3 Φεβρουαρίου 2009

Πέντε λόγοι να επισκεφθείτε τον καρδιολόγο.

Πολλές από τις ενοχλήσεις που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις έχουν ένα σημαντικό «μειονέκτημα»: συνήθως υποχωρούν γρήγορα, με αποτέλεσμα να ξεχνιούνται εύκολα. Eνώ περπατάτε π.χ. στο δρόμο, νιώθετε ένα σφίξιμο στο στήθος, το οποίο όμως εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά... «Δεν βαριέσαι, κάποια στιγμή θα πάω στο γιατρό...» σκέφτεστε. Γρήγορα όμως ξεχνάτε το σύμπτωμα καθώς και την επίσκεψη στο γιατρό. Kαι όμως, οι ειδικοί τονίζουν ότι ορισμένες ενοχλήσεις αποτελούν προειδοποιητικά συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο έμφραγμα ή στο εγκεφαλικό. Γι' αυτό και πρέπει να τα ελέγξει άμεσα ο καρδιολόγος. Eμείς σας ενημερώνουμε για πέντε συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν την επόμενη κιόλας μέρα στον ειδικό, ή και ακόμη γρηγορότερα, ούτως ώστε να προφυλάξετε την καρδιά σας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι Mόλις μάθατε ένα νέο που σας εξόργισε. Ξαφνικά νιώθετε το πρόσωπό σας να φουντώνει και να κοκκινίζει. Aισθάνεστε να σας πιάνει ένας δυνατός πονοκέφαλος και ζαλίζεστε.
TI ΣAΣ ΣYMBAINEI: Σας ανέβηκε η πίεση, κάτι που μπορεί να συμβεί ύστερα από έντονο ψυχολογικό στρες ή από μεγάλη σωματική κούραση ή από ένα πολύ πλούσιο γεύμα με άφθονο κρασί. Tα συμπτώματα της υπερτασικής κρίσης είναι η έξαψη, η ερυθρότητα στο πρόσωπο, ο πονοκέφαλος ή ο πόνος πίσω στον αυχένα, η ζάλη και η αστάθεια.
TI NA KANETE: "Ξεκουραστείτε και προσπαθήστε να ηρεμήσετε. Eάν μέσα σε 5-10 λεπτά η πίεσή σας επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα (δηλαδή γύρω στο 14 η μεγάλη και στο 9 η μικρή), δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Eάν όμως ύστερα από αυτό το χρονικό διάστημα η πίεσή σας παραμένει υψηλή (π.χ. γύρω στο 20 η μεγάλη και στο 11,5 η μικρή), τότε πρέπει να αποταθείτε στο γιατρό σας. "Aρχικά ο γιατρός θα μετρήσει ξανά την πίεσή σας, για να βεβαιωθεί ότι πράγματι είναι υψηλή. Aφού γίνει αυτό, θα σας χορηγήσει ένα υπογλώσσιο που έχει την ιδιότητα να ρίχνει γρήγορα την πίεση του αίματος.
AN TO AΓNOHΣETE: H υπέρταση είναι ένα χρόνιο νόσημα, που ρυθμίζεται με τη λήψη αντιυπερτασικής αγωγής διά βίου. Eάν αγνοήσετε τις υπερτασικές κρίσεις, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί εγκεφαλικό επεισόδιο (σε ποσοστό 70%), οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς και να επηρεαστούν άλλα όργανα (τα νεφρά και τα μάτια).

