30 Ιουνίου 2009

Διάλογος Ελλήνων. Ορθοδοξία και αντιχριστιανισμός.

Με αφορμή την ανάρτηση για την εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ανταλλάχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις με τον φίλο μας, Επικούρειο Απόλλωνα.
Η ποιότητα αλλά και το μέγεθος των σχολίων με αναγκάζουν να παραθέσω ως ανάρτηση των διαδικτυακό διάλογό μας, που ίσως βρείτε ενδιαφέροντα. Ελπίζω να μην στεναχώρησα τον φίλο μας με την ανάρτησή μου αυτήν, αφού ούτως ή άλλως οι απόψεις του ήδη δημοσιεύτηκαν ως σχόλια. Να μου συγχωρήσει ο φίλος, τις ελάχιστες ορθογραφικές παρεμβάσεις που έκανα, γνωρίζοντας ότι τα σχόλια δεν παίρνουν διορθώσεις αφού δημοσιευτούν.

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
Από την μία καταγγέλλετε την συνωμοσία που εξυφαίνεται από τους σκοτεινούς κύκλους των Εβραίων για την παραχάραξη της ιστορίας της Κρήτης (ορθώς) και από την άλλη αναλύεται και θεωρείται σαν ΑΓΙΟ έναν από τους μεγαλύτερους συνωμότες κατά του Ελληνισμού τον ΣΑΟΥΛ.

Πόσο τραγικό για τους σημερινούς ΝεοΕλληνες. Αλλά να μου πείτε, εδώ θεωρούμε Ελληνικό το Βυζάντιο που δεν είχε ούτε έναν Έλληνα Αυτοκράτορα. Και πως να είχε όταν μοναδικός σκοπός των, ήταν η εξόντωση του Ελληνισμού.

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ


ΘΑΝΟΣ
Τώρα όσον αφορά εσένα φίλε μου αρχαιολάτρη Απόλλωνα. Τα έχω χιλιοπεί σε πάμπολλες συζητήσεις αλλα εν συντομία θα στα ξαναπώ.
Ναι, βλέπουμε συνομωσίες των Εβραίων.
Ναι, αγαπάμε την αρχαία μας ιστορία και τους προγόνους μας και τους υπερασπιζόμαστε με καθε τρόπο.
Ομως δεν τρέφουμε καμιά εμπάθεια κατά της επί 2000 χρόνια ελληνικής ιστορίας μετά Χριστόν.

Ειναι μέγιστη αδικία να αποκόπτεται τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από την ιστορία μας μόνο και μόνο από μίσος προς τον Χριστιανισμό. Δηλαδή κι εμείς οι Ελληνες Χριστιανοί θα έπρεπε να περικόψουμε τα χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας προ Χριστού; Δεν νομίζω.

Δεν μισώ την αρχαιοελληνική μας θρησκεία. Ισα ίσα την αντιμετωπίζω με τον σεβασμό που πρέπει και γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν ήταν η πεζή πίστη που παρουσιάζεται ως ειδωλολατρεία. Δεν ήταν όμως και η Αλήθεια. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, μας έκαναν πολύ περήφανους που χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, από τον ιδιο τον Θεό, έφτασαν στο πνευματικό ύψος να κατανοήσουν ότι μπορεί να υπάρχει ανώτερος Θεός - Δημιουργός πιθανώς άγνωστος σε αυτούς, γι' αυτό κι ο Παύλος συνάντησε μπροστά του τον βωμό "Τω Αγνώστω Θεώ". Την ίδια στιγμή που οι Εβραίοι παρ' όλες τις συνεχείς θαυματουργικές ενέργειες που συναντούσαν εμπρός τους και την έλευση μεταξύ τους, στην κυριολεξία του Θεού, δεν μπορούσαν να καταλάβουν την Αλήθεια Του.

Οσο για τον Σαούλ όπως λές, σε αυτόν οφείλεται η αρχική πρόσμιξη του Ελληνικού πνεύματος και του Χριστιανισμού που αργότερα συνέχισαν οι Μεγάλοι Ελληνες Πατέρες. Δημιουργώντας την Ελληνορθόδοξη παράδοση που κουβαλάμε μέσα μας σήμερα οι Ελληνες.

Φίλε μου εν κατακλείδει, λυπάμαι που μέσα από το μίσος σου για τον Χριστιανισμό καταντάς να μισείς τους ανθρώπους που σου χάρησαν την ελευθερία το 1821 και έφεραν με καμάρι στις σημαίες τους τον Σταυρό του Χριστού.

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
Αγαπητέ ΘΑΝΟΣ,

Απευθύνεσαι σε κάποιον που μέχρι πριν 2-3 χρόνια έλεγε τα ίδια που λες και εσύ. Η αγάπη Μου όμως προς την πατρίδα μας με βοήθησε να απαλλαγώ από τον σκοταδισμό και τις τύψεις που έχουν φωλιάσει μέσα μας με διάφορους μεθόδους (Μάθημα Θρησκευτικών, κατήχηση, υποχρεωτικές κοινωνίες και εξομολογήσεις και άλλα) πλύσης εγκεφάλου που μας επιβάλει είτε η οικογένεια από την οποία προερχόμαστε είτε το "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ;;;; ΚΡΑΤΟΣ".


Στο Γυμνάσιο πάντα είχα την απορία γιατί οι φιλόλογοι μας μισούσαν την Αρχαία Ελλάδα και είχαν πολλούς τρόπους εκείνα τα δύσκολα χρόνια της εποχής του ΕΛΛΑΣ - ΕΛΛΗΝΩΝ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ να το κάνουν.
Τα έβλεπα, τα πάλευα και δεν μπορούσα να δεχτώ το αυταπόδεικτο ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ. Αυτό το τόσο ξενόφερτο δόγμα και τον σκοπό που είχε να επιτελέσει. ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Τα σημεία:


1. Η Ιστορία της Ελλάδος. Από που προκύπτει ότι είναι μόλις 2000 πνχ (Προ Νέας Χρονολόγησης); Τα Ορφικά κείμενα έχουν χρονολογηθεί ότι είναι πέραν του 11.350 πνχ. Αλλά φαντάζομαι ότι δεν τα ξέρεις τα κείμενα αυτά;


2. Ενώ βλέπεις συνωμοσίες Εβραίων κατά της Ελλάδος δεν θεωρείς ή δεν θέλεις να δεις ότι και ο Χριστιανισμός είναι άλλη μια συνωμοσία (ένα από αυτά που με έκαιγαν κάποτε μέσα μου).


3. Κρατάς την πλάνη των πατέρων σου σχετικά με τους ειδωλολάτρες.
Δηλαδή αυτοί όλοι που μας έδωσαν τα πολιτισμικά Φώτα, τις επιστήμες, τα μαθηματικά, τις τέχνες, την γεωμετρία, την φιλοσοφία, την ναυσιπλοΐα και δεκάδες άλλα, πίστευαν σε Είδωλα. Μήπως κάτι ήξεραν παραπάνω από τους μελανοφορούντες καταστροφείς του Ελληνισμού;

4. Άλλη μια πλάνη του Αγνώστου Συγγραφέα των Πράξεων τον Αποστόλων. Ο βωμός στον οποίο αναφέρεσαι έλεγε εν συντομία "ΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ"
(ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ)

5. Έχει αποδειχθεί μέσα και από τις συγκρουόμενες απόψεις των ΦΑΝΕΡΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ και των απόκρυφων και από άλλα που διασώθηκαν από τις καταστροφές συγράμματα, ότι ο Γιέσουα και όχι Ιησούς Χριστός ήταν Ραβίνος των Εσσαίων.


6. Ο Σαούλ είχε σαν δάσκαλο τον Γαμαλιήλ (εγγονό του Χελίλ) και πιστεύω ότι βάσει σχεδίου δρούσε σε όλες τις πτυχές της Καριέρας του. Ο Στέφανος (ανηψίος του Γαμαλιήλ) πέθανε σε σύγκρουση των Ζηλωτών με την ένοπλη ομάδα του ΣΑΟΥΛ. Μετά δε από την εξόντωση αυτών (Εσσαίων και Ζηλωτών) ξεκίνησε η δράση του ΣΑΟΥΛ


7. Η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Θεοδωρίδης, αυτός που μας έμαθε τον ΕΠΙΚΟΥΡΟ, έλεγε:


Ο αρχαίος κόσμος ήρθε σ' εμάς θλιβερά θριματισμένος. Μεγάλο μέρος από τα γραπτά του μνημεία χάθηκε, οι οικοδομές σωριάστηκαν, τ' αγάλματα και τ΄ αγγεία κατακομματιάστηκαν και θάφτηκαν κάτω από τα χώματα ή κάτω από μεταγενέστερα χτίσματα. Μα το πιο αξιοθρήνητο, η κληρονομιά των Αρχαίων παραδόθηκε σ' εμάς ακρωτηριασμένη, παρεξηγημένη και παραμορφωμένη από τις γενεές που μεσολάβησαν..."


Από τους Αυτοκράτορες του Βυζαντίου ούτε ένας δεν ήταν Έλληνας. Η πλειοψηφία των δήθεν αγίων και ιερέων ήταν ΟΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ. Εν κατακλείδι, ο Χριστιανισμός όπως εξελίχθηκε αποτέλεσε τον δούρειο ίππο των Εβραίων για την καταστροφή του Ελληνικού Κόσμου, που ήταν το προαιώνιο σχέδιο τους.

Το μίσος τους απέναντι σε κάθε Ελληνικό καταγράφετε σε όλα τα συναξάρια.

Συνοπτικά μπορώ να πω ότι ο ΕβραιοΧριστιανισμός δολοφόνησε εκατομμύρια Έλληνες, γκρέμισε χιλιάδες Ναούς, Ιερά, Ασκληπιεία και Θέατρα και εξαφάνισε το 98% της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Είναι δε καταγεγραμμένες οι κλοπές Ελλήνων που δεν έσκυβαν απέναντι στο μίσος, την δολιότητα και την μοχθηρότητα.


Αυτή είναι η κατεστραμμένη Ελλάδα και δεν ήταν φυσιολογική φθορά αλλά οι Εγκληματικές Ενέργειες του Χριστιανισμού σου, από τα διατάγματα των Βυζαντινών όπως το παρακάτω:


«Επειδή μερικοί συνελήφθησαν (αν και αξιώθηκαν το χριστιανικό βάπτισμα) διακατεχόμενοι από την πλάνη των ανόσιων μυσαρών Ελλήνων, να διαπράττουν εκείνα που δικαιολογημένα εξοργίζουν τον φιλάν­θρωπο (βιβλικό) θεό (μας)... Αυτοί θα υποβληθούν στην αντί­­στοιχη τιμωρία και μάλιστα με πνεύμα επιεί­κει­ας (!) αν επιμείνουν στην πλάνη των Ελλήνων, θα υποβλη­θούν στην έσχατη των ποινών. Αν δεν έχουν αξιωθεί ακόμα το σεβαστό βάπτισμα, θα πρέπει να παρου­σιαστούν στις ιερότατες εκκλησίες μας, μαζί με τις συζύγους και τα παιδία τους και μαζί με όλους του οίκου τους, για να διδαχθούν την αληθινή πίστη των χριστιανών. Αφού διδαχθούν και αποβάλουν την πλάνη που τους διακατείχε προηγουμένως, θα πρέπει να ζητήσουν το σωτήριο βάπτισμα. Διαφορετικά ας γνω­ρί­ζουν ότι αν παραμελήσουν να το κάνουν (να ζητήσουν δηλαδή μόνοι τους το σωτήριο βάπτισμα!) δεν θα έχουν κανένα πολιτικό δικαίωμα, ούτε θα τους επιτραπεί να είναι ιδιοκτήτες περιούσιας, ούτε κινητής, ούτε ακίνητης. θα τους αφαιρεθουν τα παντα και θα εγκαταλειφθούν στην ένδεια και επιπλέον, θα υποβληθούν στις έσχατες τιμωρίες. Θα παρεμποδίσουμε δε κάθε μάθημα (κλείσιμο σχολών!), που διδάσκεται από όσους πάσχουν από την νό­σο και την μανία (μάθησης!) των ανόσιων Ελλήνων, ώστε προσποιούμενοι ότι διδάσκουν, να μη μπορούν πια να διαφθείρουν της ψυχές των μαθητών τους με δήθεν αλήθειες. Αν (λοιπόν) φανεί κάποιος τέτοιος άν­θρω­πος και δεν τρέξει στις εκκλησίες μας, μαζί με όλους τους συγγενείς και τους οικείους του, θα τιμω­ρηθεί με τις προαναφερθείσες ποινές. [ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 1.10.10]

8. Για το 1821 θα πρέπει να γράψω δεκάδες πράγματα για να αποδείξω το ψέμα στα γραφόμενα σου. Θα σου πω μονάχα να μου πεις για ποίο λόγο η Εκκλησία σου έπαιρνε Σουλτανικά Φιρμάνια; Η συνωμοσία των Ορθόδοξων και οι διώξεις των αγωνιστών του 1821 δείχνουν πάρα πολλά.

Δυστυχώς τότε χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να αποτινάξουμε την βδέλλα που μας πίνει το αίμα εδώ και 1700 χρόνια, από τότε που καταπάτησε τα ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΧΩΜΑΤΑ.


Εν κατακλείδι έχω να πω ότι η κρατούσα πολιτεία όπως έχει αποδειχθεί είναι ένα διαπλεκόμενο συνοθύλευμα Πολιτικών (Εβραϊκής Καταγωγής αρκετοί από αυτούς ), Δικαστικών και Εκκλησιαστικών κύκλων.
Όμως οι συνεχείς έρευνες και από Εκκλησιαστικούς κύκλους τον τελευταίο δείχνουν ότι το 74,5% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από 18-38 ετών έχει απαρνηθεί και αποστασιοποιηθεί από την μισερή για τα Ήθη και έθιμα των ΕΛΛΗΝΩΝ Χριστιανική προοπτική.

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε,
ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

ΘΑΝΟΣ
Φίλε μου Απόλλωνα, μια και επιθυμείς τον διάλογο θα ενδώσω. Το μόνο που θα ήθελα να τονίσω αρχίζοντας, είναι ότι δεν θα ψάξω πηγές και αποδείξεις για να αντικρούσω τα επιχειρήματα σου όπως θα μπορούσα και όπως ίσως θα ήταν πρέπον, μιας και τα δικά σου λόγια είναι μελετημένα και επιλεγμένα προσεκτικά. Θα μιλήσω λοιπόν με τον περιορισμό που μου επιβάλλουν οι λίγες γνώσεις μου όσο κι αν είμαι λάτρης της Ελληνικής ιστορίας την οποία και μελετώ ερασιτεχνικά, εδω και πολλά χρόνια. Θα μιλήσω όμως και με την φλόγα της Πίστης, που εσύ απαρνήθηκες, όταν μια μέρα σε "ξύπνησε" κάποιος ή "ξύπνησες" μόνος σου.

