30 Δεκεμβρίου 2008

Οσο περνάει η ώρα η κατάσταση χειροτερεύει στην Γάζα. Μουδιασμένη η διεθνής διπλωματία απλά παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτα.

«Κανένα κτίριο της Χαμάς δεν θα μείνει όρθιο», απειλεί ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Νταν Χάρελ και τονίζει ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι».
Μόλις στην... «αρχή» της μάχης προειδοποιεί ότι βρίσκεται το Ισραήλ καθώς ξημερώνει η τέταρτη ημέρα των σφοδρότερων στρατιωτικών επιθέσεων που έχει γνωρίσει η Λωρίδα της Γάζας από τον πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967. Με τους νεκρούς να ξεπερνάνε τους 345 και τους τραυματίες να αριθμούν περισσότερους από 1.600, τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και το νοσηλευτικό προσωπικό απευθύνει απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια. Εν μέσω φόβων για την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων από πλευράς Ισραήλ το οποίο έχει κινητοποιήσει 6.500 εφέδρους και εκατοντάδες τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Γάζα και ενώ οι χθεσινές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο κυβερνητικά κτίρια της Χαμάς, κατοικίες αξιωματούχων της ισλαμικής οργάνωσης αλλά και το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Νταν Χάρελ, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητα του Τελ Αβίβ.
«Μετά τη λήξη της επιχείρησης», επεσήμανε ο Χάρελ, «δεν θα έχει μείνει όρθιο κανένα κτίριο της Χαμάς», ενώ προσέθεσε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της μάχης». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν επεσήμανε ότι στόχος της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» είναι «να πέσει το καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα» προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «θα σταματήσει αμέσως το πυρ εάν κάποιος άλλος αναλάβει την ευθύνη της περιοχής».
Δείχνοντας, προς το παρόν τουλάχιστον, να έχει πιαστεί εξ απήνης από τη λυσσαλέα επίθεση του Ισραήλ, η Χαμάς -η οποία ελέγχει τη σχεδόν καθολικά αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007- εμφανίστηκε μουδιασμένη.
Μετά την τρίτη ημέρα μαζικών βομβαρδισμών, ο εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης που είχε κερδίσει τις παλαιστινιακές εκλογές του 2006 πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από πλευράς Ισραήλ και Δύσης, ζήτησε από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις να απαντήσουν στην επίθεση του Τελ Αβίβ «με ό,τι μέσα διαθέτουν», συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων αυτοκτονίας.
Οπως επισημαίνουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, η αιφνίδια επίθεση κατά της Γάζας δεν μοιάζει σε τίποτα με τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006, η οποία έληξε με την ταπεινωτική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, όλα δείχνουν ότι τόσο η στιγμή όσο και η τακτική που επέλεξε η κυβέρνηση του απερχόμενου μεταβατικού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ για να επιτεθεί δεν είναι διόλου τυχαία. Κάθε άλλο. Η επίθεση, όπως υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι, ήταν υπό σχεδιασμό τους τελευταίους έξι μήνες.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η λήξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 19 Δεκεμβρίου και η αυτόματη αύξηση των εκτοξευμένων ρουκετών Qassam από πλευράς Παλαιστίνιων μαχητών ήταν μόνο η αφορμή για να δοθεί το πράσινο φως για την επίθεση.
Πραγματικός λόγος, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, είναι η ανάγκη επανάκτησης της εμπιστοσύνης των Ισραηλινών ψηφοφόρων εν όψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Φεβρουαρίου. Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα Καντίμα του οποίου ηγείται πλέον η Τζίπι Λίβνι, έχανε συνεχώς έδαφος προς όφελος του σκληροπυρηνικού Λικούντ του Βενιαμίν Νιετανιάχου. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ήθελε να δράσει όσο μπορούσε ακόμα να εξασφαλίσει την «αυτόματη έγκριση της Ουάσιγκτον», προτού δηλαδή ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ηδη εξουθενωμένοι από τη μακρά περίοδο οικονομικού αποκλεισμού, οι κάτοικοι της Γάζας συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην «παγίδα» που τους έστησε ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, όταν αποχώρησε από τη Λωρίδα το 2005.
Στην ΑίγυπτοΣύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη και πρέπει να μεταφερθούν στην Αίγυπτο, ενώ οι πρώτοι τραυματίες μπόρεσαν χθες να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα της Ράφα που άνοιξε προσωρινά. Από την άλλη πλευρά, ουδείς γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα.
Παρά τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΗΕ περί 57 ανθρώπων -μεταξύ των οποίων 21 παιδιά-, νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερο αριθμό.

πηγή strategy-geopolitics.blogspot.com

Ο Θεός να βαλει το χερι του. Νομιζω οτι η χερσαια εισβολή ειναι θεμα ωρών. Και τότε δεν θα μιλαμε πλέον για εκατόμβη νεκρών, αλλά για χιλιάδες νεκρους αμάχους.
Και δείτε ποσο πονηροί ειναι οι Ισραηλίνοί. Ξεκινησαν την επιχείρηση τωρα στο τελος της θητείας του Μπούς και πριν ορκιστεί ο Ομπαμα.
Από οτι λένε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία το σκάφος "dignity" με ανθρωπιστική βοήθεια που προσπάθησε να φτασει στην Γαζα, εμποδίστηκε και τελικά εμβολίστηκε απο ισραηλινό πολεμικό πλοίο και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Κύπρο.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.