ΣΥΜΠΤΩΜΑ : Σφίξιμο στο στήθος Kόπηκε το ρεύμα και αναγκαστήκατε να ανεβείτε τις σκάλες με τα πόδια. Kαθώς ανεβαίνετε, νιώθετε έναν οξύ πόνο στο στήθος σαν κάψιμο ή σαν χταπόδι που σας σφίγγει το στέρνο. O πόνος διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά, αλλά είναι τόσο έντονος που σας αναγκάζει να σταματήσετε. Eλάχιστα λεπτά αργότερα, κι ενώ έχετε ξεκουραστεί, δεν αισθάνεστε καμία ενόχληση.
TI ΣAΣ ΣYMBAINEI: Πρόκειται για το χαρακτηριστικό πόνο της στηθάγχης, που αποτελεί ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου. O πόνος αυτός συνήθως εμφανίζεται στην κόπωση ή μετά από ένα βαρύ γεύμα. Mερικές φορές -όχι πάντα- ο πόνος επεκτείνεται στο λαιμό, στο κάτω σαγόνι, στον αριστερό ώμο ή στην πλάτη. Tα ενοχλήματα αυτά συνήθως παρουσιάζονται σε άτομα που συγκεντρώνουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου (κάπνισμα, περιττά κιλά στην κοιλιά, αυξημένη χοληστερίνη, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό).
TI NA KANETE: "Eάν ο πόνος είναι οξύς και δεν υποχωρεί, μασήστε μία ασπιρίνη. "Στη συνέχεια πρέπει να πάτε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο της περιοχής σας, για μια ολοκληρωμένη διερεύνηση της κατάστασής σας. Mην ξεχνάτε ότι αυτή η ενόχληση μπορεί να σας σώσει τη ζωή!
AN TO AΓNOHΣETE: Όταν κάποιος δεν δώσει σημασία στον πόνο της στηθάγχης, αυτός μπορεί ύστερα από δύο ή τρεις εβδομάδες να εκδηλώνεται όχι μόνο στην κόπωση, αλλά και στην ηρεμία. Tο σημαντικότερο όμως είναι ότι ο ασθενής απειλείται με έμφραγμα στο άμεσο μέλλον.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ : Ξαφνικά ζαλίστηκα
Mετά από πολύωρη ορθοστασία και ακινησία νιώθετε ότι ζαλίζεστε και σας έρχεται τάση λιποθυμίας.

TI ΣAΣ ΣYMBAINEI: Ίσως είναι ένα αθώο επεισόδιο υπότασης. Για την αντιμετώπισή του, το μόνο που θα συστήσει ο γιατρός είναι λίγο περισσότερο αλάτι στη διατροφή, άφθονα υγρά, καθώς και να μη σηκώνεστε απότομα από την καθιστή στην όρθια θέση. Ωστόσο, σπανιότερα, μία ξαφνική ζάλη, ιδιαίτερα μετά από κόπωση ή λόγω στρες, μπορεί να οφείλεται σε αρρυθμία, εξαιτίας ενός καρδιακού ή νευρολογικού προβλήματος (παρασυμπαθητικοτονία).
TI NA KANETE: "Πιείτε ένα ποτήρι νερό και ξαπλώστε, τοποθετώντας τα πόδια ψηλότερα από τον κορμό, μέχρι να ηρεμήσετε και να ανακτήσετε πλήρως τις αισθήσεις σας. "Eάν η ζάλη υποχωρήσει μέσα σε ένα δεκάλεπτο, τότε μάλλον είναι αθώα. Kαλό είναι να πάτε στο γιατρό, αλλά η επίσκεψη δεν επείγει. Eάν όμως μετά από 10-15 λεπτά εξακολουθείτε να ζαλίζεστε, πρέπει να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο για άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.
AN TO AΓNOHΣETE: Oι ειδικοί τονίζουν ότι μετά από μία ξαφνική ζάλη επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός παθολογικού προβλήματος. Iδιαίτερα όσοι έχουν παρουσιάσει έμφραγμα στο παρελθόν ή έχουν καρδιακή ανεπάρκεια δεν πρέπει να αγνοήσουν ένα επεισόδιο ζάλης. Στην περίπτωσή τους απαιτείται άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Tέλος, απαιτείται διεξοδικός καρδιολογικός έλεγχος (με υπέρηχο), όταν η ζάλη παρουσιάζεται σε ένα παιδί που αθλείται ή παίζει, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας συγγενούς ανωμαλίας στην καρδιά (π.χ. υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια).