Θα προχωρήσω λοιπόν στο μοτίβο του δικού σου σχολίου για να υπάρχει μια εύκολη αντιστοιχία.

Απευθύνεσαι λοιπόν σε κάποιον που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε Χριστιανικό Ορθόδοξο περιβάλλον χωρίς παρωπίδες. Σε ένα περιβάλλον που συνυπήρχαν η φλόγα της Πίστης Του Χριστού αλλά και η αγάπη και η υπερηφάνεια για κάθε τι Ελληνικό από όπου κι αν προερχόταν. Από τον αρχαίο, τον μεσαιωνικό ή τον νεότερο Ελληνισμό.
Ισως δηλαδή (από τα λεγόμενά σου) βρισκόμασταν σε παρόμοια πλαίσια.
Λυπάμαι άλλα ποτέ δεν βρέθηκα σε Ορθόδοξο περιβάλλον που οποιοσδήποτε να κατηγόρησε σε εμένα τους αρχαίους μου προγόνους, την πίστη τους, τα ιδανικά τους, τις αρετές τους και τον πολιτισμό τους. Δεν θυμάμαι ποτέ να με πίεσε κανείς να κοινωνήσω ή να εξομολογηθώ, υποχρεωτικώς. Εαν πραγματικά σου συνέβει, τότε λυπάμαι αλλά δεν έπρεπε να γενικεύσεις τον αφορισμό, αλλά να τον προσωποποιήσεις. Ενώ διαβλέπω ότι είσαι άτομο με ευρύ ορίζοντα, σε ολόκληρο το σχόλιο σου με έκπληξη βλέπω ότι γενικεύεις συνεχώς καταστάσεις, πράγμα που συνήθως κάνουν οι αδαείς εχθροί του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας με συλλήβδην αφορισμούς του "παπαδαριού" κλπ.
Συμφωνώ μαζί σου, ότι μερικοί φιλόλογοι μπορεί και να μισούσαν τα Αρχαία ή την αρχαία Ελλάδα αλλά σαφώς και ήταν μειοψηφία μπροστά στους περισσοτέρους που αγαπούσαν την επιστήμη τους (τουλάχιστον τότε) και επαινούσαν τους αρχαίους μας προγόνους καθώς από εκεί πήγαζε, στην κυριολεξία, η επιστήμη τους.

Την εποχή του ΕΛΛΑΣ- ΕΛΛΗΝΩΝ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ όπως λές, που υπήρξα κι εγω μαθητής (και χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ πολιτικώς την επταετία) η παιδεία ήταν τόσο Ελληνοκεντρική και αρχαιολατρική (μην ξεχνάμε και τους "αρχαίους" στο Καλλιμάρμαρο) που το δικό μου σχολείο ήταν γεμάτο αρχαιοελληνικά ρητά αναρτημένα σε καθε γωνία και τοίχο του σχολείου!!! Τα σχολεία που περιγράφεις δεν τα θυμάμαι...!!!!

Ας έρθουμε τώρα στα σημεία... τα οποία καλό θα ήταν να διαβάζονται σε αντιπαραβολή..

1. Εχεις δίκιο όταν λές ότι δεν γνωρίζω τα Ορφικά κείμενα αν και τα έχω ακουστά. Ναι δεν τα έχω διαβάσει, αλλά θα με βρείς απολύτως σύμφωνο στο ότι είμαι κι εγώ από τους υποστηρικτές (και ίσως το δείς σε άλλα άρθρα του ιστολογίου) της ανυπαρξίας των Ινδοευρωπαίων, της μη καθόδου των Ελλήνων από το πουθενά!!! Πιστεύω τους αρχαίους μου προγόνους όταν ισχυρίζονται ότι ήταν αυτόχθονες. Εξάλλου, ας έρθουν να μου δείξουν ενα σκελετό Ινδοευρωπαίου.....Ετσι λοιπόν δεν έχω λόγο να διαφωνήσω μαζί σου για το 11000 προ Χριστού. (κι οχι το εμπαθές πνχ).

Φίλε μου ξεπερνάς και τους φανατικούς ισλαμιστές που όταν επιθυμούν να συννενοηθούν με τους υπόλοιπους ανθρώπους χρησιμοποιούν το π.Χ ή το μ.Χ. παρόλο που έχουν δική τους χρονολόγηση...

2. Πως να δώ φίλε μου ότι ο Χριστιανισμός, ο τόσο μισητός στους Εβραίους είναι άλλη μια συνομωσία κατα των Ελλήνων; Λυπαμαι που θα το πώ αλλά ακριβώς το ίδιο πιστεύω για τους οπαδούς της πατρώας θρησκείας. Οι Εβραίοι ανέκαθεν γνώριζαν ότι ένα καίριο χτύπημα κατά της Ελλάδος θα ήταν η εξαφάνιση της Ορθοδοξίας.

Για τις σχέσεις Χριστιανών και Εβραίων σε προτρέπω να διαβάσεις τα βιβλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που φτάνοντας στα χωριά της Ηπείρου τοποθετούσε έναν μεγάλο Σταυρό στην πλατεία του χωριού και βλέποντας τους Ελληνες να κοντεύουν (μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς) να χάσουν εθνικό φρόνημα και πίστη, άρχιζε το εθνοσωτήριο κήρυγμά του. Τους προσκαλούσε να δίνουν στα παιδιά τους αρχαιοελληνικά ονόματα και ίδρυε ελληνικά σχολεία. Οπως ήταν φυσικό το φιλελληνικό αλλά και αντιεβραϊκό κήρυγμά του οδήγησε τους Εβραίους στο να τον συκοφαντήσουν στους Τούρκους και να βρεί μαρτυρικό θάνατο.

Αυτα εσύ πλέον ως πλανημένος μπορεί και να τα συγχωρήσεις στους Εβραίους γιατί στο τέλος - τέλος δεν πείραξαν και καθόλου τους Αρχαίους Ελληνες. Εμείς όμως σαν Χριστιανοί Ελληνες δεν ξεχνούμε...Εχθροί μας έγιναν όταν γίναμε Χριστιανοί.... Και μην μου αρχίσεις τα περί Φιλισταίων και της Ελληνικής καταγωγής τους που ακόμα δεν έχει εξολοκλήρου αποδειχθεί αφού τα ονόματα τους δεν παραπέμπουν ποσώς σε Ελληνες..Γολιάθ, Αβδιμελέχ κ.α. (αλλα σίγουρα είχαν Ελληνικές επιρροές σε πολιτισμό κλπ)
Εξάλλου οι Εβραίοι με τους Φιλισταίους είχαν μια καθαρά τοπικού χαρακτήρα σύγκρουση. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και την εποχή του Χριστού πολλοί από τους Εβραίους έφεραν Ελληνικά ονόματα (του εχθρού τους;), Φίλιππος, Ανδρέας κλπ.

3. Δεν κρατώ καμιά πλάνη για τα πιστεύω των προγόνων μου. Γνωρίζω όπως και οι Πατέρες της Εκκλησίας, ότι οι φιλόσοφοι και επιστήμονες Πλάτων, Αριστοτέλης και φυσικά ο μέγιστος Σωκράτης ήταν μονοθεϊστές σε αντίθεση με τον απλό λαό. Ο Σωκράτης μάλιστα πλήρωσε την βλασφημία του για το "δαιμόνιο".

Θα σου πώ ένα πράγμα φίλε μου οι Ιάπωνες, ένας από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά, σήμερα, λαούς στον κόσμο είναι πολυθεϊστές και ειδωλολάτρες και αν μελετήσεις την θρησκεία τους είναι για γέλια. Αυτό φυσικά δεν τους στερεί την γνώση και την ανάπτυξη. Τους στερεί την Αλήθεια.

4. Η πλάνη που λές για τον βωμό, είναι εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα και δεν με αφορά τι ακριβώς έλεγε. Εξάλλου δεν γνωρίζω με τις περιορισμένες γνώσεις μου (οπως προείπα) τον Παυσανία, τον σύγχρονο του Απ. Παύλου, ελπίζω.....
Οτι κι αν έλεγε πάντως (φυσικά εγώ πιστεύω την Κ. Διαθήκη) από εκεί πιάστηκε ο Παύλος για να αρχίσει το κήρυγμα προς τους Αθηναίους. Και ήταν ένα κήρυγμα τιμής και θαυμασμού. Δεν ήταν ένα κήρυγμα κατακεραύνωσης των πιστεύω τους. Και μην νομίζεις ότι για τον Απόστολο των Εθνών θα ήταν δύσκολο να τους αρχίσει, αν ήθελε, έτσι κι αλλιώς μπαινόβγαινε σε φυλακές όλη την ώρα που τον έστελναν οι "φίλοι" του κατά εσένα, Ιουδαίοι, με συκοφαντίες!!!!

5. Εντυπωσιακό αυτό που αναφέρεις για το Γιεσουα. Μα πως γίνετε κι εσυ ένας αντιεβραίος να λαμβάνεις υπόψιν σου τα απόκρυφα εβραϊκά "ευαγγέλια" που φτιάχθηκαν με σκοπό την κατακρήμνηση του προσώπου του Χριστού από αγνώστους υπόπτους συγγραφείς και τα οποία οι Πατέρες απέρριψαν χωρίς 2η σκέψη;

Αντ' αυτών έμειναν στην Καινή Διαθήκη μόνο τα 3 Ευαγγέλια των Ισραηλιτών Ματθαίου, Μάρκου και Ιωάννη και του Ελληνα Λουκά !!! Να σου θυμίσω ότι το Ευαγγέλιο του Μάρκου γράφτηκε από κάποιον που δεν ήταν καν Απόστολος και είχε Ρωμαϊκό όνομα!!! Ενώ ο Ιωάννης, περίεργο, αντί να προτιμήσει να ζήσει και να πεθάνει στην Ιουδαία προτίμησε το Ελληνικό νησί της Πάτμου!!!! Οπου έγραψε και την Αποκάλυψη, η οποία στα πρώτα κεφάλαια αναφέρεται συμβουλευτικά, στις Ελληνικές νεοσύστατες Χριστιανικές Εκκλησίες των Ελληνικών πόλεων της Μ. Ασίας.

6. Πιστεύεις ότι ενεργούσε βάσει σχεδίου; Ο Παύλος; Περίεργο. Αλλα αυτό φίλε μου δεν μοιάζει με σοβαρό επιχείρημα. Ολοι πιστεύουμε διάφορα. (Μπες και στην ιστοσελίδα του Λιακόπουλου να δεις τι γίνεται). Οσο για το ότι ο Παύλος είχε δάσκαλο τον Γαμαλιήλ δεν μου κάνει εντύπωση. Ως γνωστόν ο Σαούλ προοριζόταν για Φαρισαίος πριν την μεταστροφή του!! Η συγγένεια του Στέφανου με τον Γαμαλιήλ που λες, και η οποία πιθανώς προκύπτει απο ενδοευαγγελικές ή εβραϊκές πηγές, είναι αδιάφορο, δεν μου λεει κατι....

Εδώ ειδωλολάτρες πατέρες έσφαζαν τις ίδιες τους τις κόρες επειδή ασπάζονταν τον Χριστιανισμό..αυτό λες θα μας πειράξει; Ξέρεις τι παρατηρώ διαβάζοντας τώρα σιγά-σιγά τις απόψεις σου, ότι παίρνεις επι μέρους σημεία από τα ίδια τα βιβλία της Κ. Διαθήκης και τα παρουσιάζεις επιλεκτικά πράγμα που συνήθως κάνουν γνωστοί "μάρτυρες", εβραιοκίνητοι εχθροί του Χριστιανισμού....τελοσπάντων..

Για τον θάνατο του Στεφάνου θα με ενδιέφερε η πηγή σου που αναφέρεται στην σύγκρουση των ζηλωτών με την ομάδα του εικοσάχρονου Σαούλ!!!!!

7. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Θεοδωρίδης που μας έμαθε τον Επίκουρο; !!! Υπονοείς ότι ήταν μελετητής του Επικουρου προφανώς..αλλά από ότι βλέπω ήταν και κατι άλλο ορκισμένος εχθρός του Χριστιανισμού...κρίμα ο Χαραλαμπος.... με το ωραίο Χριστιανικό Ελληνικό όνομα.

Ξέρεις φίλε μου, η πίστη είναι στην καρδιά του ανθρώπου και λυπάμαι που θα το πώ, αλλά ο κ. καθηγητής, που δεν τον γνωρίζω (αλλά από όσα λές καταλαβαίνω αρκετα και φυσικά δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω) μπορεί να ήξερε πολύ καλά τον Επίκουρο που σίγουρα μια απλή ταπεινή Χριστιανή καθαρίστρια του Πανεπιστημίου δεν τον έχει καν ακουστά, αλλά όμως η καθαρίστρια ξέρει κατι που ο καθηγητής το αγνοεί παντελώς, το πώς θα σώσει την ψυχή της μέσα από την Αλήθεια του Θεού...τώρα μην επαναλαμβάνουμε τα γνωστά των Ιαπώνων.....

Αραγε μίλησε καθόλου ο καθηγητής για τους ιστορικά εξακριβωμένους διωγμούς εκατομμυρίων Χριστιανών απο τους ειδωλολάτρες; Μπα, οι παρωπίδες που να τον αφήσουν. Να σου πώ κατι φίλε μου. Ναι, οι Χριστιανοί πρόγονοί μας κατέστρεψαν ναούς και αγάλματα των ειδωλολατρών προγόνων μας αλλα και υπήρξαν και οι διωγμοί ή μήπως όχι.......Δεν πειράζει κ. Θεοδωρίδη λάθη γίνονται.... Και οι Εβραιοκίνητοι μπολσεβίκοι (ή μήπως δεν το ξέρεις) το 1918 ξεκίνησαν τον κομμουνισμό (που έφτιαξε ο μεγάλος κοινωνιολόγος Μαρξ που μεταξύ πολλών χρήσιμων ιδεών έλεγε και κάτι κωμικά για την θρησκεία) και προσπάθησαν φυσικά να εξαφανίσουν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό από την καρδιά των Ρώσων...αλλά που τέτοια τύχη...
Φυσικά κι αυτό είναι περίεργο, αφού ο Χριστιανισμός είναι μια συνομωσία των Εβραίων πως οι μπολσεβίκοι.....κλπ κλπ.

