλη μια τουρκική επιδίωξη, είναι σύμφωνα με την έρευνα, η διατήρηση της ικανότητας να επηρεάζει εξελίξεις στις ελεύθερες περιοχές, να εκβιάζει την ελληνοκυπριακή πλευρά και να δημιουργεί αμφισβητήσεις για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ξηρά και στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου.

Ο κ. Αριστοτέλους παραθέτει επίσης στρατιωτικά στοιχεία για το 2009. Σε σχέση με την ΕΦ, αναφέρει ότι η ισχύς της Δύναμης σε ανθρώπινο δυναμικό ανέρχεται συνολικά γύρω στις 13.000, περιλαμβανομένων των στελεχών, των εθελοντών, των εθελοντριών και των κληρωτών που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.

Στην Εθνική Φρουρά υπηρετούν εθελοντικά περί τις 430 γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 3.5% του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού του σώματος.

Το σύνολο των εφέδρων και εθνοφυλάκων ανέρχεται στις 70 και πλέον χιλιάδες.

Οι ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο αριθμούν γύρω στις 1.250. Τις δυνάμεις αυτές αποτελούν κυρίως η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), που αριθμεί 950 άτομα και βρίσκεται στο νησί με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεως και αριθμός Ελλήνων αξιωματικών που στελεχώνουν την Εθνική Φρουρά.

Τα τουρκικά στρατεύματα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ανέρχονται σε 36.000. Η δύναμη αυτή προέρχεται από την 3η Στρατιά, που έχει έδρα την Ερζινζάν στην Τουρκία, και είναι ένα σώμα στρατού, το οποίο χωρίζεται σε δύο μεραρχίες, την 28η Μεραρχία και την 39η και την ΤΟΥΡΔΥΚ.

Τούρκοι στρατιώτες του στρατού κατοχής.

Η βάση της οργάνωσης των κατοχικών δυνάμεων συνεχίζει ακόμη να είναι η μεραρχία, αν και στην ίδια την Τουρκία οι δυνάμεις αυτές έχουν εξ' ολοκλήρου μετατραπεί σε ταξιαρχίες.

Οι Τουρκοκύπριοι ένοπλοι ανέρχονται στις 3.500 – 5.000.

Οι τουρκοκυπριακές εφεδρείες αριθμούν γύρω στις 26.000. Από αυτές, 11.000 προορίζονται για την πρώτη γραμμή, 10.000 για τη δεύτερη γραμμή και 5.000 για την τρίτη γραμμή.

Τα στοιχεία προέρχονται από ανοικτές και έγκυρες πηγές, προσβάσιμες στο κοινό και περιλαμβάνουν το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Λονδίνου, το SIPRI, το NATO, τον ΟΑΣΕ, το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ
(Κάποιες από τις φωτογραφίες προέρχονται από το Greek Military.net)



Share

6 σχόλια:

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Χαίρομαι που βλέπω μια στρατιωτική αναλυση των ελληνοτουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο από μέλος του ΑΚΕΛ. Γενικά η ανάλυση του κ. Αριστοτέλους δείχνει άνθρωπο σκεπτόμενο και συγκρατημένο. Χαίρομαι που ακόμα και στο ΑΚΕΛ υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν απεμπολήσει τις έννοιες πατρίδα και ένοπλες δυνάμεις.

Μια ένσταση έχω μόνο στον όρο ελληνικές δυνάμεις όσον αφορά την ΕΛΔΥΚ. Θα προτιμούσα το Ελλαδικές.
Γιατί αν ελληνικές δυνάμεις είναι η ΕΛΔΥΚ τότε η Εθνική φρουρά τί είναι; Δεν είναι μέρος των Ελληνικών Δυνάμεων του νησιού μας;

Μην ξεχνάμε ότι το 1974 όταν ξεκίνησε η τουρκική εισβολή και βρέθηκαν δυναμεις της Εθνοφρουράς εμπλεκόμενες στον άνισο ηρωϊκό αγώνα κατά του Τούρκου, τα πρώτα στρατιωτικά ανακοινωθέντα μιλούσαν για Κυπριακές Ενοπλες Δυνάμεις. Μόλις ενεπλάκει και η ΕΛΔΥΚ επειτα από λίγες ώρες τα ανακοινωθέντα πλεόν μιλούσαν για Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Zanglos είπε...