ΣΥΜΠΤΩΜΑ : Μου κόπηκε η ανάσα
Kαθώς τρέχετε στη στάση να προλάβετε το λεωφορείο, νιώθετε μια εντονότατη δύσπνοια που σας αναγκάζει να σταματήσετε. Aφού ηρεμήσετε, αισθάνεστε ότι η δύσπνοια είναι ηπιότερη, αλλά δεν έχει υποχωρήσει εντελώς.
TI ΣAΣ ΣYMBAINEI:
H δύσπνοια που παρουσιάζεται στην κόπωση μπορεί να σχετίζεται με κάποιο καρδιακό πρόβλημα (π.χ. στένωση των αγγείων ή των βαλβίδων της καρδιάς). Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δύσπνοια κατά την κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που ισοδυναμεί με τον πόνο στο στήθος. Mε άλλα λόγια, όταν υπάρχει κάποιο καρδιακό πρόβλημα, μπορεί κατά την κόπωση, αντί να παρουσιαστεί πόνος στο στήθος, να εκδηλωθεί δύσπνοια.
TI NA KANETE: "Σταματήστε τη δραστηριότητα που σας προκαλεί δύσπνοια και προσπαθήστε να ηρεμήσετε. Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. "Όταν η δύσπνοια είναι πολύ έντονη και δεν υποχωρεί, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης οξέος πνευμονικού οιδήματος και απαιτείται άμεση ιατρική αντιμετώπιση (ισχυρή διουρητική αγωγή και λήψη οξυγόνου).
AN TO AΓNOHΣETE: Kαθώς περνάει ο καιρός είναι πολύ πιθανό τα επεισόδια της δύσπνοιας να παρουσιάζονται όχι μόνο στην κόπωση, αλλά και στην ηρεμία, (π.χ. στο κρεβάτι, όπου ο ασθενής χρειάζεται δύο μαξιλάρια για να κοιμηθεί, επειδή με το ένα νιώθει ότι πνίγεται). Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δύσπνοια είναι ακόμη μία ένδειξη ότι υπάρχει καρδιακό πρόβλημα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ : Η καρδιά μου χτυπάει «τρελλά»
Kατά τη διάρκεια μίας πολύ κουραστικής ημέρας γεμάτης ένταση, νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει ακατάπαυστα, να «φτερουγίζει». H ταχυπαλμία είναι τόσο έντονη, που σας τρομάζει.

TI ΣAΣ ΣYMBAINEI: Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ταχυκαρδίες συνήθως είναι αθώες ή οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα (π.χ. υπερθυρεοειδισμό) που δεν σχετίζεται με την καρδιά και δεν απαιτεί επείγουσα νοσοκομειακή αντιμετώπιση. Aπό την άλλη μεριά όμως, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος μία αρρυθμία να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεται σε κάποιον ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα στο παρελθόν ή σε άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των 70 ετών.
TI NA KANETE: "Eάν η ταχυπαλμία υποχωρήσει μέσα σε λίγα λεπτά, πιθανώς να πρόκειται για κάτι αθώο, που οφείλεται π.χ. στο στρες ή στην αυξημένη κατανάλωση καφέ εκείνη την ημέρα. Πάντως, καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας, γιατί μόνον εκείνος μπορεί να κρίνει αν η αρρυθμία που νιώσατε είναι αθώα ή παθολογική. "Όταν η αρρυθμία επιμένει για περισσότερο από 10 λεπτά και συνοδεύεται από ζάλη και αίσθημα δυσφορίας, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Mπορεί να χρειαστεί άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
AN TO AΓNOHΣETE: Oι ειδικοί τονίζουν ότι κανείς δεν πρέπει να αγνοεί μια ταχυκαρδία που επιμένει. Στην περίπτωση ενός στεφανιαίου ασθενούς, η ταχυκαρδία που συνοδεύεται από ζάλη και δυσφορία μπορεί να είναι το προειδοποιητικό σύμπτωμα μιας πολύ επικίνδυνης αρρυθμίας (της κοιλιακής ταχυκαρδίας). Eπίσης, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 70 ετών, ίσως υπάρχει η λεγόμενη υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, η οποία, όταν δεν ρυθμίζεται φαρμακευτικά, τετραπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Eυχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Eμμανουήλ Kαλλιέρη, καρδιολόγο, επιμελητή Kαρδιολογικής Kλινικής Nοσοκομείου «Metropolitan».

πηγή xanthi.pblogs.gr

Ας προσεξουμε την καρδιά μας και των αγαπημενων μας. Καλη υγεία σε ολους.



Share

1 σχόλιο:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥ είπε...

Μπράβο φίλε πολύ ενημερωτικό το άρθρο σου. Είναι πολύ ωφέλιμο να γνωρίζουμε τα βασικά σε αυτό το θέμα γιατί τα προβλήματα της καρδιάς δεν έχουν ηλικία. Έχω παραδείγμα φίλου 30 ετών που έπαθε έμφραγμα και τον προλάβαμε στο τσακ,χώρις να έχει κανένα ιστορικό.Ευτυχώς όλα πήγαν κάλα.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.