Η πλειοψηφία των Αγίων και των Εβραίων ήταν Εβραίοι;...Ωπ φάουλ...Θεοδωρίδη δεν μας τα λες καλά...Ξέρεις κάτι φίλε μου, εσύ που προέρχεσαι απο τον χώρο της Εκκλησίας, θα πρέπει να ξέρεις την εθνικότητα των περισσοτέρων Αγίων της Εκκλησίας μας. Καλά για τους Ιερείς, μου προκαλεί γέλιο το επιχείρημα του κυρίου καθηγητού...Ακόμα και οι 2 τελευταίοι προκαθήμενοι της Ελλαδικής Εκκλησίας έχουν τελείως ελληνικά ονόματα. Χριστόδουλος και Ιερώνυμος. Μήπως είναι Εβραίοι και δεν το ξέρουμε;...
6000 ιερείς πεσόντες κατά την επανάσταση του 1821 όλοι Εβραίοι; Μα καλα δεν άκουγαν τον σύγχρονό τους Αγιο Κοσμά τον Ισαπόστολο.....;!!!

Φίλε μου Απόλλωνα, μου παραθέτεις το διάταγμα του Ιουστινιανού. Μα είναι αστείο. Μπορώ να σου παραθέσω τα πολυ πιο αγριότατα διατάγματα του Διοκλητιανού και των υπολοίπων Ρωμαίων αυτοκρατόρων που κατέσφαξαν εκατομμύρια Χριστιανών. Σε παρακαλώ θερμά να μην προσπαθήσεις να ανασκευάσεις το ιστορικώς εξακριβωμένο γεγονός των διωγμών που προφανώς και επιμελώς κρύβει ο Θεοδωρίδης, γιατι θα με φέρεις σε δύσκολη θέση και ξέρεις τι έννοω. Ας κρατήσουμε μερικά ιστορικά δεδομένα στην συζήτηση πέρα από τις παρωπίδες σαν του Θεοδωρίδη....

Η αναφορά του Ιουστινιανού σε "Ελληνες" με τον τρόπο που την κάνεις με ξαφνιάζει. Πως μπορείς να μεταφράζεις σε ελεύθερη μετάφραση το διάταγμα του Ιουστινιανού και να χρησιμοποιείς την λέξη Ελληνες ΚΑΤΑ ΛΕΞΗ !!! Γιατί δεν χρησιμοποίησες την ελεύθερη μετάφραση και για την λέξη "Ελληνες"; Τελοσπάντων. Στο συγκεκριμένο διάταγμα λοιπόν η ελεύθερη μετάφραση είναι "Ειδωλολάτρες". Η μήπως δεν το δέχεσαι; Πως μπορεί να βγάζει διάταγμα ο Ιουστινιανός κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων κατοίκων της Αυτοκρατορίας;
Αφου ξέρουμε ότι ήδη την εποχή του Ιουστινιανού η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν γίνει Χριστιανοί. Και μου αρέσει που βρήκες τον Ιουστινιανό να κατηγορήσεις, τον αυτοκράτορα που ήταν ο πρώτος που έφτιαξε τους νόμους "ΝΕΑΡΕΣ" στην Ελληνική γλώσσα κι οχι στην Λατινική, που ομιλούσαν ακόμα στο παλάτι μόνο. Εξήγησε πως έπρεπε να χρησιμοποιήσει την "κοινή" αυτή γλώσσα δηλαδή την γλώσσα που μιλούσαν σχεδόν όλοι οι Ελληνες κάτοικοι της Αυτοκρατορίας και οι οποίοι δυσκολεύονταν να καταλάβουν τα Λατινικά !!!!!

8. Είναι η πρώτη φορα που αναφέρεις στην συζήτησή μας "Το ψέμα σου" έτσι ελπίζω να μου συγχωρήσεις την επιμέρους ειρωνεία, στο σχόλιο μου, στα λεγόμενά σου. Στο σημείο φυσικά που αναφέρεται "το ψέμα μου", δεν βλέπω κανένα επιχείρημα καθώς θα ήταν και αστείο να πουμε οτιδήποτε, αφού τα έχω πει στο προηγούμενο σχόλιο μου.....

Θα απαντήσω λοπόν μονο στο ερώτημά σου. Οταν λες η Εκκλησία μου έπαιρνε σουλτανικά φιρμάνια τι εννοείς; Τα προνόμια που είχε η Ιεραρχία εξασφαλισμένα από τον σουλτάνο (που σίγουρα ο καταστροφικός Θεός για τους Τούρκους τα έβαλε στο μυαλό των Σουλτάνων) και τα οποία επέτρεψαν το εθνικό ξύπνημα του Γένους μας; Φυσικά όταν ήταν πλεον αργά και κατάλαβε (ο σουλτάνος) ότι ακόμα και ο "αφορισμός" του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε, προς τους επαναστάτες, ήταν στάχτη στα μάτια του, τον κρέμασε.

Φίλε μου με εντυπωσιάζεις. Εισαι σίγουρα Ελληνας; Ξεχωρίζεις τους αγωνιστές από τους Ορθοδόξους το 1821!!!!! Ελεος φίλε....τι άλλο να πώ; Μπέρδεψες μέχρι και τις πολιτικές διώξεις των αγωνιστών..!!!! τωρα αυτό τι σχέση έχει; Ο κατήγορος του Κολοκοτρώνη λεγόταν Μάουερ και ήταν Εβραιοβαυαρός κι οχι Ορθόδοξος....

Ωραίο το ποσοστό που αναφέρεις στο τέλος, μου θυμίζει τα υπό παραγγελίαν γκάλοπ των καναλιών και των κομμάτων....
Ε, σε πληροφορώ ότι το ίδιο ή και μεγαλύτερο ποσοστό των ίδιων νέων που αναφέρεις δήλωσαν ότι πιστεύουν στον Χριστό κι ας μην πηγαίνουν τακτικά στην Εκκλησία.....
Φυσικά κανείς από αυτούς δεν πιστεύει στον Απόλλωνα......

Κλείνοντας, θα ήθελα μόνο ένα να πώ βλέποντας τα 1700 χρόνια που λες που ο Χριστιανισμός "έχει κάτσει στον σβέρκο μας".
Ολη αυτή η αρχαιολατρεία που προσπαθεί να αναπτυχθεί μέσα στους κόλπους του Ελληνισμού με τον ίδιο τρόπο που προσπάθησαν επί χιλιάδες χρόνια να αναπτυχθούν όλες οι αιρέσεις, δηλαδή με το να χτυπουν τους "μελανοφορούντες" (όπως τους λές) "κακούς" και διεφθαρμένους κληρικούς που φυσικά είναι άνθρωποι από την σάρκα μας και κουβαλούν τα ίδια πάθη με εμάς, μου θυμίζει έντονα την πλάνη των Προτεσταντών.

Αυτοί τι έκαναν; Οταν είδαν (περίπου το 1400-1500) την διαφθορά και το μίσος του Ρωμαιοκαθολικισμού και του Πάπα (με τις Ιερες Εξετάσεις, τα Συγχωροχάρτια και την Κοσμική του εξουσία) αντί να επιστρέψουν στους κόλπους της Μητέρας Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας, διέγραψαν με μια μονοκοντυλιά όλη την χιλιόχρονη παρουσία του Χριστιανισμού, που με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος ανέδειξε Αγίους, Πατέρες, Οσίους, Μάρτυρες και Νεομάρτυρες και Ηρωες τις Πίστης. Αυτοί άφησαν λόγια αλλά προπαντώς έργα φιλάνθρωπα και μας βοήθησαν να καταλάβουμε ακόμα περισσότερο την Αλήθεια του Χριστού, και επέστεψαν στην εποχή των Μαρτύρων των Διωγμων!!!

Ετσι δέχονται ότι ο Χριστιανισμός υπήρξε μονο τα πρώτα 300 χρόνια της ζωής του!!! Λές και ο Παντοδύναμος Θεός, που και καλά πιστεύουν, δεν μπορούσε και δεν ανεδειξε τους Αγίους Του. Γι αυτό και σήμερα οι Προτεστάντες, αφού έχασαν πλέον τελείως τον δρόμο τους, κι ο καθένας πιστεύει ότι του αρέσει και ιδρύει και μια νέα Εκκλησία με τα πιστεύω του, είναι περίπου 300 δοξασίες μόνο στην Ελλάδα!!!!!!

Ετσι και εσείς, οι της πατρώας θρησκείας, οι νεοειδωλολάτρες, οι νεοπαγανιστές κλπ βλέποντας και κατακρίνοντας και καλα την διαφθορά των κληρικών ή τα "κακά" που έκανε ο Χριστιανισμός στην αρχαία πίστη κατά τα πρώτα χρόνια μετά τους θανατηφόρους διωγμούς, τραβάτε μια άδικη μονοκοντυλιά και διαγράφεται 2000 χρόνια Ελληνικής ένδοξης Ιστορίας με κοντόφθαλμα, ύποπτα, επιχειρήματα του τύπου οι Βυζαντινοί ήταν εχθροί των Ελλήνων γιατί έτσι λέει το διάταγμα του Ιουστινιανού !!!! Και δηλαδή για πείτε μας τι εθνικότητας ήταν οι Βυζαντινοί; Μηπως υπάρχει εθνικότητα Βυζαντινός και δεν το ξερουμε;

Και με ποιό δικαίωμα τα κεφάλια σας, γιατί εχω γνωρίσει πολλούς από εσάς και είσαστε πράγματι Ελληνες στην ψυχή και στην καρδιά, σας λένε και εσείς ακούτε σαν πειθήνια όργανα ότι εδώ και 2000 χρονια ο Ελληνισμός έπαψε να μεγαλουργεί;

Μήπως οι Βυζαντινοί Ελληνες προγονοί μας, δεν ήταν που φεύγοντας, κατά χιλιάδες, από τα Αγια χώματα της Ελλάδας και της Μ. Ασιας, που στέναζαν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό, προς την σκοταδιστική Ευρώπη έφεραν την φιλελληνική και φιλοκλασσική Αναγέννηση με την τόση αγάπη προς την Κλασσική Αρχαιότητα; Αυτοί δεν μετέφεραν στους ταλαίπωρους Ευρωπαίους τα λόγια του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Σωκράτη;

Μην κολλάς φίλε μου στις λέξεις και τα ονόματα του Γένους μας, όπως δεν κόλλαγαν και οι Ευρωπαίοι όταν τον Μεσαίωνα αποκαλούσαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Graecorum Imperium δηλαδη Αυτοκρατορία των Γραικών.

Ελληνες, Γραικοί, Γιουνάν (Ιωνες), Ρωμιοί (Ρουμ), Βυζαντινοί όπως και να μας αποκαλέσεις είμαστε εμείς, το Γένος μας, που ξεκίνησε πρίν χιλιάδες χρόνια την πορεία του και συνεχίζει χωρίς τις ύποπτες παρενθέσεις που θέλει να βάλει ο Θεοδωρίδης και οι όμοιοί του. Μπορεί να αργήσανε να το καταλάβουνε οι Βυζαντινοί μας πρόγονοι (ως λέξη), αλλά η συνέχεια του Ελληνισμού (ως έννοια, γλώσσα και πολιτισμός) υπήρχε μέσα τους και μεταφέρθηκε σε εμάς μέχρι σήμερα.


Εδώ βλέπουμε τον Ναό της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ως κύριος αρχιτέκτονας για την κατα­σκευή της Αγίας Σοφίας επιλέχθηκε ο Ανθέμιος από τις Τράλλεις, ο ικανότε­ρος, όπως λέγεται, αρχιτέκτονας και μη­χανικός του αιώνα. Πρώτος απ' όλους τους Έλληνες χρησιμοποίησε τη δύναμη του ατμού — «ένας άνδρας» λέει ο Αγαθίας «ικανός να μιμηθεί σεισμούς και κεραυνούς». Συνεργάτες του ήταν ο Ισίδω­ρος από τη Μίλητο και ο Ιγνάτιος, που είχε αποκαταστήσει τον Αυγουστεώνα, αρχιτέκτονες σχεδόν ισάξιοι του Ανθέμιου σε ικανότητα και φήμη.

Αραγε τι εθνικότητος ήταν όλοι αυτοί αλλά και οι εργάτες που τον έχτισαν; Ρητορικό ερώτημα προς τον καθηγητή κύριο Θεοδωρίδη (που μας έδειξε τον Επίκουρο αλλά αυτοί του διέφυγαν).

Συνεχίζεται.......προφανώς στα σχόλια........



Share

24 σχόλια:

ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ είπε...

Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι ο δωδεκαθεϊσμός ήδη 3 αιώνες πριν την την έλευση του Αποστόλου Παύλου είχε αντικατασταθεί απο διάφορες εισαγόμενες θεότητες.Ως εκ τούτου δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί πατρώα μια θρησκεία που απορρίφθηκε απο τους προγόνους μας οι οποίοι μετά την εισαγωγή ξένων θεοτήτων πέρασαν μια μακρά περίοδο αθεϊας για να δεχτούν τελικά τον Χριστιανισμό.
Τα πιο κάτω ίσως δώσουν κάποιες απαντήσεις σε όσους βιάστηκαν να ασπαστούν μια νεοεποχίτικη έκφανση του αρχαίου δωδεκαθεϊσμού.
Αντί όλων αυτών των άπειρων ανόητων δογμάτων που οι νεοεμφανιζόμενοι το 1991 Νεοπαγανιστές σερβίρουν ως αυθεντικά αρχαία ελληνικά θρησκευτικά δόγματα, είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε ότι οι αρχαίοι Ειδωλολάτρες της Κλασσικής Αρχαιότητας ούτε είχαν θεολογικά δόγματα και γνώμες ούτε έψαχναν στα έργα των αρχαϊκών ποιητών ή στους μύθους για μεταφυσικές δοξασίες, οι οποίες ουδέποτε έγιναν σύστημα αρχών ή πεποίθηση συνειδητή και θεολογική, αλλά η θρησκεία τους ήταν ένα ασυνάρτητο σύνολο από μαγικές τελετές, τελούμενες με απόλυτη ακρίβεια, επειδή – όντας ειδωλολάτρες – πίστευαν ότι ο θεός είναι κάποιο αδύναμο όν που μπορεί να εξουσιάζεται, αν η θυσία και η τελετή γίνει με συγκεκριμένο τρόπο. Ούτε καν η θέρμη της καρδιάς είχε σημασία˙ σημασία περισσότερη είχε το τυπικό. Η αρχαία θρησκεία ήταν κενή μεταφυσικού νοήματος. Όσο κι αν κλέβουν τις ιδέες των φιλοσόφων, προκειμένου να τις παρουσιάσουν ως «αρχαία αυθεντικά παγανιστικά δόγματα» (δείγμα πως είναι νεοεποχίτες), οι Ν/Π δεν αποδεικνύουν τίποτε. Οι φιλόσοφοι διατύπωναν μεταφυσικές δοξασίες. Η αρχαία θρησκεία, κάθε πόλεως και ξεχωριστά, ουδέποτε νοιάστηκε για μεταφυσικές ή θεολογικές γνώμες.