Άσχετο με την ανάρτηση, συνέχεια από προηγούμενο διαλογισμό.

Μάθε λοιπόν θανασάκι ότι είμαι υπερήφανος 100% Έλληνας και τα παιδιά μου έχουν Ελληνική διαπαιδαγώγηση μακριά από δεισιδαιμονίες, παναγίες που δακρύζουν στο γυαλί και λαμπάδες που ανάβουν διά μαγείας μονες τους!

Για μένα δεν υπάρχει κόλαση ούτε παράδεισος παρά το συνειδησιακό μου που πρέπει να το κρατώ καθαρό και η Ελληνική λογική μου που πρέπει να την ποτίζω με τον καρπό τις αλήθειας και να μην τρομάζω σαν κοριτσάκι να αναθεωρήσω τα πάντα.

Στον παράδεισο που θα πας να χαιρετίσεις και όλους τους μουσουλμάνους που δολοφονούν κόσμο λόγο jihad, μαζί με όλους τους αρχιρουφιάνους δολοφόνους βρυκόλακες παπάδες που κατακρεούργησαν το λίκνο του πολιτισμού.

Ένα μονο να ξέρεις, ότι όσες μετάνοιες, νηστείες και προσευχές και να κανεις, ποτε δεν θα σε συγχωρέσει ο ασιάτης θεός που πιστεύεις και τα παιδιά σου και αυτά θα γεννηθούν αμαρτωλά! Επίσης στο σκοτάδι, πάντα θα τρέμει το φυλλοκάρδι σου για τον διάβολο! Πως το λέγανε? Velzevoul? Θα στον στείλω στα όνειρα σου!

Ανώνυμος είπε...

....υπαρχουν καποια φαρμακα που προσφερουν ψυχικη ηρεμια και προσωπικη γαληνη...νομιζω οτι καποιοι αναγνωστες θα ηταν καλο να τα αναζητησουν μετα απο ιατρικη συνταγη παντα!!!!!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Τους διαλογισμούς σου Ζαγκλο να φροντίσεις αλλη φορά να τους κανεις τουλάχιστον σε αναρτήσεις δικές μου κι οχι άλλων συναδέλφων συντακτών. Και την διαφήμιση για την ανατροφή των παιδιών σου κρατα την για τον εαυτό σου.

Το να κάνεις ελληνική διαπαιδαγώγηση χωρίς Ορθοδοξία και αρα διαγράφοντας τα τελευταία 2000 χρόνια του Ελληνισμού που μεγαλούργησε με αυτοκρατορίες και πνευματική ανάπτυξη που επηρέασε δεκάδες λαούς της Ευρώπης, είναι σαν να κάνω "Ελληνική" διαπαιδαγώγηση στα παιδιά μου λεγοντάς τους για τον βουδισμό....είναι κατα το "διαλογισμός" που χρησιμοποίησες.

Προχώρα λοιπόν αφού το θέλεις στην διαπαιδαγώγηση μίσους κατα του αιματός σου....

Ελπίζω το κενό που θα τους αφήσεις να μην το γεμίσουν κάποιοι άλλοι μεταξύ αυτών και οι οπαδοί του Βελζεβούλ......

Καλή τύχη.

Zanglos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο διαγράφηκε πρώτον διότι ήταν άσχετο με το θέμα της ανάρτησης και δεύτερον και κυριότερον περιείχε προσωπικούς υβριστικούς χαρακτηρισμόυς και βλασφημία κατά προσώπου Ιερού για την Ορθοδοξία.

Ο σχολιαστης θα πρέπει να σέβεται τα ιερά προσωπα των συνομιλητών του διότι κάλλιστα κι εκείνοι μπορουν να μην σέβονται τα ιερά πρόσωπα τα δικά του....
Φυσικά στην προκειμένη περίπτωση δεν θα πρόκειται για διάλογο αλλά για υβρεολόγιο....

Νομίζω ότι η ανοχή του ιστολογίου μας ήταν υπέρ του δέοντως ελαστική και ζητούμε συγνώμη από τους αναγνώστες.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.