Ο F. De Coulanges γράφει για τη σημασία της θρησκείας στην Κλασσική Αρχαιότητα, τι εννοούσαν με τη θρησκεία: «Ο χαρακτήρας της θρησκείας των Αρχαίων δεν είχε το χάρισμα να εξυψωνει την ανθρώπινη νοημοσύνη ώς τη σύλληψη του απολύτου, να ανοίξει λαμπρό δρόμο στο άπληστο πνεύμα και να το οδηγήσει στην αντίληψη του θείου. Αυτή η θρησκεία ήταν ένα κακοσυναρμολογημένο σύνολο από μικροδοξασίες, από μικροσυνήθειες, από λεπτομερή προσήλωση στις τελετουργίες. Δε χρειαζόταν να αναζητήσει κανείς την έννοια˙ δε χρειαζόταν να σκεφθεί, να εννοήσει. Η λέξη θρησκεία δε σήμαινε αυτό που σημαίνει για εμάς˙ με αυτήν τη λέξη εμείς εννοούμε ένα σύνολο δογμάτων, μια θεωρία για το θεό, ένα σύμβολο πίστης πάνω στα μυστήρια που βρίσκονται μέσα μας και ολόγυρά μας˙ αυτή η ίδια λέξη, στους Αρχαίους, σήμαινε τελετουργίες, τελετές, πράξεις μιας εξωτερικής λατρείας. Η θεωρία δε σήμαινε πολλά˙ αυτό που είχε σημασία ήταν οι πράξεις˙ αυτές ήταν υποχρεωτικές και επιβεβλημένες. Η θρησκεία ήταν ένας υλικός δεσμός, μια αλυσίδα που κρατούσε σκλάβο τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος την είχε επινοήσει και εκείνη τον κυβερνούσε. Τη φοβόταν και δεν τολμούσε ούτε να λογικευτεί ούτε να συζητήσει ούτε να την κοιτάξει κατά πρόσωπο. Οι θεοί, οι ήρωες, οι νεκροί, ζητούσαν από αυτόν μια υλική λατρεία˙ και τους πλήρωνε την οφειλή του, για να γίνουν φίλοι του, και πιο πολύ, για να μη γίνουν εχθροί του (....)» (Fustel De Coulanges, Η αρχαία Πόλη, εκδ. Ειρμός, σ. 259). «Είναι εύκολο να επαναλάβει κανείς τις στερεότυπες (και απολύτως σωστές) απόψεις που βρίσκει σε σύγχρονα βιβλία: ο παγανισμός ήταν ουσιαστικά θέμα λατρευτικών πράξεων και όχι πεποιθήσεων· ελάχιστα συνεδόταν με την ηθική και διέθετε μηδαμινές δυνατότητες πνευματικές εξέλιξης· ήταν, κατά βάση (ιδίως στη ρωμαϊκή του μορφή), ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο οι θεοί σε προσέχουν, μάλλον σε περιορισμένο βαθμό, με την προϋπόθεση ότι εσύ τους
φροντίζεις, αποδίδοντάς τους την οφειλόμενη λατρεία» (De Ste. Croix G.E.M., Ο Χριστιανισμός και η Ρώμη, ΜΙΕΤ, σ. 1). Φαίνεται λοιπόν πόσο λάθος κάνουν όσοι Νεοπαγανιστές ψάχνουν σε συγγράμματα λογίων Παγανιστών της Ύστερης Αρχαιότητας, για να βρούν στοιχεία παγανιστικής θεολογίας ανώτερου επιπέδου: οι απόψεις αυτών των λόγιων της εποχής εκείνης ήταν προσωπικές, δεν ήταν κοινές.
http://www.arhaioplixia.org/arhaioplixia11.html#57

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

@ΘΑΝΟΣ
ΑΝΟΙΞΕΣ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑ (ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΑΥΤΟ). ΙΣΩΣ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ MAIL

Να επισημάνω για το 1ο σχόλιο ότι είναι η κλασσική περίπτωση ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΟΥ ο οποίος χωρίς να έχει διαβάσει τίποτα και χωρίς την δυνατότητα κρίσεως καταφεύγει σε σιτε τα οποία είναι γνωστό ότι καθοδηγούνται από Εκκλησιαστικούς και Παρα-Εκκλησιαστικούς κύκλους με σκοπό να πολεμήσουν ή να εξοντώσουν κάθε φωνή κατά της Ορθόδοξης εκκλησίας. Και δυστυχώς για όλους αυτούς τους ΜΑΚΑΡΙΟΥΣ και ΦΤΩΧΟΥΣ το ΠΝΕΥΜΑ σε κατ'ιδίαν συζητήσεις είναι φανερή η έλλειψη πνεύματος, σκέψης και λόγου.

Την μόνη αναφορά που έκανα στον Χ. Θεοδωρίδη ήταν σε ένα απόφθεγμα του. Όλα τα άλλα είναι δικά μου

Επίσης, προσωπικά για μένα δεν υπάρχει ούτε υπήρχε Αρχαία Θρησκεία, όπως και δεν υπήρχε έμμισθο και στρατευμένο Ιερατείο.

Οι Αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν προ-κατακλυσμιαίους προγόνους και στους οποίους τους είχαν προσδώσει ιδιότητες ή ενέργειες. Εγώ δε προσωπικά είμαι κατά κάθε θρησκείας, όσο για το αν υπάρχει ΘΕΟΣ είναι άλλο ζήτημα. Και στο οποίο ερώτημα εμείς σαν πεπερασμένοι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την αιωνιότητα και τις διαστάσεις του.

Κάποια στιγμή ίσως αναφερθώ σε μια σύγκριση Σοφιστών-Σοφιστών, Πλατωνιστών και Επικούρειων.

Ξέρω ότι θα πω ή έχω πει σκληρά πράγματα (για τα οποία δεν έχω πρόθεση να θίξω προσωπικά κανέναν) αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγετε και με επιχειρήματα.

"Να επαινείτε προπαντός όποιον από αυτούς μπορεί ξεκάθαρα να δείξει τις ανήθικες πράξεις που γίνονται και τις συμφορές που προκύπτουν. αυτός πολύ γρήγορα θα σας έκανε να μισήσετε όσα πρέπει να μισείτε και να επιθυμήσετε καλύτερα πράγματα. Για την αυστηρότητα των λόγων μου, όσων ειπώθηκαν και όσων ειπωθούν, αυτά είχα να σας πω."
[ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ - ΠΕΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ. 73]

ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ

Αγαπητέ αρχαιοπρεπή συμπολίτη, ναι είμαι ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ, ο οποίος κουράστηκε να ακούει τους ημιμαθείς και τους απαίδευτους να βάζουν τη μουτσούνα του αρχαιολάτρη για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους.
ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΣΤΗ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΑΛΛΑ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ

ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΓΑΡ ΑΠΑΙΔΕΥΤΥ ΤΙΝΟΣ ΕΣΤΙ ΤΟ ΜΗ ΔΥΝΑΣΘΑΙ ΣΙΩΠΑΝ.

(αν δεν μπορείς να το μεταφράσεις στείλε μου e-mail να στο εξηγήσω)

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Τι έχουμε εδώ; Υπάρχει καμία έκδοση του απολογητή και της ΟΟΔΕ προς ΟρθοδοξοΜαχητές (αλλά κανονικά θα έπρεπε να γράψω);

Η σκευωρία των Γαλιλαίων είναι μια φανταστική ιστορία ανθρώπων που συνετέθη από μοχθηρία. Δεν έχει τίποτα το θεόπνευστο, αλλά επειδή εκμεταλλεύεται επαρκώς εκείνο το μέρος της ανθρώπινης φύσης που αγαπάει το μύθο και είναι παιδαριώδες και ανόητο, κατάφερε να κάνει την τερατολογία να φαίνεται ως αληθινή πίστη.
[ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ - ΚΑΤΑ ΓΑΛΙΛΑΙΩΝ 39Β]

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Το ποιο σωστό θα ήταν να μπει σαν τίτλος της ανάρτησης "Διάλογος Ελλήνων: Ελληνισμός και Χριστιανισμός"

Επίσης το ρητό που έχεις σε αναφορά για την ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

ΜΗΤΡΩΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ Η ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΤΕΡΟΝ ΠΑΡΑ ΘΕΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ. [ΣΩΚΡΑΤΗΣ]

Ορθό θα είναι να μην παραποιούμε τις ρήσεις των Αρχαίων Προγόνων μας.

Οράτε το μέλλον, ευγένειαν ασκείτε, επαινείτε αρετήν.
Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φίλε μου Επικούρειε δεν νομίζω ότι παραποίησα το ρητό. Οπως βλέπεις έχω βάλει αποσιωποιητικά. Οποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει και να βρεί ολόκληρη την φράση.

Το βρίσκω λίγο περίεργο που χρησιμοποιείς λόγια του Ρωμαίου (και στην εθνικότητα) Φλάβιου Κλαύδιου Ιουλιανού. Ο άνθρωπος αυτός διδάχθηκε τον Ομηρο από έναν μορφωμένο Γότθο ευνούχο που προφανώς υπεραγαπούσε. Κατόπιν από τα 11 χρόνια και μετά μαθήτευσε κοντά στον ραδιούργο επίσκοπο Γεώργιο Καππαδοκίας. Τα χρόνια αυτά ο Ιουλιανός τα θυμόταν με φρίκη και σαφώς τα παιδικά του τραύματα επηρέασαν την μετέπειτα ζωή του.

Οπως ήταν φυσικό ούτε αυτός μπορεσε να βρεί κάτι κατά της κοσμοθεωρίας του Χριστιανισμού και έμεινε στην ιστορία ως αποστάτης ή παραβάτης. Εν τούτοις υπήρξε στρατιωτική ιδιοφυία και αν εξαιρέσει κάποιος το πάθος του κατά του Χριστιανισμού υπήρξε καλός αυτοκράτωρ.

Μια παρακληση θα ήθελα και στους 2 φίλους να αποφεύγουμε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, που δεν προάγουν τον διάλογο.

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Περί Ιουλιανού του ΜΕΓΑ ή Παραβάτη Μέρος 1ο.

Θεωρώ ότι όσα έχουν φτάσει σε μας και που ΔΥΣΤΥΧΩΣ ακόμα διδάσκονται στα σχολεία μας, είναι πέρα για πέρα ανακριβή.

Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά κάποια στοιχεία του Μεγάλου αυτού Ανδρός:

Ο Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός γεννήθηκε το Μάιο του 332 μ.ν.χ στη Κωνσταντινούπολη. Πατέρας του ήταν ο Ιούλιος Κωνσταντίνος, ετεροθαλής αδελφός του "Μεγάλου" Κωνσταντίνου και μητέρα του η Βασιλίνα, κόρη αριστοκρατικής οικογένειας που πέθανε 5 μόλις μήνες μετά τη γέννηση του Ιουλιανού. Και ο πατέρας του δολοφονήθηκε (πράγμα σύνηθες για το Βυζάντιο και του τρόπου ζωής των Βυζαντινών), 3 μήνες μετά από το θάνατο του "Μεγάλου" Κωνσταντίνου (22 Μαΐου 337) όταν ο Ιουλιανός ήταν 5 ετών. Η αυτοκρατορία αφέθηκε στους 3 γιους του Κωνσταντίνου του "μέγα": Κώνστα, Κωνστάντιο και Κωνσταντίνο.

Την εκπαίδευση του Ιουλιανού, την ανέλαβε στην παιδική του ηλικία ο επίσκοπος Νικομήδειας, Ευσέβιος. Αυτός τον εισήγαγε στη μελέτη των Αγίων Γραφών, ενώ παράλληλα σχεδόν ο Μαρδόνιος, παιδαγωγός και της μητέρας του Ιουλιανού, τον δίδαξε τα Κλασσικά Γράμματα μέσα από το Ομηρικό Έργο, την Ελληνική Φιλοσοφία μέσα από τα γραπτά του Πλάτωνα και γενικά του ενέπνευσε την μεγάλη αγάπη που είχε ο Ιουλιανός για ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Μαζί με τον αδερφό του Γάλλο (μελλοντικό κληρονόμο του θρόνου) ζει έγκλειστος στη Καππαδοκία.

Το 354 στο Μιλάνο ο Κωνστάντιος δολοφονεί (τι πρωτότυπο!!!) τον διάδοχο του θρόνου Γάλλο όπως ακριβώς είχε πράξει και στο παρελθόν (337) με ΟΛΑ τα μέλη της οικογένειας του Ιουλιανού. Εδώ τον Ιουλιανό τον γλίτωσε περισσότερο ο διανοούμενος χαρακτήρας του, παρά η Αυτοκράτειρα Ευσέβια όπως λέγεται.

Το καλοκαίρι του 355 πηγαίνει στην Αθήνα για σπουδές. Είχε για συμμαθητές του τους Μέγα Βασίλειο και Γρηγόριο Ναζηανζινό!!!

Το ίδιο έτος ο Κωνστάντιος του δίνει για γυναίκα του την Ελένη και τον ανακηρύσσει Καίσαρα της Γαλατίας.

Το Νοέμβριο του 361 πεθαίνει ο Κωνστάντιος και πανηγυρικά ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Ιουλιανός.

Από το 361 έως το 363 (2 μόλις χρόνια) σαν Αυτοκράτορας εξέδωσε διατάγματα περί της Ανεξιθρησκίας, ανακαλεί από την εξορία τους ορθόδοξους Χριστιανούς που είχαν εκδιωχθεί από τον αρειανιστή Κωνστάντιο, σταματά δια νόμου τις κρατικές επιχορηγήσεις προς την Χριστιανική Εκκλησία, απαγορεύει να τον αποκαλούν "Δεσπότη", προσπαθεί να συμφιλιώσει τους Εθνικούς με τους Χριστιανούς.

Παρόλα ταύτα σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους χριστιανούς, εκδίδει διατάγματα που αποκλείουν τους χριστιανούς δασκάλους από τη παιδεία, απαγορεύει τα κληροδοτήματα προς την εκκλησία, τους επιβάλει να επισκευάσουν τις όποιες ζημιές προξένησαν στα ιερά των εθνικών.

Η απάντηση των χριστιανών προς τη στάση του αυτοκράτορα, είναι να πυρπολήσουν (οι χριστιανοί…) το ναό του Απόλλωνα στη Δάφνη της Αντιοχείας.

Ο ΜΕΓΑΣ ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ δολοφονήθηκε από τον φερόμενο σαν άγιο ΜΕΡΚΟΥΡΙΟ....

Πολύ περιληπτικά αυτό είναι ένα μικρό χρονολόγιο του Ιουλιανού.

Ας δούμε τώρα τι λέχθηκε γι' αυτόν το Μεγάλο Άνδρα και τι ΑΚΟΜΑ (!!!) υποστηρίζεται γι' αυτόν.

Καταρχάς αποκαλείται "Παραβάτης".
Αλήθεια, τι παρέβηκε για να τον αποκαλούν ακόμα και ΣΗΜΕΡΑ έτσι;;;;
Τον κατηγορούνε ως "Παραβάτη" επειδή είχε ως όνειρό του την αναγέννηση του Ελληνικού Πνεύματος;;;

Ήταν αντικειμενικός στις θέσεις του και λειτούργησε ως Αυτοκράτωρ, δηλαδή δίκαια. Αναγνώρισε ότι με το φανατισμό της νέας θρησκευτικής επικράτησης θα ερχόταν γρήγορα κάποια στιγμή το τέλος της εθνικής θρησκείας, όμως δεν την επέβαλε, ούτε δια νόμου, ούτε και δια της βίας.

Ο ίδιος πίστευε ότι η Ελληνική φυλή που είχε δημιουργήσει τον απαράμιλλο Ελληνικό πολιτισμό, ήταν η εκλεκτή φυλή του Θεού.
Ο ίδιος φώναζε με υπερηφάνεια,

" Έλλην ειμί " (ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ)

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Περί Ιουλιανού του ΜΕΓΑ ή Παραβάτη Μέρος 2ο.

Από την επιστολή προς τον Αρχιερέα Θεόδωρο μπορούμε να αντιληφθούμε τη θέση του και την άποψή του τόσο για την Εθνική Θρησκεία όσο και για την Νέα που ανέτειλε στον ορίζοντα της ιστορίας:

"…Όταν λοιπόν αντικρίζουμε τα αγάλματα των θεών, ας μην τα βλέπουμε σαν σκέτες πέτρες ή ξύλα, αλλά ούτε να θεωρούμε πώς είναι οι ίδιοι οι θεοί…"

"…Όποιος λοιπόν αγαπάει τους θεούς αντικρίζει με ευχαρίστηση τα αγάλματα και τις εικόνες των θεών, νιώθοντας την ίδια στιγμή σεβασμό και ρίγος καθώς το βλέπουν, αόρατοι, οι θεοί…"

"…Ας μη χάνει λοιπόν κανείς τη πίστη του στους θεούς, επειδή βλέπει και ακούει ότι κάποιοι φέρθηκαν υβριστικά προς τα αγάλματα και τους ναούς…"

"…Οι Ιουδαίοι προφήτες, τι έχουν να πούνε για τον ναό τους που 3 φορές γκρεμίστηκε και ακόμα δεν έχει ανεγερθεί; Δε το είπα αυτό χλευαστικά, εγώ που πρώτος ύστερα από τόσα χρόνια σκέφτηκα να ανοικοδομήσω προς τιμή του θεού που λατρευόταν σε αυτόν…"


Θέλουν λοιπόν, τον Εστεμμένο Φιλόσοφο να προσπαθεί να ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΙ τα πράγματα. Αλλά αυτή είναι η άποψη της εκκλησίας την οποία μετά βδελυγμίας απορρίπτω.

Αν ήθελε κάτι τέτοιο θα το είχε ΚΑΝΕΙ, αλλά δεν ήταν "ένας ακόμα ρωμαίος αυτοκράτορας", που σε ότι δε συμφωνούσε με τις απόψεις του, ΑΠΛΑ το κατέσφαζε ακόμα και αν ήταν παιδί του ή γυναίκα του όπως ΗΔΗ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ο πρώτος αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ο Α' (ο επονομαστείς Μέγας).

ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ και το έργο που προσπάθησε να φέρει εις πέρας, αλλά δε τον άφησαν, ήταν να ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΕΙ τα συστήματα του Χριστιανισμού και της Εθνικής Πίστης, αλλά αυτό είναι απλά μια υπόθεση, αυθαίρετη και δική μου.

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Περί Ιουλιανού του ΜΕΓΑ ή Παραβάτη Μέρος 3ο.

Του καταμαρτυρούνε πράξεις γελοίες και ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ. Να τι λένε ότι έκανε ή ότι έγινε:

1)Ότι ξεκοίλιαζε έγκυες γυναίκες, έσφαζε τα μωρά τους και ότι με τα σπλάχνα τους έκανε οιωνοσκοπίες!
2) Ότι έθαβε τα κεφάλια των μωρών κάτω από τα είδωλα!
3) 'Οτι στο νεκροκρέβατό του εκτυλίχθηκε η εξής σκηνή:

"...Λαβωμένος καθώς ήταν και με το χέρι του γεμάτο αίμα, ράντισε τον αέρα και είπε, Με νίκησες Χριστέ, με γέμισες Ναζωραίε. Και έτσι την άρρωστη ψυχή του απέρριψε με πολλές δυσφημίες προς τους θεούς του, αποκαλώντας τους απατεώνες, πλάνους και ψεύτες..."

Αλήθεια, ποιος έψαξε να βρει από πού μας έρχονται αυτές οι "ιδίοις ώμασι" μαρτυρίες;; Γιατί είναι ΤΟΣΟ λεπτομερώς καταγεγραμμένες, που ΜΟΝΟ αν ήταν κάποιος μπροστά θα μπορούσε να τις ξεστομίσει.
Οι μαρτυρίες αυτές εμφανίστηκαν στο βιβλίο του Γεωργίου Κέδρινου με τίτλο: "Σύνοψις ιστοριών, από Κτίσεως Κόσμου και μέχρι της βασιλείας Ισαακίου του Κομνηνού".

Ο συγγραφέας λοιπόν του έργου που έζησε τον 11ο αιώνα παρακαλώ, κατάφερε πρώτος και μόνο αυτός 700 χρόνια μετά από τον Ιουλιανό, να εξασφαλίσει ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ, την αποκλειστικότητα ΟΛΩΝ των παραπάνω!!!

Ως σκεπτόμενος άνθρωπος και ΕΛΛΗΝΑΣ, αδυνατώ να πιστέψω κάτι τέτοιο, παρόλα ταύτα, σε όλα τα βιβλία, αυτά λέγονται!!!

Το πιστεύω του Ιουλιανού ήταν ένα και με αυτό λειτούργησε ως αυτοκράτωρ και νομίζω πως αυτό θα πρέπει να το έχουμε καλά μέσα στη σκέψη μας:

"Καλύτερα να διδάσκεις τους ΑΝΟΗΤΟΥΣ και όχι να τους τιμωρείς."

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή (πρωτοχριστιανική) υπάρχει η άποψη από πολλούς ότι ο Ιουλιανός απλά προσπάθησε να αναβιώσει κάτι που ήταν ΗΔΗ εκφυλισμένο με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αντισταθεί στην ορμή της "νέας" θρησκείας που ανέτειλε.


Φυσικά δε μου αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ που το λέω, αλλά ΣΥΝΗΘΩΣ για να έρθει κάτι "νέο" να αντικαταστήσει το παλαιό, θα πει πώς το παλαιό, δεν μπορεί να προσφέρει πλέον!!! Αλλά δε μπορεί να προσφέρει η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ή οι άνθρωποι που το "υπηρετούν" δεν έχουν "βάθος" για να φανερώσουν την "ουσία" του παλαιού στους συνανθρώπους τους;

Θα είμαι κατηγορηματικός: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ... με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κάνουν ΣΩΣΤΑ το λειτούργημά τους και να δώσουν την ευκαιρία να έρθει κάτι "νέο" για να πάρει τη θέση του "παλαιού".

Ο Ιουλιανός ήταν ΕΞΑΙΡΕΣΗ και μάλιστα ΦΩΤΕΙΝΗ.

Πάντως αν παρατηρήσουμε καλά τις μέρες μας ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ κατά τη γνώμη μου το ίδιο γίνεται...

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι:

Ο Ιουλιανός υπήρξε η προσωπικότητα που κυριολεκτικά τρόμαξε τους ΕβραιοΧριστιανούς. Και τα μόλις δύο χρόνια της Βασιλείας του (361-363 μ.ν.χ) στάθηκαν ικανά να κυριεύσουν με τόσο τρόμο τους θρησκευτικούς και πολιτικούς σφετεριστές του Ελληνικού κόσμου ώστε παρά την δολοφονία του (από τον κατόπιν ονομαζόμενο Αγιο Μερκούριο) από τους ίδιους και ακόμη χειρότερα, παρά τους 16 αιώνες που πέρασαν, δεν έπαψαν ούτε στιγμή να μισούν ακόμη και σήμερα τη μνήμη του και να εξαπολύουν κατάρες εναντίον του.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΗΧΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ.

ΕΚΕΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΜΟΧΘΗΡΙΑ, ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.

Μετά από εκεί επικράτησε ο Μεσαίωνας που ακόμα και σήμερα τρώει από τις σάρκες του Ελληνισμού.

ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΣΑ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ.

Οράτε το μέλλον, ευγένειαν ασκείτε, επαινείτε αρετήν
Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!

cummulus είπε...

Τι ναπεί κανείς γι΄αυτά που γράφει ο Επικ. Απολλ.; Από που νάρχίσει;
Ας πούμε από το εξής: Είναι, γράφει, εναντίον των θρησκειών. Εγώ βλέπω ότι είναι εναντίον του Χριστιανισμού. Αυτό βέβαια είναι σύνηθες για πολλούς αντιχριστιανούς και χριστιανομάχους. Λένε ότι είναι αντι-θρησκοι για να καλύπτουν τον αντι-χριστιανισμό τους.
Για τον Ιουλιανό τώρα. Γράφει ότι τον σκότωσε ο....(αγιος)Μερκούριος! Χαχα! Το άλλο με τον Τοτό θα μας το πεί;; Παρακαλὠ ν΄αναφέρει τις πηγές του. Μην τρελλαθούμε τώρα!
Σε ότι αφορά την σημείωση του ΘΑΝΟΥ ότι ο Ιουλ. υπήρξε ικανός στρατιωτικός, ναι όντως, στην δύση είχε μεγάλες επιτυχίες. Στην ανατολή όμως εναντίον των Περσών έπαθε πανωλεθρία. Γιατί άραγε αυτός, ο μέχρι τότε ικανός στρατιωτικός την ¨πάτησε", μήπως άρχισε να πιστεύει-κατά παρέκλιση του -"ορθού" φιλοσοφικού λόγου, ο κατά τ΄ άλλα εστεμμένος φιλόσοφος - σε μαντείες, αστρολογίες και τα τοιαύτα; Λέω, μήπως;;
Και, εν πάσει περιπτώσει, αν ο Ι. ήταν "Ελληνας" επειδή έτυχε ελληνικής (φιλοσοφικής δηλαδή) παιδείας, γιατί να μην είναι "Ελληνες" και οι συμμαθητές του Αγιοι, αφού έτυχαν της αυτής παιδείας;; Ε;;
Και κάτι άλλο με αυτό το πάνχαζο ζήτημα, πως "Ελληνες είναι όσοι έτυχαν ελληνικής (φιλοσοφικής) παιδείας." Οσοι στην αρχαία εποχή, δεν είχαν την δυνατότητα να σπουδάσουν-και δεν σπούδασαν- στις φιλοσοφικές σχολές, για να τύχουν έτσι της ελληνικής παιδείας, δεν ήταν έλληνες; Δεν ήταν έλληνες ολοι οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, και όλοι οι εις
-μάχοι;; Εκτός και αν μου πεί κάποιος ότι όλοι αυτοί οι μαχητές είχαν φιλοσοφική παιδεία, πράγμα ανόητο.
Αλλοτε για την ελληνικότητα μας, οι αρχαιόπληκτοι, προτάσσουν το "όμαιμον" και άλλοτε την "ελληνική παιδεία"
Ας διαλέξουν επιτέλους!

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Στον διάλογο είμαι ανοικτός προσπαθώ δε απέναντι σε ύβρεις να κρατηθώ.
ΓΗΡΑΣΚΩ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΣ
[ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ]
vs
ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ
[ΠΑΤΕΡΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ]


ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΣΙΜΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ;
Κατηγορηματικά λέγω ΟΧΙ.

Ας δούμε τον Ανθελληνισμό του Χριστιανισμού

"Θεολόγω σου στόματι, Θεολόγε Γρηγόριε, Θεολόγω γλώττη τε εφανέρωσας, τον εν Τριάδι υμνούμενoν, Θεόν ομοούσιον, τον Πατέρα και Υιόν, και το Πνεύμα το Άγιον, και εξήρανας, την μωρίαν των Ελλήνων και το ψεύδος, την αλήθειαν κηρύττων, τοις θεοφθόγγοις σου ρήμασι."
(Μικρός Εσπερινός, σελ. 203, διαβάζεται 25 Ιανουρίου.)

"Εξέστησαν δαίμονες, και Έλληνες οι άθεοι, βλέποντες τας χείρας κεκομμένας, και κρεμαμένας του σώματός σου δεινώς, Δουκός του παντόλμου υβριστού, συ δ' ως χριστομίμητος, τούτον αύθις υγίανας."
(Κανόνας, Ωδή ε', σελ. 65)

"Μανίας, ελληνικής το φρύαγμα, κατεπατήσατε, θεία συνέσει Μάρτυρες Χριστού, και σοφία κοσμούμενοι, ή αντιπείν ουκ, ίσχυσαν, οι ευσεβέσιν αντικείμενοι."
(Κανόνας, Ωδή α', σελ. 91)

"Σοφία κρείττονι, καλλωπιζόμενος, τους σοφούς των Ελλήνων θεαρχικώ, σθένει απεμώρανας, και εναθλήσας καρτερώς, νίκης στέφανον απείληφας."
(Κανόνας, Ωδή δ', σελ. 84, 22 Μαρτίου.)

"Μάρτυρες Χριστού πανεύφημοι κατακρατούσης ποτέ της Ελλήνων σκαιότητας και ωθούσης άπαντας προς αθέμιτα βάραθρα..."
(Εσπερινός, σελ. 111, 28 Απριλίου.)

"Θείου Πνεύματος τη φωταυγία, σκότος έλυσας πολυθεϊας και κατήργησας Ελλήνων μυθεύματα..."
(Ορθρος, σελ. 42, 10 Μαϊου.)

"Σταθηράν επιδεικνύμενος την ένστασιν, Μάρτυς Ευτύχιε, τους των Ελλήνων σοφούς ανδρείως κατήσχυνας..."
(Κανόνας, Ωδή ζ', σελ. 104)

"Σοφία Θεού, Ιουστίνος ο σοφός, κεκοσμημένος, την των Ελλήνων απεμώρανεν φιλοσοφίαν εν χάριτι..."
(Κανόνας, Ωδή ζ', σελ. 8, 1 Ιουνίου.)

"Των τυράννων ήλεγξας τας πονηράς επινοίας και Ελλήνων ήσχυνας την αθεώτατην πλάνην..."
(Κοντάκιο κανόνα, σελ. 69, 18 Ιουνίου.)

"Ανδρικώ φρονήματι ηυτομόλησας και των Ελλήνων σεβάσματα ως κόνιν ελέπτυνας..."
(Αίνοι, σελ. 94, 17 Ιουλίου.)

"Έρρει των Ελλήνων τα σαθρά πλάνης σεβάσματα και σεσιγήκασι της ματαιότητος άπασαι αι διπλόαι και το ψεύδος αυτών..."
(Κανών, Ωδή η', σελ. 122, 23 Ιουλίου.)

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Ο Ανθελληνισμός του Χριστιανισμού – Μέρος 2ο


"... και θεούς εξηφάνισας των Ελλήνων δυνάμει του πνεύματος..."
(Κανόνας σελ. 126, 23 Αυγούστου.)

"Σοφίαν ευράμενος, την ενυπόστατον απεμώρανας Ελλήνων την σοφίαν..."
(Κανόνας, Ωδή α', σελ. 134)

"Οι των Ελλήνων σοφοί ηττηθέντες τοις σοφοίς δόγμασιν..."
(Κανόνας, Ωδή ε', σελ. 137, 22 Σεπτεμβρίου.)

"Σοφώτατα της Ελληνικής κατεφρόνησας σοφία, ένδοξε..."
(Ωδή η', σελ. 15, 2 Οκτωβρίου.)

"Καταπτύσας των στωικών φιλοσόφων, των απορρήτων μυστηρίων γνώστης εγένετο..."
(Δοξαστικό εσπερινού, σελ. 16, 3 Οκτωβρίου.)

"... ότι πάσαν Ελλήνων απετέφρωσεν μανίαν..."
(Οίκος, σελ. 82, 14 Οκτωβρίου.)

"… πάσαν πλάνην των Ελλήνων έλεγξας την πολύθεον και ψευδώνυμον γνώσιν…"
(Εξαποστειλάριον, σελ. 88, 15 Οκτωβρίου.)

"… όθεν προ του θανάτου την Ελλήνων μανίαν, πάλιν δε μετά πότμον, της αιρέσεως ζάλην ελάσαντες."
(Κάθισμα, σελ.122, 22 Οκτωβρίου.)

"… Αίγλην φωτιζόμενος, σοφέ, της τρισηλίου λάμψεως σκότος διέλυσας Ελλήνων δυσφημίας…"
(Κανόνας, Ωδή α', σελ. 182, 30 Οκτωβρίου.)

"Μονάδα τρισάριθμον, ομολογήσαντες Άγιοι, τών Ελλήνων ελύσατε, πολύθεον φρόνημα, και μωράν σοφίαν, τή νομιζομένη, μωρία είναι παρ’ αυτοίς, Σταυρού δυνάμει μακαριώτατοι, υφ’ ού ενδυναμούμενοι, τάς χαλεπάς τών κολάσεων, υπεμείνατε μάστιγας, θαρσαλέω φρονήματι."
(Εσπερινός, σελ. 106, 15 Νοεμβρίου.)

"... των γαρ αλιέων ζηλώσας την παρρησίαν και την σκηνορράφων θεολογίαν, την Πλάτωνος μυθολογίαν και την στωικήν φλυαρίαν λόγοις και έργοις κατέρραξε..."
(Δοξαστικό Εσπερινού, σελ. 122, 18 Νοεμβρίου.)

"Τών Ελλήνων λιπών άπασαν την ματαιότητα, των Χριστού Μαβητών τά ψυχωφελή διδάγματα ηγάπησε λίαν Πλάτων ο θεόφρων, Διό και ώφθη πάσιν αιδέσιμος, και άγκυρα πίστεως εν τη ποτρίδι, ης καί η κλήσις σαφώς Άγκυρα υπάρχει, Καλώς γαρ τούτον εκθρεψαμένη, βεβαίαν σκέπην κατ’ εχθρών, και αντιλήπτορα θερμόν εν πολέμοις ευρίσκει, καθ’ εκάστην εκβοώσα προς αυτόν, Βαρβάρων ρύσαι την πόλιν σου Άγιε."
(Οίκος, σελ. 124, 18 Νοεμβρίου.)

"Ευστράτιος, ο της Ελλήνων μυθοπλασίας στηλιτευτής και της χριστιανών θεοσοφίας κήρυξ..."
(Αίνοι, σελ. 98, 13 Δεκεμβρίου.)

ΕΡΡΩΣΟ

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Ας δούμε κάποιους από αυτούς που μας κυβερνούν

Ο πατέρας του Ε. Βενιζέλου λεγόταν Μπεν Ζελόν, την κοπάνησε από την Θεσσαλονίκη μπαίνοντας σε ένα καράβι το οποίο κατευθυνόταν στην Κρήτη, το "Κυριάκος" το υιοθέτησε από έναν ναυτικό του καραβιού ο οποίος ήταν στο νοσοκομείο οπότε βρήκε και την ευκαιρία, και έτσι το Μπεν Ζελόν έγινε Κυριάκος Μπενζελόν Μπενιζέλος-Βενιζέλος. ("φαυλοκρατία" Αντωνακέας)

Ο κομμουνισμός κατασκευάστηκε από Εβραίο με εβραϊκή τραπεζική χρηματοδότηση. Ξέρετε ποιοι είναι οι τρεις Εβραίοι που ιδρύσαν το ΚΚΕ?

Ξέρετε ότι η γυναίκα του Γ. Παπανδρέου (και μαμά του Ανδρέα) ήταν Εβραία;

Ξέρετε ότι το πραγματικό όνομα του Κων. Σημίτη είναι Ααρόν Αβουρι;

Ξέρετε ότι το πραγματικό όνομα του Γ. Ράλλη είναι Ραούλ;

Ξέρετε από που κρατάει η σκούφια των Καραμανλήδων; του Μητσοτάκη που είναι συγγενείς με τον Εβραίο Βενιζέλο;

Και πολλών άλλων ....

cummulus είπε...

Με τα νέα του σχόλια ο Επικ Απόλλων είσάγει νέες ανακρίβειες.
Τι αν πρωτοπρολάβεις σ΄αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος για το σχόλιο μου τηρεί σιγή ιχθύος.
Ας συνεχίσουμε όμως.
Γράφει το εξής (στην ανάρτηση)
Ο7. Η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Θεοδωρίδης, αυτός που μας έμαθε τον ΕΠΙΚΟΥΡΟ, έλεγε:

Ο αρχαίος κόσμος ήρθε σ' εμάς θλιβερά θριματισμένος. Μεγάλο μέρος από τα γραπτά του μνημεία χάθηκε, οι οικοδομές σωριάστηκαν, τ' αγάλματα και τ΄ αγγεία κατακομματιάστηκαν και θάφτηκαν κάτω από τα χώματα ή κάτω από μεταγενέστερα χτίσματα. Μα το πιο αξιοθρήνητο, η κληρονομιά των Αρχαίων παραδόθηκε σ' εμάς ακρωτηριασμένη, παρεξηγημένη και παραμορφωμένη από τις γενεές που μεσολάβησαν..." ΧΙ.

Ο μακαριστός - με την ιδιάζουσα και γοητευτική του γραφή - καθ. Χ Θεοδωρίδης, έμαθε και σε ΕΜΑΣ τον Επίκουρο. Το σύγραμμα του ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ (Εκδόσεις του Κήπου, 1954) βρίσκεται στην βιβλιοθήκη μας από την ηλικία των 17 ετών.Κατά συνέπεια εύκολα βλέπουμε ότι από την σελίδα αρ .1, ο. Επικούρειος Απόλλων. χρησιμοποιεί – διαστρεβλωτικά - ΤΜΗΜΑ μόνο του κειμένου, υπονοώντας ότι ο Θεοδωρίδης κατηγορούσε τον χριστιανισμό για την κατάντια του αρχαίου κόσμου. Προσέξτε το τμήμα του κειμένου με το οποίο ο Θεοδωρίδης συμπληρώνει την σκέψη του,
:’’Το κλίμα των ύστερα από τον Αλέξανδρο χρόνων (και όχι το κλίμα των μετά Χριστού χρόνων, σημειώνω εγώ), η επιγονική ιδιοσυγκρασία και το μυστικό θεοκρατικό πνεύμα καθόρισαν την μονόπλευρη επιλογή του θησαυρού των Αρχαίων και την ανάστροφη αξιολόγηση του.»
Διαβάστε σε συνέχεια τα δύο τμήματα, αυτό που παρέθεσε ο Απολλ. Επίκουρος και αυτό που παρέλειψε, και βγάλτε συμπέρασμα για το αν ο Θεοδωρίδης υπονοεί αυτό που υπονοεί ο Επικ. Απόλλων. Σημειώστε ακόμη ότι τελειώνει η παράγραφος του κεφαλαίου. Δηλαδή δεν παραλείπω τίποτε.
Διαστρέβλωση πλήρης δηλαδή. Και κάτι ακόμη. Οποιος διαβάσει το βιβλίο, και πρέπει να το διαβάσει, θα δεί ο όρος «θεοκρατία» που εννοεί ο Θεοδ. δεν είναι αυτός που εννούν οι αντιχριστιανοί, δεν αποδίδεται δηλαδή στο Βυζάντιο.

Σε άλλη ανακρίβεια, από τα νεώτερα – πλέον -σχόλια του, γράφει::
ΓΗΡΑΣΚΩ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΣ
[ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ]
vs
ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ
[ΠΑΤΕΡΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ]

Λοιπόν, ο Σωκράτης όντως είπε το «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Ας μας φέρει όμως πηγές, κείμενα, συγγραφέα, οτιδήποτε θέλει που να τεκμηριώνει την ανακρίβεια του, για το ότι, το «πίστευε και μη ερεύνα» το είπε κάποιος πατέρας της εκκλησίας. Είναι μία διαχρονική πλάνη, που καταντά διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αντίθετα μάλιστα ισχύει το¨Ερευνάτε τα Γραφάς¨ ( ότι αυταί ομιλούσι περί εμού, Κατά Ιωάννη ευαγγέλιο) ως εντολή του Χριστού. Περιμένω και εδώ τις αποδείξεις του Επικ. Απόλλ. τις οποίες βέβαια δεν θα φέρει γιατί απλούστατα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Όμως τέτοιες διαστρεβλώσεις τις χρησισμοποιεί θριαμβευτικά!
Σε ότι αφορά τώρα τις παραθέσεις εκκλησιαστικών χωρίων, τα οποία χρησιμοποιούν το επίθετο «Ελληνας» δυστυχώς ποτέ δεν θα μπορέσει να καταλάβει –γιατί δεν θέλει, και δεν τον συμφέρει – την έννοια αυτού του όρου στην υμνολογία. Μπορεί να το καταλάβει. Δεν θέλει όμως, γιατί στην ουσία σ΄αυτήν την πλάνη στηρίζεται ο αντιχριστιανισμός του.
Κατά τ΄άλλα, περιμένω:
1) Τις πηγές του για το αν ο Μερκούριος σκότωσε τον Ιουλιανό,
2) Αν το κείμενο του Θεοδωρίδη που παρέλειψε αυτός και που συμπλήρωσα εγώ, είναι αυθεντικό,
3) Τις πηγές του , για την θέση του πως το, « πίστευε και μη ερεύνα»΄ συνιστά διδασκαλία της εκκλησίας μας.
Θα έχω απαντήσεις αγαπητέ Επικούρειε Απόλλωνα;

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Απέναντι σε Λασπολόγους έχω μάθει ένα πράγμα: πάντα να έχω πηγές και βιβλιογραφία:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νο1:
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ


ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΤΙ: ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΙΟΥΛΙΑΝΟ.

Εκδόσεις: Ορθόδoξον Ίδρυμα
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
Τσιμισκή 37 - 11472 Αθήνα

Εβδομαδιαία έκδοσις
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ : Ορθ. Ίδρ. Ο Απ. Βαρνάβας
ΕΚΔΟΤΗΣ : Ορθ. Ίδρ. Ο Απ. Βαρνάβας
Δ/ΝΤΗΣ : Μαρία Καραγιάννη

Συγκεκριμένα στο μικρού μεγέθους, αχρονολόγητο & χωρίς να αναφέρεται το όνομα του συγγραφέως βιβλιαράκι ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ: Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ στις σελίδες 8,9,10 & 11 σε ολόκληρο κεφάλαιο με τίτλο:
Η συνάντησή του με τον Ιουλιανό Παραβάτη γράφει:
Εκείνο, τον καιρό μαθαίνοντας ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ξεκίνησε για πόλεμο εναντίον των Περσών κι ότι επρόκειτο να διαβεί από τα μέρη της Καισαρείας, βγήκε από την πόλη μαζί με τον λαό να τον προϋπαντήσει και σαν βασιλιά και σαν παλιό γνώριμο του, από την εποχή που εσπούδαζαν μαζί στην Αθήνα. Ο Ιουλιανός εζήτησε από τον Άγιο να του προσφέρει κάποιο δώρο από ό,τι συνήθως έτρωγε. Αυτός δε του πρόσφερε τρία κριθαρένια ψωμιά. Ο βασιλιάς δέχθηκε το δώρο
και διέταξε τους ανθρώπους του να κόψουν από τα χωράφια και να προσφέρουν στον Άγιο για ανταμοιβή δήθεν ένα μάτσο γρασίδι. Τότε ο Άγιος στράφηκε σε αυτόν και του είπε: "Εγώ, βασιλιά, σας πρόσφερα, σύμφωνα με ότι μου ζητήσατε, από ό,τι αληθινά τρώγω. Η δε μεγαλειότητά σας ευαρεστήθηκε να με ανταμείψει όμοια με την τροφή, που φαίνεται ό,τι συνηθίζετε να τρώγετε". Ο βασιλέας, εξαγριώθηκε από την ανέλπιστη και τολμηρή αυτή απάντηση του Άγιου στην υβριστική εκείνη προσφορά του. Λάβε - του είπε - προς το παρόν αυτό το δώρο, και όταν νικητής επιστρέψω από την Περσία, θα δώσω την πρέπουσα αμοιβή και σε σένα και στον καθυστερημένο αυτό λαό, που διδάσκεις να περιφρονεί και ατιμάζει τους θεούς, που εγώ προσκυνώ και σέβομαι>>.

Με τέτοια πρόθεση ο Ιουλιανός αναχώρησε, αλλά δεν αξιώθηκε να πραγματοποιήσει την απειλή του. Ο δε Άγιος, αφού εισήλθε στην πόλη, και αφού κάλεσε όλο το πλήθος του λαού, πρώτα μεν ανέφερε σε αυτούς τις απειλές του βασιλέα, έπειτα δε τους συμβούλευσε λέγοντας: "Μη λυπηθείτε, αδελφοί μου Χριστιανοί, τα χρήματά σας, μόνο φροντίστε για τη ζωή σας. Πηγαίνετε λοιπόν, και φέρετε τα χρήματά σας για να τα συνάξουμε σ' ένα τόπο, και όταν ακούσουμε ότι επιστρέφει ο βασιλέας, να τα βάλουμε σωρούς στο δρόμο. Τότε αυτός αφού τα δει, σαν φιλοχρήματος που είναι, ίσως ημερωθεί, και δεν κάνει εναντίον μας ότι σκέπτεται". Οι δε Χριστιανοί απήλθαν και έκαναν όπως παράγγειλε σε αυτούς ο Άγιος, φέρνοντας αμέτρητα είδη από χρυσάφι, ασήμι, και λίθους. Ο δε Άγιος αφού δέχθηκε την προαίρεσή τους, τα έβαλε στο σκευοφυλάκιο, επιγράφοντας και το όνομα του καθένα, για να φυλάττονται, μέχρι που θ΄ ακούσουν για την επιστροφή του βασιλέα.

... συνεχίζεται --->

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

--- Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ

Όταν δε έμαθε ο Άγιος, ότι επιστρέφει ο βασιλέας, αφού εμάζεψε το πλήθος των Χριστιανών μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά, τους πρόσταξε να νηστεύσουν τρεις μέρες. ΄Έπειτα αφού τους παρέλαβε ανέβηκε στο όρος της Καισαρείας, που μέχρι σήμερα ονομάζεται του Διδύμου, διότι έχει δυο κορυφές, στις οποίες υπήρχε και ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στο ναό αυτό, ενώ οι Χριστιανοί προσεύχονταν με συντριμμένες τις καρδιές στην Υπεραγία Θεοτόκο να διασκορπίσει τη βουλή του ασεβέστατου βασιλέα, είδε ο Άγιος πλήθος στρατιές ουράνιες που εκύκλωναν το όρος και στο μέσο αυτών κάποια γυναίκα που καθόταν σε θρόνο με δόξα πολλή, να λέει στους Αγγέλους που στέκονταν γύρω της: "Να μου καλέσετε τον Μερκούριο, ο οποίος αφού φύγει θα φονεύσει τον εχθρό του υιού μου, τον Ιουλιανό". Εφάνηκε δε στον Άγιο Βασίλειο, ότι ήλθε και ο μάρτυρας Μερκούριος ντυμένος τ΄ άρματά του και αφού έλαβε διαταγή από τη γυναίκα εκείνη, που ήταν η Υπεραγία Θεοτόκος, απήλθε γρήγορα.
Μετά δε που απήλθε ο μάρτυρας Μερκούριος, προσκάλεσε η Παναγία τον Άγιο Βασίλειο και του έδωσε Βιβλίο, που είχε γραμμένη όλη τη δημιουργία της κτίσης, ως και τον άνθρωπο που ήταν πλασμένος από τον Θεό. Και στη μεν αρχή του Βιβλίου ήταν επιγραφή που έλεγε "πες", στο τέλος δε του Βιβλίου, εκεί που έγραφε για την πλάση του ανθρώπου, έγραφε "σώσει". Αυτή την οπτασία βλέποντας ο Άγιος αμέσως ξύπνησε. Αλλά για να μην υπάρξει αμφιβολία ποιο ήταν το νόημα της οπτασίας για το βιβλίο, ας το κάνουμε καθαρό. Ο Άγιος έγραψε ερμηνεία στην Εξαήμερο του Μωϋσή, που διηγείται, πως, έκανε ο Θεός τον ουρανό και τη γη, τον Ήλιο, τη Σελήνη, τις θάλασσες, τα ζώα και όλα τα αισθητά κτίσματα. Όταν δε επρόκειτο να γράψει και για την έκτη μέρα, δηλαδή, πως έπλασε ο Θεός τον Αδάμ και την Εύα, τότε σ΄ εκείνες τις ημέρες απέθανε ο Άγιος και άφησε το βιβλίο ατελείωτο. Ύστερα δε ο αδελφός του Γρηγόριος, που εχρημάτισε, Αρχιεπίσκοπος Νύσσης έγραψε για την πλάση του ανθρώπου, και το ετελείωσε.

Αλλά ας έλθουμε πάλι στη διήγησή μας. Όταν είδε ο Άγιος την οπτασία, αμέσως πήρε μερικούς από τους κληρικούς και κατέβηκε στην πόλη. Ήταν δε εκεί ναός του Αγίου Μερκουρίου, στον οποίο βρισκότανε το λείψανό του, και τα άρματά του, που ετιμώνταν από τους χριστιανούς, διότι ο Άγιος Μερκούριος εκεί στην Καισάρεια εμαρτύρησε πριν 100 χρόνια επί της βασιλείας Βαλεριανού και Βαλερίου. Στο ναό αυτό εισερχόμενος ο Άγιος, και μη βρίσκοντας το λείψανο και τα άρματα, ερωτούσε τον σκευοφύλακα της εκκλησίας, τι έγιναν. Εκείνος δε μη ξέροντας την υπόθεση, έκανε φοβερούς όρκους ότι δεν γνώριζε την αιτία. Τότε αντελήφθη ο Άγιος, ότι το όραμα ήταν αληθινό, και ότι τη νύκτα εκείνη εφονεύθηκε ο ασεβέστατος βασιλέας. Και αμέσως έτρεξε στο όρος, και λέγει στους Χριστιανούς: "Να χαίρεσθε και να αγαλλιάσθε σήμερα, αδελφοί. Εισακούσθηκε η δέησή μας, διότι ο στυγερός βασιλέας επήρε την πρέπουσα τιμωρία. Δι΄ αυτό, ευχαριστώντας το Θεό, ας πάμε στην πόλη, για να λάβει ο καθένας μας τα χρήματά του". Αυτά ακούοντας οι Χριστιανοί εβόησαν ομόφωνα: "Αν θελήσαμε να τα δώσουμε στον ασεβή βασιλέα, τώρα να μη τα χαρίσουμε στο Βασιλέα του ουρανού και της γης που μας εχάρισε τη ζωή; Ο δε Άγιος αφού επαίνεσε την προθυμία τους όρισε να λάβουν το τρίτο, από ό,τι έδωσε ο καθένας και με τα υπόλοιπα να κτίσουν πτωχοκομεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, γηροτροφεία και ορφανοτροφεία. Με τον τρόπο αυτό εφονεύθηκε ο ασεβέστατος βασιλέας Ιουλιανός στην Περσία σε κάποια μάχη από τον Άγιο Μερκούριο, με την προσευχή του Αγίου Βασιλείου.

cummulus είπε...

Επικούρειε,
είδα την απάντηση σου για τον Μερκούριο, και κατά την πάγια τακτική σου, διαστρεβλώνεις πάλι την παραγματικότητα και μάλιστα με έντεχνο τρόπο. Γράφεις εισαγωγικά ότι η απάντηση σου προέρχεται από ΕΠΙΣΗΜΟ ΦΟΡΕΑ, (για να κάνεις εντύπωση) και ως ΕΠΙΣΗΜΟ ΦΟΡΕΑ αναφέρεις ένα παρα-εκκλησιαστικό ...σωματείο. Α, στο καλό σου, γέλασα πάλι.
Στην ουσία τώρα, θα τοποθετηθώ όταν μου απαντήσεις σ΄ ότι ζήτησα, έτσι για να μην χάνουμε την σειρά.
Περιμένω...(καιμεταξύ μας, σταμάτα αυτά τα περί λασπολογιών, ύβρεων κλπ γιατί απλά κουράζουνε, έτσι κι΄αλλοιώς ξέρω με τι έχω να κάνω, και ξέρεις με τι έχεις να κάνεις).

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Cummulus ... να υποθέσω από το επίπεδο σου ότι είσαι Παπάς ή κάτι τέτοιο?

Μπορεί να έχεις αυτό το λαμπρό βιβλίο στην βιβλιοθήκη σου από 17 ετών, αλλά στην ψυχή σου και στην καρδιά σου έχει φωλιάσει το ερπετό του ΕβραιοΧριστιανισμού κα ιδεν υπάρχει ούτε μέρος για τις ακτίνες του Φωτός και της Αλήθειας του πατρώου Απόλλωνα.

Εγώ δυστυχώς την έκδοση αυτή την έχω σε ψηφιακή μορφή και έχω νεότερη αρκετά ... αλλαγμένη.

Για τα εμετικά υπονοούμενα που μου προσυνάπτεις περί παραποιήσεων κλπ θα μπορούσα να σε στολίσω με ένα σωρό κοσμητικά επίθετα άλλα σέβομαι τον bloger.

Εγώ προσωπικά θα ήθελα αντί τα Χριστιανικά έντυπα και όλες αυτές τις αηδίες που μας έφερναν σπίτι μας μια και από 10 ετών ήμουνα χωρίς πατέρα οι διάφορες θείες να είχα την δυνατότητα να είχα έστω και το βιβλίο της ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ που μου είχε πάρει ο Πατέρας μου και το οποίο μου το εξαφάνισαν όταν πέθανε.

Η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
...Όθεν ο Κωνσταντίνος απεφάσισε να ζητήση την αρωγήν του Θεού όν ετίμησεν ο πατήρ,κατά τον πρώτον μέγαν αγώνα όν προέκειτο ήδη να ανάλαβε.


...Είναι αληθές ότι εν τω υπερβολικώ αυτού ζήλω περί την εκτέλεσιν των χριστιανικών παραγγελμάτων, επεκαλέσατο ενίοτε την αρωγήν των βασανιστηρίων τα οποία άλλοτε, εν ονόματι αυτών εκείνων των παραγγελμάτων, ηγωνίζετο να μετριάση'...


...."...Κατά το προοίμιον τούτο ήθελέ τις νομίσει ότι ο Κωνσταντίνος έμελλεν ήδη να επιβάλη την νέαν πίστιν ως επικρατούν θρήσκευμα και να πατάξη κατά κεφαλής την ειδωλολατρείαν."


.."Αλλ'ο αρχαίος βίος δεν έμελλε να παραδώση τα όπλα αμαχητί εις τον νέον. Ο χριστιανισμός κατ'αυτήν ταύτην την στιγμήν καθ'ήν ενόμιζεν εαυτόν θριαμβεύοντα, υπέστη κρίσιν δεινήν, ήτις ουδέν άλλο ήτο ή έμμεσός τις αντίδρασις του αρχαίου ελληνισμού. Μη φανή δε παράδοξον διότι λέγομεν ενταύθα τον ελληνισμόν εξανιστάμενον κατά του νέου θρησκεύματος, ενώ προηγουμένως είχομεν παραστήσει αυτόν συμμαχήσαντα μετά του θρησκεύματος τούτου.Η εθνική κοινωνία περιήλθε προς τον χριστιανισμόν εις ποικίλας και πολλάκις αντιθέτους σχέσεις'....."

Παπαρρηγόπουλος,ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ,βιβλίον όγδοον, σελ.158-160,εκδόσεις ΓΑΛΑΞΙΑ-ΕΡΜΕΙΑΣ.

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

"Άγιος" Κωνσταντίνος: Ο Βδελυρός, Ανόσιος και Ειδεχθής Εγκληματίας!

Ο Άγγλος ποιητής Percy Bysshe Shelley (1792-1822) λέει για τον Κωνσταντίνο: Αυτό το τέρας ο Κωνσταντίνος Αυτός ο ψυχρός, υποκριτής και σκληρός άνθρωπος, έσφαξε το γιο του, έπνιξε τη γυναίκα του, δολοφόνησε τον πεθερό και το γαμπρό του και συντηρούσε στην αυλή του μια ομάδα αιμοδιψών και θρησκόληπτων ιερέων, από τους οποίους ένας και μόνο θα αρκούσε για να στρέψει τη μισή ανθρωπότητα ενάντια στην άλλη…

Και ο Βολταίρος επαναλαμβάνει:

Είχε έναν πεθερό, τον οποίο ωθήθηκε ο ίδιος να κρεμάσει. Είχε ένα γαμπρό, τον οποίο διέταξε να στραγγαλιστεί. Είχε έναν ανηψιό δώδεκα ή δεκατριών ετών, του οποίου διέταξε να κοπεί ο λαιμός. Είχε έναν μεγαλύτερο γιο, τον οποίο αποκεφάλισε. Είχε μια γυναίκα την οποία διέταξε να πνίξουν σε ένα λουτρό. Ένας παλιός Γάλλος συγγραφέας είπε (με καυστική ειρωνία) ότι του άρεσε να διατηρεί το σπίτι του καθαρό!

Αναλυτικότερα: ο πεθερός του που κρέμασε ήταν ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός, τον οποίο νίκησε και συνέλαβε το το Φεβρουάριο του 310 μ.χ. στη Μασσαλία. Ο γαμπρός του ή μάλλον οι γαμπροί του που στραγγάλισε ήταν ο Λικίνιος και ο Βασσιανός, σύζυγοι των αδελφών του Κωσταντίας και Αναστασίας. Διέταξε επίσης το 336 να σκοτωθεί στην Καρχηδόνα ο ανηψιός του Λικιανός, γιος του Λικίνιου, παρά τις ικεσίες και τα κλάματα της μητέρας του.

Αν αυτές οι δολοφονίες μπορούν να δικαιολογηθούν από μια Μακιαβελική πολιτική σκοπιμότητα, πώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ο φόνος του νεαρότατου γιου του Κρίσπου με την προηγούμενη γυναίκα του (ή κατ’ άλλους παλλακίδα του) Μινερβίνη το 326 μαζί με πολυάριθμους φίλους του στην Πόλα της Ακυηλίας, λίγους ακριβώς μήνες μετά την "Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας", στην οποία προήδρευσε και η οποία καθιέρωσε το σύμβολο της χριστιανικής πίστεως; Πώς μπορεί επίσης να δικαιογηθεί η δολοφονία της σύζυγου του Φαύστας, μητέρας τριών αγοριών και δύο κοριτσιών, την οποία διέταξε να πνίξουν στο μπάνιο της επειδή την υποπτευόταν για μοιχεία με τον Κρίσπο; Σύμφωνα με το Βυζαντινό ιστορικό Ζώσιμο η κατακραυγή του κόσμου ήταν τότε τόσο μεγάλη που αναγκάστηκε να αναζητήσει αλλού κατοικία!

Ο ίδιος ιστορικός Ζώσιμος αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος ζήτησε από τους εθνικούς ιερείς εξιλέωση γι’ αυτά τα ειδεχθή του εγκλήματα και όταν αυτοί του την αρνήθηκαν στράφηκε προς τους χριστιανούς, οι οποίοι του την πρόσφεραν απλόχερα με αντάλλαγμα την υποστήριξή του. Με αυτό τον τρόπο ο Κωνσταντίνος "καθαρίσθηκε στο εξιλεωτικό αίμα του Χριστού" για τα μεγάλα εγκλήματά του και μπόρεσε να ανακηρυχθεί μετά το θάνατό του "Άγιος" και "Ισαπόστολος". Η άφεση των αμαρτιών ήταν έτσι κι αλλιώς και είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση για τον αφιλοσόφητο Χριστιανισμό. Αρκεί να "μετανοήσεις" και να δώσεις ένα καλό μπαξίσι στον ιερέα που θα σε εξιλεώσει και αυτός θα σε παραδώσει μετά ολόλευκο σαν περιστερά στο Θεό.

......

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ- ΜΕΡΟΣ 2ο

Δεν είναι όμως τα προηγούμενα ανόσια εγκλήματα του Κωνσταντίνου μοναδικά. Διέπραξε πολλές άλλες επίσης αποτρόπαιες πράξεις στους διάφορους πολέμους και εκστρατείες που διεξήγαγε με τη βοήθεια των Χριστιανών στρατιωτών του, όπου επέδειξε ένα πνεύμα απαράμιλλης σκληρότητας και θηριωδίας, κατασφάζοντας και κατακαίοντας ζωντανούς αιχμαλώτους και προκαλώντας μεγάλες γενοκτονίες στους αντιπάλους του.

Πολλοί αμφισβητούν αν έγινε πραγματικά ποτέ ο ίδιος Χριστιανός ή ακόμα αν ποτέ βαπτίσθηκε. Γενικά πάντως υποστηρίζεται ότι βαπτίστηκε λίγο πριν το θάνατό του. Όπως και να είναι, αγκάλιασε πλήρως το Χριστιανισμό, δεχόμενος την αμέριστη βοήθειά του και προσφέροντάς του τη δική του μέσα σε ένα πνεύμα κοινής συνεργασίας και αμοιβαίου συμφέροντος. Το έκανε αυτό σύμφωνα με τον Friedrich von Schlegel (1772-1829), όχι βέβαια από μια αίσθηση δικαιοσύνης, ή από μεγαλοψυχία ή ακόμα πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε σύνδεσή του με τη χριστιανική θρησκεία, αλλά για λόγους "κοσμικής σύνεσης. Θέλησε να συνδεθεί με τους χριστιανούς για να υποστηρίξει τη θέση του". Ο Εδουάρδος Γκιμπόν αναφέρει ανάλογα και ειρωνικά ότι ο θρόνος του αυτοκράτορα θα ήταν πολύ πιο σταθερός και μόνιμος "εάν μάθαιναν όλοι οι υποτελείς του, αγκαλιάζοντας το χριστιανικό δόγμα, να υποφέρουν και να υπακούουν". Ο Βολταίρος πάλι τον κατηγορεί σε ένα ποίημά του ότι έκανε τους βωμούς της εκκλησίας υποπόδιο του θρόνου του.

Ο Κρίσπος και η Φαύστα υπέστησαν επίσης τη «damnatio memoriae», δηλαδή το σβήσιμο κάθε μνείας του ονόματός τους από όλα τα επίσημα έγγραφα και μνημεία της αυτοκρατορίας, με τη σύγχρονη απαγόρευση ακόμα και της απλής αναφοράς του. Μας λένε ότι ο Κωνσταντίνος ανακάλυψε αργότερα την αθωότητα του Κρίσπου και πως για όλα έφταιγε η φιλόδοξη Φαύστα που τον διέβαλε σε αυτόν για να τον εξοντώσει από πιθανότερο διεκδικητή του θρόνου, μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου, έναντι των δικών της, πολύ υποδεεστέρων του Κρίσπου υιών. Γιατί όμως τότε ο Κωνσταντίνος δε φρόντισε να αποκαταστήσει ποτέ τη μνήμη του αδικοσκοτωμένου από τον ίδιο υιού του; Άλλοι πάλι έχουν υποθέσει πως η Φαύστα και ο Κρίσπος συνωμότησαν εναντίον του, που όμως δε δέχονται οι σύγχρονοι ιστρικοί. Μερικοί μάλιστα έχουν υποστηρίξει ότι η εκτέλεση του Κρίσπου οφειλόταν στο φόβο του Κωνσταντίνου για τις ικανότητες και την αυξανόμενη δύναμη του γιου του ή ακόμα την υποστήριξη προς αυτόν των εθνικών της Δύσης.


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

απόσπασμα του π. Γεωργίου Μεταλληνού
μερος Α

Μιλώντας για τον Μέγα Κωνσταντίνο, ποιες είναι οι πηγές από τις οποίες αντλούμε πληροφορίες; Ο σύγχρονος ιστορικός, ο πατέρας της εκκλησιαστικής ιστορίας, είναι ο ιστορικός Ευσέβιος, ο οποίος συνεδέετο με φιλικούς δεσμούς με τον Μέγα Κωνσταντίνο και γι’ αυτό το λόγο και οι δικές του πληροφορίες πρέπει να κρίνονται και να διασταυρώνονται με άλλες πηγές. Αν δεν μπορούν να διασταυρωθούν παραμένουν ως μαρτυρίες αλλά που δε μπορεί να τις επικαλείται κανείς και να υποστηρίξει αυτό το οποίον θέλει.

Ένας άλλος σύγχρονος ιστορικός, φίλος του γιου του Κωνσταντίνου, του Κρίσπου, ήταν ο Λακτάντιος. «Περί του θανάτου των διωκτών», του Χριστιανισμού προφανώς, έχει γράψει. Είναι όμως και ο άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος ο οποίος εις τα έπη του ασχολείται με τις δύο Ρώμες, την Παλαιά και τη Νέα Ρώμη. Θεωρεί την δευτέρα, Νέα Ρώμη, ως σύνδεσμο Ανατολής και Δύσεως, θα επανέλθω σ’ αυτό. Αυτές είναι οι ασφαλέστερες, σύγχρονες πηγές.



Ζώσιμος

Από την άλλη πλευρά, πηγή που περιέχει όποιο αρνητικό στοιχείο επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα για τον Μέγα Κωνσταντίνο, είναι ο ειδωλολάτρης, ο εθνικός και φανατικός μάλιστα ειδωλολάτρης ιστορικός, ο Ζώσιμος. 425 περίπου με 518. Γράφει δηλαδή ένα, ενάμιση αιώνα μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Ο Ευσέβιος όπως είπαμε είναι ο πατέρας της Εκκλησιαστικής ιστορίας και κοιμάται, αποθνήσκει, περί το 339, 340. Το 337 πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, άρα είναι σύγχρονος. Ο Zώσιμος ήταν φανατικός οπαδός της αρχαίας θρησκείας και έγραψε το έργο «Ιστορία Νέα» που αρχίζει από τον Αύγουστο και τελειώνει το 410, σε έξι βιβλία. Οι πηγές του είναι παγανιστικές. Οι πληροφορίες τις οποίες δίδει δεν διασταυρώνονται. Αλλά εκείνοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την περίπτωση εναντίον του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αντλούν συνεχώς από αναπόδεικτα στοιχεία τα οποία παραδίδει ο Ζώσιμος. Βλέπετε πως προσπαθώ να μείνω αντικειμενικός, δεν είναι αν εμάς μας ενδιαφέρει ο Κωνσταντίνος να φανεί καλός ή κακός. Το πρόβλημα στην έρευνα είναι τι λέγουν οι πηγές. Επομένως, και ο Ευσέβιος σε πολλά σημεία πρέπει να δεχθεί αυτή τη διασταύρωση για το έγκυρο των πληροφοριών του, αλλά πολύ περισσότερο ο Ζώσιμος που είναι και μεταγενέστερος. Είναι απορριπτικός έναντι του Μεγάλου Κωνσταντίνου και είναι συγχρόνως λιβελογράφος. Η επιστήμη σήμερα δέχεται, κριτικά, ότι ο Ζώσιμος πραγματικά δεν υπήρξε ιστορικός επιστήμων. Γράφει συναισθηματικά πολλές φορές, είναι ηθικολόγος περισσότερο παρά επιστήμων. Υπάρχει ένα καταπληκτικό άρθρο, του Ντίντλεϋ, σε ένα περίφημο γερμανικό περιοδικό του 1972. Όπως επίσης ένα σπουδαίο άρθρο, που έχει τον Ντίντλεϋ υπόψιν, εις το παγκόσμιο βιογραφικό λεξικό της Εκδοτικής Αθηνών, του κυρίου Τσακανίκα. Ο φανατισμός του Ζωσίμου και η λιβελογραφική επίθεση εναντίον του Κωνσταντίνου, φαίνεται στο ότι του αποδίδει την παρακμή της αρχαίας θρησκείας και της αυτοκρατορίας σε στιγμή όπου στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου η αυτοκρατορία, της Ρώμης, αποκτά τη μεγαλύτερη έκταση και τη μεγαλύτερη ενότητα και αίγλη. Εντελώς διαφορετικά δηλαδή είναι τα πράγματα απ’ ό,τι τα παρουσιάζει ο Ζώσιμος.

Δείτε το υπόλοιπο εξαιρετικό άρθρο για τον Μέγα Κωνσταντινο του αξιολογότατου π. Γεωργιου Μεταλληνού.
http://www.oodegr.com/neopaganismos/sykofanties/kwnst2.htm

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

απόσπασμα του π. Γεωργίου Μεταλληνού
μερος Β

Σημασία έχει ότι άκριτα αναπαράγονται από τους μεταγενεστέρους, και μάλιστα από τους συγχρόνους μας νεοπαγανιστές ή νεοειδωλολάτρες, οι απόψεις του Ζωσίμου. Σκόπιμα για να στιγματιστεί και απορριφθεί ο Μέγας Κωνσταντίνος και το έργο του. Να σπιλωθεί και να υποτιμηθεί το πρόσωπό του. Η κορύφωση είναι η ύπουλη πραγματικά και αδίωκτη, ακαταδίωκτη δικαστικά, μετά, τι να κάνεις, που να προσφύγεις σε ποια δικαιοσύνη σ’ αυτό το χώρο, είναι τα όσα δημοσιεύονται, ανώνυμα τις περισσότερες φορές. Πόσες φορές μου στέλνουν κείμενα, από το ίντερνετ, άλλοι με επαινούν αλλά οι περισσότεροι, κυρίως οι νεοειδωλολάτρες, με κατηγορούν και μου αποδίδουν απόψεις που ποτέ δεν τις σκέφτηκα. Άλλοι το κάνουν ίσως για να αποκτήσουν κύρος, να μην τους αδικήσω. Έ, γεράσαμε τώρα στην έρευνα, σου λέει το λέει και ο Μεταλληνός. Κι αυτό είναι τιμή μου. Αλλά δε με τιμά το ότι μου αποδίδουν απόψεις που δεν τις γνωρίζω εγώ ο ίδιος. Δε θέλω τώρα να φέρω… έτσι δουλεύει και ο… θα πω το όνομα διότι είναι δημόσια πράγματα, ο κύριος Γεωργαλάς, ο παλαιός συνεργάτης του Παπαδοπούλου, είναι ανέντιμο διότι αποδίδει σε κάποιο βιβλίο ανθελληνικές θέσεις τις οποίες ποτέ δε σκέφτηκα. … (απάντηση σε ακροατή: Ο Γεωργαλάς… ζει… και να ’ναι καλά ο άνθρωπος και να ζήσει και να μετανοήσει πριν φύγει από τον κόσμο για τα ψέματα τα οποία λέει.) Μένει όμως το κείμενο και το παίρνουν φοιτητές. Αυτό γίνεται γενικά και με τον Ζώσιμο. Ο Βολταίρος επί παραδείγματι, τοποθετείται αρνητικά απέναντι στον Κωνσταντίνο. Ο Γίββων τοποθετείται αρνητικά και θα το δούμε αυτό στη συνέχεια. Αμέσως τώρα, ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι διαχρονικά και συγχρονικά στην εποχή μας, κατηγορούν και απορρίπτουν τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος, τον 19ο αιώνα, ο πρώτος μεγάλος ιστορικός μας, πολλά πράγματα πρέπει να ανανεωθούν σήμερα, αλλά βασικά το έργο του παραμένει πολύτιμη πηγή διότι, το λέγω γι’ αυτούς που ίσως δεν το γνωρίζουν, ο Παπαρηγόπουλος έχει ένα προσόν: δε στοχάζεται κυρίως αλλά ακολουθεί τις ιστορικές πηγές. Το έργο του είναι ανάπτυξη των ιστορικών πηγών. Άρα και να μη βρει κανείς όλες τις πηγές, μπορεί πιστότατα να τις μελετήσει όπως αποδίδονται από τον Κωνσταντίνο Παπαρηγόπουλο. Λέγει λοιπόν. Πρώτη ομάδα, που εμίσησε τον Μέγα Κωνσταντίνο, ως πρόμαχο του νέου θρησκεύματος, είναι οι του αρχαίου θρησκεύματος οπαδοί. Οι ειδωλολάτρες της εποχής, όπως ο Ζώσιμος. Ο Ζώσιμος του αποδίδει όλες τις συμφορές, κατά τον Ζώσιμο, συμφορές του κράτους. Και σήμερα λοιπόν αποδίδονται στον Κωνσταντίνο, αναπόδεικτα, όλα αυτά τα οπαία επικαλείται ο Ζώσιμος και οι νεοειδωλολάτρες. Κατά πόσον έχουν δίκιο, θα το δούμε στη συνέχεια. Δεύτερο, επιτίθενται στον Μέγα Κωνσταντίνο, από τον 18ο κυρίως αιώνα, οι οπαδοί του Διαφωτισμού. Μια γνώμη του Ζωσίμου, που διέφυγε, την υπογραμμίζω: «εγκατέλειπε το πάτριον δόγμα και ησπάσθη την ασέβεια». Βλέπετε πόσο σχετικά είναι τα πράγματα. Ασέβεια είναι ο Χριστιανισμός. Και η πάτρια θρησκεία τιμάται! Βέβαια ένας ερευνητής της ιστορίας όπως ο ομιλών, δεν ασχολείται με συναισθηματικά πράγματα. Αλλά καταλαβαίνετε, πώς ανατρέπεται η προοπτική και πως περιμένεις να επαινέσει κάποιος τον Κωνσταντίνο όταν έχει αυτή τη βασική προοπτική στην προσέγγισή του. Παρόλα αυτά, σπεύδω να πω ότι πολλές φορές ο Ζώσιμος ή αποσιωπά σημαντικά έργα του Κωνσταντίνου ή τον επαινεί για τις αρετές τις οποίες διέθετε. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μιλώντας για τον Μέγα Βασίλειο χρησιμοποιεί την εξής παροιμία που ίσως είναι δική του: «θαυμάζει ανδρός αρετήν και πολέμιος». Τη λεβεντιά ενός ανθρώπου τη θαυμάζει και ο αντίπαλός του. Όταν σε επαινεί ο αντίπαλός σου σημαίνει ότι κάτι αξίζεις. Και δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάζεται ο Ζώσιμος να επαινέσει τον Κωνσταντίνο.

Δείτε το υπόλοιπο εξαιρετικό άρθρο για τον Μέγα Κωνσταντινο του αξιολογότατου π. Γεωργιου Μεταλληνού.
http://www.oodegr.com/neopaganismos/sykofanties/kwnst2.htm

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Νομίζω ότι οι θέσεις πλέον του καθενός μας είναι αποσαφηνισμένες και για να μην ξεφύγουμε τελείως από το θέμα σταματώ εδώ και κλειδώνω τον σχολιασμό. Αν επιθυμείται περαιτέρω σχολιασμό θα παρακαλούσα να γίνει μέσω προσωπικών email. Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.